DeLonghi
DeLonghi

Az úgynevezett „okos” technológiák már egy ideje kijöttek a spájzból és elkezdték célba venni a konyhákat is. Az alábbiakban bemutatjuk, mire érdemes figyelni, ha úgy döntünk, mostantól intelligens, profi kávéfőzőre bíznánk a koffeinbevitelünket.

Bár napjainkban már mindenre ráaggatják az okos és az intelligens jelzőket, bizony egy olyan hétköznapi eszköznél is van helye a hasonló funkcióknak, mint egy kávéfőző. Különösen, ha valaki kávérajongóként nemcsak holmi fekete löttyöt szeretne inni, hanem olyan „költeményeket”, amikre egy vérbeli olasz barista is csak elismerően csettintene. Lássuk, milyen tudással kell felvértezni egy ilyen eszközt ahhoz, hogy a „koffeinisták” tetszését is elnyerje.

Főzzön JÓ kávét!

Egyértelmű elvárásnak tűnik, de nem biztos, hogy a kinézett gép képes olyan minőségben előállítani a serkentő italt, hogy arra képzeletbeli baristánk – nevezzük Sergiónak – is rábólintson. Az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen nyomás uralkodik az eszköz belsejében. Bár hazánkban sokan a „minél több, annál jobb”-elvét vallják, de a megfelelő kávékészítéshez bizony szigorú határok között kell maradni. A tökéletes espresso ugyanis csak akkor jön létre, ha a kávégépünk 9-12 bar közötti nyomást tud biztosítani. Ha ennél kevesebb, vagy ennél több, akkor vagy gyenge lötty vagy ihatatlan borzalom lesz a végeredmény. Ugyanígy, a vízhőmérséklet sem mindegy, mivel tévhit, hogy a kávéhoz forró – vagyis 100 Celsius fokos – vízre van szükség! Az ideális hőtartomány 88 és 96 fok között van, ezért érdemes olyan gépet keresni, ahol ezt is be lehet állítani. Na meg persze az sem hátrány, ha a kinézett masinán szabályozható a kávészemek őrlési finomsága, ezt bármelyik ínyenc (és persze Sergio) meg tudja erősíteni.

Főzzön olyan kávét, amilyenre vágyunk!

A puristáknak elég, ha van egy eszközük, ami megfőzi a kávét, aztán arrivederci! De ha valaki nemcsak a koffeintartalom miatt fogyasztja – márpedig miért tennénk így, elvégre a kávé csodálatos, számtalan ízletes változatban előállítható ital –, akkor bizony el kell sajátítani egy barista tudásának jelentős részét, hogy ne csak az espresso, de a latte macchiato, a flat white vagy épp a frissítő jeges kávé is tökéletes legyen. Sőt, ha kell, teát is tudjon főzni, elvégre nem mindenki „kávés”! Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindezt egy gombnyomásra elvégezné helyettünk a gép, nem igaz?

Persze, ehhez olyan eszközre van szükség, amelyik nem csak a kávét képes feldolgozni, de megbirkózik a tejhabosítással is, lehetőleg egy beépített habosító egység segítségével – az oldalra kilógó, gőzt pöfögő csövekkel ugyanis kényelmetlen és akár balesetveszélyes is lehet ez a művelet, ha például a forró tejhab ránk fröccsen.

Kinek-kinek igényei szerint

A világ egyik legfrusztrálóbb szituációja, amikor kedvünk szerint „belőttük” a kávégépet, pont olyan lesz a kávénk, amilyet szeretnénk, aztán jön egy kollégánk vagy családtagunk és mindent elállít, elteker, hogy kezdhessük elölről az egészet. A mai modern, intelligens kávéfőzőknek már erre is van válaszuk: mindenki létrehozhat rajta egy „felhasználói fiókot”, ún. profilt, amely képes tárolni a beállításainkat, és így egyetlen gombnyomással újra a mi kedvünk szerinti kávét fogja készíteni a masinánk.

Ne kelljen mérnöki diploma a tisztításhoz!

A profi kávégépek egyik legproblémásabb része azok tisztítása, a sok különféle alkatrészt ugyanis vagy csak nehezen lehet kiszerelni – a visszaillesztésről nem is beszélve – vagy egyáltalán nem, ilyenkor pedig kevésbé gusztusos foltok, lerakódások keletkezhetnek a kevésbé jól elérhető részeken, amire egy idő után elég csak ránézni, hogy elmenjen a kedvünk a gép használatától. Érdemes ezért a vásárlás előtt megnézni, hogy milyen módon lehet tisztítani a kinézett gépet. Ha egyszerűen szét lehet szedni és ugyanilyen könnyű összerakni, jó helyen járunk – az sem hátrány persze, ha ezek az alkatrészek aztán a mosogatógépet is kibírják!

Legyen OKOS!

Bár ezek főleg kényelmi funkciók, de ha tökéletes kávét szeretnénk, hát legyen a hozzávaló gép is hasonló! Ma már nem űrtechnológia egy színes érintőképernyő, amellyel még azok is könnyedén boldogulnak, akik egyébként zavarba jönnek egy többfunkciós kávégép rengeteg gombjától, zavaros kapcsolóitól és piktogramjaitól. Egy barátságos, felhasználóbarát érintőképernyő azonban mindenki számára egyértelművé teszi a gép kezelését, arról nem beszélve, hogy így attól sem kell tartani, hogy a különféle konyhai szennyeződések megülnek a gombok illesztéseiben, amitől először csak ragacsos lesz az eszköz, idővel azonban akár a működését is befolyásolhatják az apró, de makacs szennyeződések.

Ha pedig reggelente, amíg agyunkat még a robotpilóta vezérli, nem szeretnénk a kávékészítéssel vesződni, jól jön, ha már az ágyban fekve kiadhatjuk a parancsot a gépünknek, hogy éppen milyen kávékölteménnyel várjon minket a konyhában. A modern intelligens kávéfőzőknél ezért ma már megjelentek az okostelefonra letölthető applikációk, amelyek segítségével beindíthatjuk a folyamatot, hogy nekünk már csak a gőzölgő csészét kelljen felemelni a gép tálcájáról. Igaz, ehhez előző este oda kell azt készíteni, de ennyit bizonyára mindenki megtesz jövőbeni (és sokkal fáradtabb) énje kényelme érdekében.

 

Egy minden tekintetben tökéletes választás

A De’Longhi PrimaDonna Elite Experience Ecam 65.85MS kódjelű kávégépe a fenti igények mindegyikét képes kielégíteni és még annál is többet! Multibeverage funkciójával többféle forró és jeges italt képes elkészíteni, amelyeket 6 felhasználói profilhoz lehet hozzárendelni, így mindenki mindig a megszokott kávéját kapja majd. A gép rozsdamentes acél alkatrészeit az ergonomikus kialakításnak köszönhetően könnyű szétszedni és tisztítás után összerakni, beépített, de kivehető tejhabosítóját pedig akár a hűtőszekrénybe is betehetjük, hogy a fel nem használt tej ne menjen kárba.

A PrimaDonna Elite vezeték nélküli csatlakozáson keresztül kommunikál a De’Longhi COFFEE LINK alkalmazással, amellyel új kávékölteményeket is létrehozhatunk, ehhez egy afféle „virtuális barista” formájában, illetve segítségével profi tippeket is kapunk. A kávégépet az applikáción kívül a beépített 4,3 hüvelykes TFT érintőképernyővel is vezérelhetjük.

A De’Longhi saját LatteCrema rendszere pedig gondoskodik a tökéletes tejhab előállításáról, így nem gond egy valódi sűrű, krémes cappuccino elkészítése sem.

A tartalom a De’Longhi megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel