szerző:
Heimer György

Melyik lehet a jobb? Az 1,4 literes benzines TSI motorral és a DSG automata váltóval szerelt új Touran, vagy a Citroen C4 hosszított változata, a Grand Picasso kétliteres HDI dízelmotorral és ugyancsak automata, Aisin rendszerű váltóval? Már most eláruljuk: szerintünk a választás ízlés dolga.

A többcélú kompakt minibuszok már vagy negyedszázada robbantak be új kategóriaként, de népszerűségük ma is változatlan: eladásaiknak láthatóan nem igen árt, hogy az autósok mostanában inkább az egyterűekből és a limuzinokból összegyúrt crossover és a városi terepjáró (suv) típusaiért lelkesednek. A minibuszok vevőköre – főként a többgyermekesek – továbbra is díjazzák, hogy az unalmasnak mondott karosszéria-forma ellenére az utastér családbarát, sokféleképpen variálható. A gyártók mindezt szem előtt tartva egyre-másra újabb ötletekkel felturbózott modellekkel rukkolnak elő. Közülük mi most a tavaly piacra dobott új VW Tourant vetettük össze az európai eladási listák egyik éllovasával, a Citroen Grand C4 Picassóval.

Citroen C4 Grand Picasso - galéria
©

Az új Touran is megkapta a most futó Golf-család élekkel divatosra szabott karosszéria-ruháját, de ennél lényegesebb, hogy az elődmodellhez viszonyítva jótékonyan hízott: hosszában majdnem 4,4, szélességében 1,8, magasságában pedig 1,7 méter. A volán mögött –főként széltében – már-már úgy érezni, mintha eggyel nagyobb számú kocsiban ülnénk. Belső szerelvényei, így a jól áttekinthető műszerfal, a kézre-, lábra álló kezelőszervek, vagy az igényes kárpitozás ugyancsak mind ismerősek lehetnek a Golf-sorozatból, amelyek eredményeként az elöl ülők kellő kényelemben érezhetik magukat.

Ez a kompaktokat meghaladó ergonómia a 4,6 méter hosszú, 1,9 méter széles és az 1,6 méter magas Grand Picassóról is elmondható, bár az első ülések ülőlapja a kelleténél kicsit rövidebbnek tűnt. Az viszont luxusszámba megy, hogy a sofőr megmasszírozhatja hátát az ülése melletti gombbal, a mitfárer pedig ülésének első oldalából kihajtható, ugyancsak gombnyomással szabályozható motoros puffszerűségen pihentetheti lábát. Rendhagyó a műszerpult közepén egymás felett kialakított, kék színben úszó két érintőképernyő. Azokon a vezetéshez szükséges információk, gépjármű-vezérlések hívhatók elő – így többek között a navigációs térkép látványos totálképben. Meghökkentő az automata sebességváltó kicsiny, műanyagból készült választó karocskája is, amely közvetlenül a kombinált kormánykerék alatt kinyúlva, az ablaktörlő-kar felett kapott helyet. Használatát szokni kell, de ugyanúgy kell kapcsolgatni, mint bármely más, hagyományos, a két első ülés közötti botváltót.

Citroen C4 Grand Picasso - galéria
©

A Picasso unikuma azonban alighanem a tetőtérbe is belenyúló hatalmas szélvédő. Nincs még egy márka, amely e kategóriában ilyen panorámás kilátást kínál, ráadásul a sínen mozgó napellenző is eredeti ötlet. Nem gond, ha erősen szembesüt a nap. Mint egy turistabuszban, a napellenző – lehajtva, lecsúsztatva – pompásan árnyékol.

Egyterű minibuszokról lévén szó a hátsó fertály kialakítása kulcskérdés, és a tervezők láthatóan nagy súlyt helyeztek a sokféleképpen variálható kialakítására is. Mindkét modell esetében a második sor három különálló ülése, egymástól függetlenül, sínen csúsztatható és billenthető. A jókora csomagtartó (alapállásban a Tourané 695, a Picassóé 645 liter) síkjából a háttámla egy-egy gurtnijának meghúzásával felbillenthető a harmadik kétszemélyes üléssor. Csodák azonban nincsenek. Igaz, mindkét kocsi hétszemélyes, de a harmadik sor két pótülése amolyan kaloda: hosszú utazásokra kényelmetlen, ráadásul felnyitva már alig marad hely a csomagoknak.

Citroen C4 Grand Picasso - galéria
©

Ugyanakkor mindkét márka furfangos mechanikát alkalmaz, hogy megkönnyítsék a tornamutatvánnyal felérő beszállást a harmadik üléssorba. Ilyenkor a második sor ajtó melletti üléseinek háttámláján lévő kar felhúzásával előrebillen a szék, a Picassónál még az üléspárna is felcsapódik, megkönnyítendő a bemászás. Ahhoz viszont, hogy leghátul ellehessen férni, a második sorban ülőknek még előre kell húzniuk ülésüket, amivel viszont a lábtér csökken. Szóval minden kompromisszumot mérlegelve, a Touran üléstechnikája némileg racionálisabbnak tűnik. A Picasso csomagterében még ide-oda hajtogatni kell mindenféle kárpitlapokat az ülésállítgatásokhoz, de ez a lényegen nem változtat: egy öttagú család számára mindkét járgány pazar utazókocsinak bizonyulhat – hosszabb távokon is. A motoros hátsó ajtón megközelíthető csomagtartón kívül még sokféle kisebb kacattároló található az utastérben. Így például a Touran utasterének tetején, középen egy hosszú, lebillenthető dobozsor húzódik, a Picasso második ülése előtti padlózatban pedig egy-egy fedeles bemélyedésbe lehet kisebb tárgyakat pakolni.

Volkswagen Touran - galéria
©

Ami a kocsik gépészeti egységeit illeti, a teszt-Touranban a VW csoport jól bevált 1,4 literes TSI motorja dolgozott, hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós DSG automata sebességváltóval. A 150 lóerős aggregát 9,5 másodperc alatt gyorsítja fel az óránkénti 100 kilométeres sebességre a közel másfél tonnás kocsit, ami egy családi egyterűnél elfogadható érték, de azért erősebb motor alighanem jobban passzol ehhez a kategóriához. A mintegy 1,4 tonnás Grand Picassóban a Peugeot-Citroen csoport jól ismert kétliteres HDI dízele dohogott, ugyancsak automata váltóval. A szintén 150 lovas erőforrás gyorsulási értéke az óránkénti 100 kilométeres sebességre 10,4 másodperc, viszont maximális nyomatéka 370 Newtonméter (szemben a Touran 250 Nm-es adatával.) A HDI-dízel javára szól a parádésan alacsony fogyasztás: többnyire városi forgalomban 100 kilométeren 6 liter körüli értéket mértünk, míg az 1,4-es benzines Touran 7,5 litert fogyasztott. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy aki szereti a lágy rugózású járgányokat, ezúttal sem csalódhat. A Citroennél már hagyományszámba megy az ilyen finomhangolás, de a Touran is – szemben a Golf többi modelljével – hajóként ringatódzik.

Volkswagen Touran - galéria
©

Végül is arra a kérdésre, melyiket válasszam, aligha lehet kategorikus választ adni. Sok függ a márkapreferenciáktól, s nem utolsó sorban a pénztárcától. A Touran 6,8 millió forint felett, a Grand Picasso 5,6 millió forintnál startol, s az árkülönbség a csúcskivitelű változatokban is megmarad: a VW modell felkúszik 10 millió fölé, míg a Citroenné jóval ez alatt marad.

Még több autós tesztért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Kihúzták az eheti lottószámokat

Kihúzták az eheti lottószámokat

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója