szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egész modern kori kultúra meghatározó eleme az autó. Az elektromos hajtás miatt most a hagyományos formák teljesen átalakulhatnak, jó esetben a négy kerék az egyetlen fix pont. A Párizsi Autószalonon azt is látni lehet, milyen, amikor szabad kezet kapnak az elvarázsolt dizájnerek.

Minden dizájner és autógyártó álma, hogy ikonikus autókat alkosson. Nyilván van, akinek ez gyakrabban összejön, és van, ahol ritkábban. Az olyan nagy cégeknél, mint a Daimler, a PSA vagy a Hyundai-Kia komoly, százas nagyságrendű formatervezési részlegek működnek. A Párizsi Autószalonra is elhozták a legújabb ötleteiket, amelyek nagyjából három dologra fókuszálnak: elektromos hajtás, önvezetés, konnektivitás.

Az egyik legjellemzőbb megközelítés, hogy láthatóan egyre inkább a nappali szobákat idézik az autóbelsők.

A sofőr nem kap kiemelt szerepet, nem is kell feltétlen a menetirányban ülnie. Bár itt az alábbi terveken nem feltétlen kínai autók látszanak, de ott például az Európában mára lesajnált egyterűek hatalmas fejlődését jósolják. Hogy, miért? Mert véget ért a korábbi, családonként egy gyereket engedélyező rezsim.

A másik fontos változás, hogy amíg korábban az emberek az ablakon kinézve utaztak, a jövőben, főleg, ha önvezető autók lesznek, a mobileszközeikbe merülve fognak utazni. Hogy mindez jó-e, az már egy komoly filozófiai kérdés.

Mindenesetre az autótervezők elképesztő fantáziával dolgoznak: a Daimler, a Peugeot, a Hyundai, a francia DS márka, vagy az alakváloztató autók, mind ott vannak a műhelyekben. A kérdés csak az, hogy ezekből hogyan lesz aztán sok unalmas tucatautó az utcákon.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!