Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

Fájdalmas együttlét, a libidó elvesztése, gyakoribb betegségek - a változókor kellemetlen tünetei között ezek is megjelenhetnek. De hogyan lehet "túlélni" ezt a nehéz időszakot, hogyan tudjuk elkerülni, hogy ez az időszak a párkapcsolatunkban gondot okozzon?

A menopauza nagy változás a legtöbb nő életében, amiről szerencsére egyre gyakrabban, nyíltabban és szabadabban tudunk beszélni: több szó esik a felboruló ciklusról, a komoly hangulatingadozásokról és egyéb, testi és lelki változásokról. Ugyanakkor még mindig van egy téma, ami tabunak számít. Ez pedig az, hogy a nők szexualitásában valójában milyen változásokat okoz a klimax, és hogy mire számíthatunk a testi örömök tekintetében a változókorban és azt követően.

Egy brit kutatásban vizsgált 2500, változókorban lévő nő 80%-a például továbbra is vágyik az aktív szexuális életre, viszont az ezzel összefüggő problémáikkal szégyellnek orvoshoz fordulni, illetve az is kellemetlenül érinti őket, ha erről a partnerükkel kell beszélniük. Nagyon fontos lenne viszont, hogy a nők minél tájékozottabbak legyenek és merjenek minden segítséget igénybe venni annak érdekében, hogy ezt az időszakot is gond nélkül átvészeljék, és az a párkapcsolatukban se okozzon komolyabb károkat. Nézzük meg a leggyakoribb nehézségeket, és azt, hogy ezeket hogyan lehet a legkönnyebben kezelni.

Fájdalmas együttlét

A változókor során a hüvelyfal védőhámja és az alatta lévő szövetek elvékonyodhatnak és rugalmatlanná válhatnak, vagyis elsorvadnak. Csökken a hüvely nedvességtartalma is, mivel a Bartholin-mirigyek – amelyek a hüvely nedvessé tételéért felelnek a szexuális aktus alatt – kevesebb váladékot termelnek, vagy teljesen leáll a működésük. A hüvely így száraz lesz, a szex pedig fájdalmat is okozhat. A legtöbb nőt ez riasztja el a szextől, pedig ezen egyáltalán nem nehéz segíteni.

A hüvely szöveteinek elvékonyodásába és a hüvelyizom elgyengülésébe nem kell belenyugodni. Már fiatalabb korban érdemes megtanulni és gyakorolni ezeknek a rejtett izmoknak az edzését, hiszen egészen egyszerű gyakorlatokkal nagyon komoly változásokat lehet elérni. Érdemes az elején szakember segítségét kérni és részt venni egy néhány órás intimtorna-tanfolyamon, de az interneten is számos gyakorlatot lehet találni szöveges és videós formában is.

A hüvelyszárazságra továbbá többféle készítmény is kapható, ezek közül van olyan is, amely nemcsak feltölti nedvességgel a hüvelyfalat, hanem erősíti is a szöveteket. Érdemes több fajtát is kipróbálni, hogy kiderüljön, melyik felel meg leginkább hosszútávon. Fontos tudni, hogy a síkosítók csak pillanatnyi segítséget nyújtanak, az együttléteket teszik könnyebbé, fájdalommentessé, de hosszantartó, regeneráló hatásuk nincs.

A menopauza a libidó elvesztéséhez vezet

Ez az állítás részben igaz, ugyanis sok nő tapasztal ilyenkor átmeneti libidócsökkenést. Ebben – ugyanúgy, mint a testben történő többi változásban is – az ösztrogénszint csökkenése az egyik legfőbb bűnös, amit aztán persze csak fokoz, hogy a nők többsége egyre kevésbé tudja magát vonzónak, igazán nőnek érezni. Sokan azt gondolják, hogy a folyamatos hangulatváltozásuk és az ingerlékenységük miatt sem kívánatosak a partnerük számára, mert mégis, ki szeretne egy ilyen kiszámíthatatlan párral szeretkezni?
Ezek összessége egy olyan negatív spirált képes létrehozni, ami a szexuális vágy totális megszűnéséhez vezethet. De hogyan előzhetjük meg mindezt?

Először is, érdemes ilyenkor beszélni a partnerünkkel arról, hogy milyen problémáink vannak, és aztán már akár közösen is lehet gondolkozni azon, hogy min és hogyan érdemes változtatni annak érdekében, hogy továbbra is jól működjön a szex. Ilyen lépés lehet például az elnyújtott előjáték, a masszázs, egy új pozíció, ami megkönnyíti a behatolásnál a hüvelyszárazság miatt fellépő kellemetlen érzést, illetve a folyamatos kommunikáció, hogy mi jó és mi nem.

Gyakoribb betegségek

A változókorban járó nők gyakran hajlamosabbak lesznek a különböző hüvelyi fertőzésekre, még akkor is, ha ez addig nem volt jellemző. Ez nem csak kellemetlen, de a szexuális életre is nagy hatással lehet. Viszont szerencsére számtalan lehetőség van arra, hogy ezeket megelőzzük. Érdemes kiemelten figyelni az alábbiakra:

-       Járjunk többször nőgyógyászhoz, általános ellenőrzés céljából.

-       Fokozottan figyeljünk az uszodai fertőzésekre. Ha a szokásosnál gyakrabban kapjuk el azokat, ideiglenesen érdemes lehet az úszást más sporttal kiváltani.

-       Használjunk külön törölközőt, megfelelő pamut alapanyagú fehérneműt.

-       A tisztálkodáshoz a legjobb választás a kímélő, pH-semleges tusfürdő vagy intim mosakodó. A lúgos szerek a hüvelybe kerülve ugyanis tönkretehetik az amúgy is gyenge baktériumflórát. A hüvelyflórát erősíthetjük a gyógyszertárakban és drogériákban recept nélkül kapható probiotikus kúpokkal, speciális tamponokkal is.

-       Ha a hüvelyszárazság nem csak a szexuális együttlétek alkalmával okoz problémát, érdemes olyan készítményt keresni, amely tartós segítséget nyújt a mindennapokra is.

-       Ha már nem kell félni a terhességtől, akkor is használjunk óvszert, ez ugyanis azoktól a hüvelybe jutó kórokozóktól is véd, amikre korábban nem reagáltunk volna.

A klimax nem a vég kezdete

A menopauza összetett hormonális változásokkal jár, amelyek testileg-lelkileg megviselik az embert. Azonban nem kell rá úgy tekinteni, mint a vég kezdetére, mert csak egy múló állapotról van szó. Nem szabad szégyellni, vagy tragédiának felfogni, hiszen szinte minden tünetét lehet kezelni, enyhíteni.  

Ez egy nehéz időszak a nők életében, de gondolhatunk rá úgy is, hogy szimplán csak más feladatok kerülnek előtérbe az életben, elvégre a nőiesség nem azonos a termékenységgel. Annál nincs vonzóbb (szexuálisan sem!), ha egy nő harmóniában van önmagával. Ahelyett, hogy a változókor okozta negatívumokra koncentrálunk, ugyanezt az energiát fordítsuk inkább arra, hogy ebből a helyzetből is kihozzuk a lehető legtöbbet és legjobbat.

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A hormonmentes Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

Közelít a menopauza? - Így álljunk hozzá pozitívan!

Nem kívánságműsor, hogy mikor érkezzen a változókor. Először még csak „finoman” közelít, kisebb jeleket adva magáról, aztán az idő múlásával egészen kiteljesedik. Ott van teljes valójával a mindennapokban és nincs mit tenni, el kell fogadni, együtt kell élni vele. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy úgy tekintünk rá, mint egy átutazó vendégre.

Remifemin Plus BrandChannel

Menopauza: Ön is érintett már? - Tesztelje le!

Hőhullámok, erős izzadás, hangulatingadozások, a havi ciklus felborulása. A változókor többnyire a nők negyvenes éveiben kezdődik, de van, akinek előbb, és olyan is van, akit nem kínoznak meg annyira a tünetek. Cikkünkben egy teszt segítségével kiderülhet, hogy ön is érintett-e már.

Remifemin Plus BrandChannel

Mi segíthet, hogy ne legyen rémálom a klimax?

Aki középkorú nő létére olyan szerencsés, hogy nem kínozzák erőteljes menopauzás tünetek, minden bizonnyal soha nem teszi fel a kérdést: hormonnal vagy anélkül? A kevésbé szerencsések számára azonban, akiknek a klimax rémálmokká változtatja a mindennapjaikat, komoly dilemma az ideális választás.

Remifemin Plus BrandChannel

Menopauza, korai klimax, perimenopauza: tegyünk rendet a fejekben!

A női test hormonális változásai – melyek testi és lelki tünetekkel, változásokkal és átalakulásokkal járnak – kiskamasz kortól egészen idős korig hatnak ránk. Habár számos helyen olvashatunk már ezekről a változásokról, vajon valóban tisztában vagyunk vele, mi miért történik a testünkben?

Remifemin Plus BrandChannel

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

A menopauza, azaz a petefészkek hormontermelésének hanyatlása, ezzel együtt az ösztrogénszint csökkenése a női szervezet természetes folyamata. Tünetei rendszerint a negyvenes évek második felében, a változókor kezdetén jelentkeznek először. Manapság azonban – bizonyos külső tényezők, illetve betegségek és azok kezelése révén – sokkal több fiatal nőt is elérhetnek ezek a változókori folyamatok.

Remifemin Plus BrandChannel

Klimax és nyár: hogyan éljük túl a legforróbb napokat?

Tény, hogy nyáron, a meleg napokon nehezebb a változókori viszontagságokat elviselni azoknak a nőknek, akiknél erősebb formában jelentkeznek a tünetek. De ha kreatívan állunk a kihívásokhoz, mindenre lehet megoldást találni. Jól hasznosítható tippeket adunk a fizikai megpróbáltatásokra, avagy hogyan lehet túlélni a legforróbb napokat.

Remifemin Plus BrandChannel

Hogyan teljesedjünk ki a változókor alatt? Interjú Lauter Adrienn pszichológussal

A változókori átalakulást és a vele járó kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, akár nyűgöket senki nem tudja megúszni, de van egy jó hírünk: a világ attól még egyáltalán nem ér véget, mert nem jelentkezik többet a fájdalmas menstruáció. Ne írjuk le magunkat a menopauzával, inkább tekintsünk rá úgy, mint egy új lehetőségre. Többek között erről is beszélgettünk Lauter Adrienn pszichológussal.