DeLonghi
DeLonghi
Tetszett a cikk?

Ha van ötórai tea, miért ne lenne a kávénak is saját, jól megérdemelt ideje? Egészségtudósok szerint a kávézás legoptimálisabb időpontjai az ébredés, valamint az ebéd utáni órák lennének, de ha kicsit körbenézünk, ezzel szinte senki nem foglalkozik, ugyanis mindenkinek megvan a maga jól bevált „kávéideje”.

6:00 – Bár legtöbben totálisan figyelmen kívül hagyják, de egészségkutatók szerint a (napi első) kávét a felkelés után egy-két órával kéne elfogyasztanunk. Ugyanis ébredéskor a stresszhormon-szintünk (kortizol) még egész magas, ezért ráküldeni egy élénkítő bombát felesleges, hiszen így galád módon becsapjuk szervezetünk természetes önébresztő mechanizmusát. Sokan mégis épp ezt teszik, mégpedig a jól bevált magyar kotyogóssal, a méregerős feketével. Éhgyomorra viszont soha nem szabadna önmagában fogyasztani, legalább egy pirítóssal meg kell ágyazni neki, különben hosszú távon a magas csersavtartalma kimarhatja a gyomor nyálkahártyáját.

7:00 – Már Magyarországon is egyre népszerűbb a bulletproof coffe, vagyis a „golyóálló kávé”, amikor a frissen főzött kávét sózatlan vajjal és egy kis kókuszolajjal ízesítik. Ezt a változatot különösen azok szeretik, akik reggel képtelenek reggelizni, ez a kávé viszont mégis energiát ad nekik is. Ugyanakkor mások épp ebben az időben dobják be az első tejeskávéjukat a reggelijük mellé (vagy helyette). Franciaországban azonban, a café au lait hazájában, ahol széles szájú bögrében szervírozzák a munkába sietőknek, kötelező a még meleg croissant vagy a ropogós bagett, amit bele lehet mártogatni!

8:00 – Az olasz reggeleken hasonló a helyzet, sokan nem otthon, hanem az útszéli kis kávézókban fogyasztják el a kávéjukat, akár csak úgy állva, hiszen kedvencük, a ristretto tényleg csak egy hörpintés. Itt tejet egyébként csak a capuccinóba vagy a lattéba tesznek, melyet a taljánok szinte csak délelőtt isznak, sok helyen nem is lehet kérni már délután. Persze bőven lehet mást, az olasz kávéknak se szeri se száma, hosszú a lista a ristrettótól a macchiatón át a cafe crema-ig bezárólag. Hiszen az olaszok a leghíresebb kávénemzet: évente 5,7 kg folyékony koffeint gurítanak le fejenként a torkukon, ennek megfelelően érthető a számtalan kávévariáció. És hitvallásuk szerint mindezt cukor nélkül, hiszen egy igazi kávé-gourmet nem alázza meg a fekete aranyat édesítéssel!

9:00 – Talán hihetetlen, de a finn munkahelyeken 9-11 óra között a félórás kávészünet szent és sérthetetlen: ez alatt egy főnök sem zavarja meg beosztottjait, mert az elég nagy udvariatlanságnak számítana. Ugyan ki gondolná, hogy nem az olaszok, hanem a finnek a világ legnagyobb kávéfogyasztói az évi 12 kg/fős teljesítményükkel! Nagy dolgokra persze nem kell gondolni, ha ennek okait keressük. A kávé nagyfogyasztó mögött a többi skandináv ország is ott sorakozik az élvonalban, mégpedig azért, mert a hideg, sötét, kilátástalannak tűnő napszakokban természetes, hogy jól esik minél több forrón illatozó ital, ami átmelegíti az embert. Finnországban egyébként soha nem kutyafuttában isszák meg az emberek a napi három kávéjukat, hanem ráérősen leülve, megadva a módját, legtöbbször süteményekkel megspékelve. A borongós északi napok fénypontjaként már-már szertartásszerűen kortyolgatják a finom fekete nedűt, ami felélénkíti és jobb kedvre hangolja őket. Még a pihenőidőn lévő buszvezető is feliratozza járművét, amikor félreállva kávészünetet tart. Finnország arról a speciális kávéjáról is híres, aminek az aljára juustoleipä sajtot tesznek, majd a tetejét is megszórják vele.

11:00 – A magyar felnőttek 85 százaléka iszik napi rendszerességgel kávét, s ez a szám az utóbbi években kúszott ilyen magasra. A századfordulón a „kávéházak országaként” tekintettek ránk, aztán a történelem szétverte a pezsgő kávéházi életet, ami a 90-es évek rendszerváltásával kezdett újra magához térni. Bár az a virágzó, művészi kávéházi élet soha nem lesz már ugyanolyan, mint egykor, de a gombamódra szaporodó számtalan kisebb-nagyobb kávézó minduntalan elcsábítja az embert függetlenül attól, hogy mikor van a kávézás ideje. Például közeledve a délidőhöz, sokan hatalmas pohár tejeskávét vagy amerikai hosszú kávét kérnek szendvicsükhöz, ezzel próbálva felspannolni magukat az előttük álló egyetemi órákra, délutáni meetingre vagy a hivatali ügyintézésre, kinek mit dob aznap a gép.

13:00 – Egyesek az ebédszünetről visszatérve látnak neki lefőzni délutáni eszpresszójukat. Ugyanebben az időben a Föld más részén, mondjuk Görögországban a meleg nyári napokon jól esik egy frappé, melynek lényege a rázás, vagyis a habosítás. Bár az eredeti frappé instant kávéval készült, az igazán ínyencek főzött, lehűtött kávéval szeretik, s mindössze jéggel készítik. Megint mások szirupokkal, fagylalttal, reszelt csokoládéval ízesítik. Persze az olaszok café freddo-ja is kellemesen hűsítő sokkhatás, ha épp nem sziesztázni készülünk.

14:00 – Jó tudni, hogy kutatók szerint ez lenne a délutáni kávézás legoptimálisabb ideje, mert ilyenkor vagyunk a legfáradtabbak a nap során. Ahogy ébredés után hozzávetőleg két órával, úgy az ebéd után két órával szintén leesik szervezetünk kortizoltermelése, s mint már fentebb megtanultuk, a kávé jótékony hatása ilyenkor érvényesül igazán. Ha valós felfrissülést érzünk utána, akkor aznap tényleg eltaláltuk a második kávéidőt!

17:30 – A munkával töltött órák után stressz hormonszintünk ismét leesik, koncentrációnk lanyhul, jól esne valami évszakfüggő forró vagy jéghideg „támogatás”. A kávézókban ilyenkor vesszük észre az olyan kávéspecialitásokat, mint például az ír, vagy a diplomata kávé, és még sorolhatnánk a különböző alkoholos kávécsodákat. Ha például Portugáliában járunk, keressük a kávélimonádét (Mazagran), melynek a receptje a következő: egy üvegben két csésze eszpresszót némi friss citromlével, tört jéggel, cukorral és rummal összekeverünk, majd magas falú üvegpohárban, esetleg citromkarikával díszítve tálaljuk. Persze a café corretto (némi grappával vagy brandyvel) sem kevésbé rossz, ha épp az olaszoknál sétálgatunk alkonyattájt.

21:00 – Visszakanyarodva kicsit a finnekhez, nem véletlenül jön össze az éves fogyasztásuk, hiszen ők még vacsora után is isznak kávét, ahogy mondják: igyuk meg a desszert előtti kávét! Az olaszok pedig hazafelé, talán ugyanabban a kis kávézóban, ahol a reggeli ristrettójukat felhajtották, minden józan szabálynak ellenszegülve még megisznak egy utolsót. Hiszen a szakemberek szerint az arra érzékenyeknek lefekvés előtt már 6 órával nem szabad koffeint bevinniük, különben oda a pihentető alvás. Sokan ennek ellenére sem tudnak ellenállni a kávé illatának és hosszan tartó aromájának.

A tartalom a De’Longhi megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Most vagy soha? Az idilli hangulat könnyen viharossá válhat, kulcsfontosságú hét vár a Liverpoolra

Most vagy soha? Az idilli hangulat könnyen viharossá válhat, kulcsfontosságú hét vár a Liverpoolra

„Az elmúlt tíz évben több tízezer gyerek életére voltunk hatással”

„Az elmúlt tíz évben több tízezer gyerek életére voltunk hatással”

Felgyújtásukkal fenyegették egy szlovákiai magyar hírportál munkatársait

Felgyújtásukkal fenyegették egy szlovákiai magyar hírportál munkatársait

Azt hallotta, hogy megszűnik a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat? Akkor félrevezették

Azt hallotta, hogy megszűnik a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat? Akkor félrevezették