szerző:
hvg.hu

Mindegyik másban, de az öt kezdeményezés együtt szinte tökéletes lenne.

Autó-, robogó- és bringa-megosztókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Vizsgálták, hogy mennyire felhasználóbarát és könnyű a Green Go, MOL Limo, Blinkee City, a MOL Bubi és a Donkey Republic használata.

Az utóbbi néhány évben Budapesten is elterjedtek a megosztással működő közlekedési szolgáltatások (sharing-economy). Ezek önkiszolgáló, nem hagyományos bérlési rendszerek, amelyek elsősorban egy-egy rövidebb táv gyors megtételét segítik, és hozzájárulnak a fenntarthatóbb városi közlekedéshez.

Legelőször, 2015-ben a MOL-Bubi közösségi kerékpáros rendszer jelent meg, ezt követték a Donkey Republic narancssárga biciklijei, a GreenGo és MOL Limo autói, valamint a Blinkee.City elektromos robogói, amelyek mindegyike egy mobilapplikáció segítségével bérelhető.

A Tudatos Vásárolók Egyesületénél több szempont alapján vizsgálták a fenti 5 szolgáltatót. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire egyértelmű és áttekinthető a tájékoztatás, milyen könnyen, gyorsan lehet regisztrálni, használni a járművet és fizetni. (A részletes eredményeket, az egyes szereplőkre neve alatti linken lehet elolvasni.)

Mol Bubi vs. Donkey Republic

A városi közlekedésre a tömegközlekedés és a bringázás a legzöldebb megoldás. Ez utóbbira nyújt lehetőséget a MOL Bubi és Donkey Republic bringarendszer. A bringarendszerek tesztjében a Donkey Republic lett az első, mögötte a MOL Bubi. Mindkét szolgáltató azzal veszített sok pontot, hogy nem túl felhasználóbarát a honlapon lévő információ: a MOL Bubinál azért, mert nagyon sokféle jegy és bérletrendszer van, ami önmagában szerencsés, de könnyű elveszni a bőség zavarában; a Donkey-nál pedig nem érhető el minden infó magyarul, csak angolul.

A Donkey erőssége, hogy nagyon egyszerű a regisztrálás, a bérlés és a fizetés folyamata, a bringák könnyűek, jó velük tekerni. Hátránya, hogy csak 350 biciklije van, így nem fedik le eléggé a várost, és panasz esetén angolul kell leveleznünk a dán ügyfélszolgálattal.

A Bubi előnye a hatalmas bringapark (1526 bringa), ami a város szinte bármely pontján elérhető, hátránya, hogy nehéz eligazodni a sok jegy, bérlet és egyéb kombináció között. Habár a napijegy jóval olcsóbb mint a versenytársnál, az már nem túl felhasználóbarát megoldás, hogy egyszeri bérlés esetén 25.000 Ft depozitot kötnek le a számlánkon, és ezt csak több nap vagy hét után szabadítják fel. Az ügyfélszolgálat amiatt veszített pontot, mert közel két hetet kellett várnunk, mire választ kaptunk egy emailes kérdésünkre.

GreenGo vs. Mol Limo vs. BlinkeeCity

Itt az eredmény nagyon szoros lett. A motoros járműveknél első helyen a GreenGo, második helyen a Mol Limo, harmadik helyen a BlinkeeCity végzett. Mindháromnál könnyen áttekinthető a honlap és az appon lévő információ, jó élmény volt használni az autókat és a robogót, könnyen indultak, tiszták voltak. Ha nem csak egyszer szeretnénk bérelni, van kedvezményes csomag, bérlet is - a Blinkeet kivéve. Az ügyfélszolgálatuk is gyorsan reagál, ha valamilyen kérdésünk lenne.

Környezetvédelmi szempontból egyértelműen a Greengo és a BlinkeeCity vezet, hiszen csak elektromos járműveik vannak, így közvetlenül a közlekedés során nincs szennyező anyag kibocsátás.

A GreenGo további előnye, hogy leutazható a depozit, és szinte egyedüliként könnyen áttekinthetővé tették az esetleges plusz költségeket is. Viszont azzal sok pontot veszített, hogy 4 munkanapot, vagyis hétvégével együtt 6 napot kellett várnunk, mire használhattuk a kocsit a regisztráció után, tehát ezen a téren még van hova fejlődni.

A MOL Limo erőssége, hogy a regisztrációt követően pár percen belül már használhatjuk is az autót, és a teszt megjelenésének időpontjában nagyobb autóparkkal rendelkezett (400 kocsi), mint a GreenGo. (A Greengo jelenleg bővíti a flottáját, a mostani 200 helyett 2018 novemberétől már 300 autó áll rendelkezésre.) A MOL Limo hátránya, hogy 5.900 Ft regisztrációs díjat kell fizetnünk, amit nem lehet leutazni, az esetleg felmerülő plusz költségeket pedig csak az ÁSZF hosszas bogarászása után tudjuk meg.

A BlinkeeCity-nél a fizetés nagyon egyszerű és gyors, a költséget azonnal levonja a kártyánkról és már kapjuk is az értesítő emailt a csatolt számlával. Legfőbb hátránya, hogy nincs még bérletrendszere, és csak 80 robogóval rendelkezik - mindkettő valószínűleg annak tudható be, hogy viszonylag új szolgáltatásról van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak