szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Emberünk szinte alig használ Photoshopot – mutatjuk, hogy milyenek lettek a valódi sárfelverődéssel, felfröccsenő vízzel és saját recept alapján készített műhóval megspékelt modellfotók. És minden műhelytitokra is fény derül.

Lampert Benedeket talán már be sem kell mutatnunk. Ő az az Instagramon is aktív magyar fotós, aki életszerű formában fotózott Lego-figurákkal került be a hazai és nemzetközi köztudatba, és aki ezt követően a közelmúltban a Skoda felkérésére 1:43-as autómodellekről készített igen látványos, de csak minimális számítógépes utómunkát tartalmazó életszerű felvételeket.

A nemrégiben általunk alaposan letesztelt új Mercedes G-osztály kapcsán felvettük a kapcsolatot Benedekkel, akit megkértünk, hogy a gyártó hazai képviseletétől kapott 1:18-as méretarányú autómodellről készítsen néhány egyedi felvételt. Első lépésben közösen készítettünk néhány fotót egymás mellett az 1:1-es és az 1:18-as járgányokról, aztán pedig Benedek hosszú hetekre stúdióba vonult a kisautóval.

©
©

A kicsi G-osztályról készített első stúdiófelvétel egy sziluett-fotó, mely az ikonikus terepjáró vonalvezetésének egyediségét hivatott hangsúlyozni. A felvételre csak a fényszórók kerültek Photoshoppal.

©

A következő fotóhoz Benedek gipszből öntött sziklatextúrát, amire kopottas festés és földréteg került. "A sárfelverődés abszolút valós, jó néhány próbálkozásra volt szükség, mire úgy repültek a darabok, ahogy szerettem volna" – mondta a fotós, aki ezúttal a fényszórókat és a felhőket készítette digitális utómunkával.

©

"Különböző spriccelési és fújási technikákkal próbáltam elérni a megfelelő fröccsenést, ami ugyan a teljes szoba eláztatásának árán, de sikerült" – nyilatkozta emberünk az alábbi kép kapcsán, melyen csak a lámpák fénye készült Photoshoppal.

©

Végül, de nem utolsó sorban hótakaró alá is került a G-osztály: a nyári kánikulában saját recept alapján készített "fotósliszt" (liszt, búzadara és egyéb élelmiszerek keveréke) helyettesítette a havat. És ezúttal is csak a fényszórók kerültek digitális utómunkával a felvételre.

©

Az 1:43-as Skoda modellek után az 1:18-as Mercedes sokkal több részlettel szolgál és hitelesebb perspektívát nyújt. De több munkával járó, nagyobb díszleteket is kellett építeni hozzá – íme egy werkvideó és néhány werkfotó:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!