szerző:
hvg.hu

Minden jel arra mutat, hogy a villanymotorok a személyautók után a sokkal nagyobb járgányokat is meghódítják maguknak.

A Tesla november közepén leplezte le első nyerges vontatóját, mely az amerikai gyártó többi modelljéhez hasonlóan tisztán elektromos hajtáslánccal rendelkezik. Az egy feltöltéssel maximum 800 kilométer megtételére képes villanykamion első példányait az ígéretek szerint valamikor 2019-ben vehetik majd át a megrendelők, de addigra több komoly kihívót is kap az újdonság.

Az egyik ilyen kihívó Svédországból fog érkezni. Történt ugyanis, hogy a kínai tulajdonban lévő Volvo Trucks most hivatalosan bejelentette, hogy néhány partnere még az idén meg fogja kapni a vadonatúj elektromos kamionjának az első példányait. A középkategóriás kamionok piacán hadrendbe állítandó újdonság kereskedelmi forgalmazása várhatóan 2019-ben fog megkezdődni.

A Volvo első körben a rövid távú áruszállításban szeretné bevetni elektromos hajtásláncú újdonságait, ez azonban még csak a kezdet. A vállalat szoros együttműködést folytat a partnereivel, a városokkal és a töltési megoldások fejlesztésével foglalkozó vállalatokkal, és a későbbiekben várhatóan számos újabb szállítmányozási feladatra is elektromos választ fog adni.

Azt egyelőre sajnos még nem tudni, hogy a Volvo első villanykamionja milyen teljesítménnyel, milyen aksikapacitással és mekkora hatótávolsággal fog rendelkezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!