szerző:
László Ferenc

A számos veszélyes helyzet elkerülésére és akár a sofőr elemzésére is alkalmas technológiát hamarosan akár egy egyszerű és olcsó autóban is minden további nélkül használni lehet majd.

A Waze sokunk életét megkönnyíti a városi közlekedésben, és a modern autók fedélzeti számítógépe is rengeteg hasznos funkcióval szolgál, de ezek egyike sem képes dinamikusan feldolgozni az utunk során keletkezett milliónyi információt, és azokat esetleg automatikusan megosztani a többi autóssal. Van azonban egy magyar fejlesztés, ami képes ezen feladatok végrehajtására.

A Nokia hazai kutatási és fejlesztési központja most ünnepli 20. születésnapját, és ennek kapcsán a cég munkatársai megmutatták nekünk, hogy mire képes az általuk egyszerűen csak Smart Driving névre keresztelt koncepció. Ennek lényege egy alkalmazás, mely akár egy egyszerű androidos okostelefonon is futtatható, illetve amely a későbbiekben valamilyen formában a személyautók fedélzeti számítógépén is felbukkanhat.

©

Az applikáció a mobiltelefon, illetve az autó szenzoraiból nyer ki rengeteg adatot, így például érzékeli, hogy a sofőr mikor ad gázt, mikor fékez, mikor kanyarodik, és mikor halad át egy kátyún. A rögzített adatok releváns részét megosztja a sofőrrel, de ennél fontosabb, hogy a közelben tartózkodó autósok is megkapják ezen információkat. Így azok fel tudnak készülni nemcsak egy alakulóban lévő dugóra, hanem akár egy vészfékezésre, vagy csúszós útszakaszra is. És ehhez a Waze-től eltérően a sofőröknek semmit sem szükséges manuálisan bejelenteni a közösség számára.

A mesterséges intelligenciával megspékelt rendszerbe akár kamera is integrálható, így amit az egyik autó "lát", azt a képi információt a többi autós is késleltetés nélkül, valós időben megkaphatja. A Smart Driving koncepció jelenleg még 4G adatkapcsolatot használ, de készen áll a nagyobb sávszélességgel és kisebb késleltetéssel kecsegtető 5G közeljövőbeli érkezésére.

©

A Nokia ígéretei szerint hamarosan a kereskedelmi forgalomban is felbukkanó technológiát két Mercedes kisbusszal próbáltuk ki. Az egyik autóban helyet foglalva nemcsak az adott jármű által regisztrált adatokat láthattuk, hanem azt is, hogy a másik autó éppen mikor haladt át egy kátyún, vagy éppen fekvőrendőrön. A teszthez egyszerű tableteket használtunk, és már ezen készülékek szenzorai is meglepően pontos adatokkal szolgáltak, de a fejlesztők szerint az lesz az igazi, amikor a szoftver hozzáfér a kocsi adataihoz is.

A cég munkatársai szerint a vezetői döntéshozatalt segítő releváns információk autók közötti megosztása révén biztonságosabbá válhat a közlekedés, átalakulhat a gépjármű-biztosítási piac, illetve a nagyobb flottával rendelkező cégek új elemzőeszközt kaphatnak a kezükbe.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó