szerző:
hvg.hu

Az új technológia révén jelentősen csökkenthető a piros lámpánál történő várakozási idő, a károsanyag-kibocsátás. És nem mellesleg a stressz is.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor sietünk valahova autóval, és szinte minden kereszteződésben pirosat kapunk. Ilyenkor nemcsak az autónk fogyasztása, hanem szervezetünk stressz-szintje is megemelkedik, de szerencsére most itt egy új technológia, melynek köszönhetően jelentősen csökkenhet a piros lámpánál várakozással eltöltött idő.

A hazánkban új mérnöki irodát nyitó, és nemrégiben az autózás közbeni hányingert csökkentő fejlesztéssel előrukkolt Jaguar Land Rover ugyanis készített egy olyan F-Pace divatterepjáró prototípust, melynek fedélzeti elektronikája képes a közlekedési lámpákkal történő kommunikációra.

Az ily módon kapott információk alapján a rendszer olyan sebességet ajánl a sofőrnek, melynek révén jó eséllyel mindig zöld jelzésekkel találkozhat. Mindez a fejlett V2X (Vechicle-to-everything) technológiának köszönhető, mely a részlegesen, illetve teljesen önvezető autók elterjedésével egyre fontosabb lesz a közeljövőben.

©

A V2X kompatibilis autók nemcsak a közlekedési lámpákkal, hanem egymással is képesek lesznek kommunikálni, és ily módon rengeteg balesetet el lehet majd kerülni. Konkrét példa: a forgalomban előrébb lévő autók képesek a mögöttük érkezőket figyelmeztetni egy forgalmi fennakadásra vagy veszélyre, illetve a kereszteződésekbe különböző irányból beérkező autók már akkor is tudhatnak egymás jelenlétéről, amikor még nincs vizuális kontaktus közöttük.

A V2X technológia a megkülönböztető jelzést használó autók számára is nagy segítség lehet, hiszen egy beteghez száguldó mentőautó képes lehet arra, hogy a saját útvonalán egy megfelelően rövid időre zöldre, a merőleges utcákban pedig pirosra állítsa a közlekedési lámpák jelzéseit. Ehhez hasonló, V2V (Vechicle-to-vechicle) technológiát demózott nemrégiben a Nokia hazai fejlesztési központja is, még pedig olyan autókkal, melyek akár a kátyúkat is képesek egymásnak előre jelezni.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket