szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Verses hirdetésben árulja Ásotthalom önkormányzata egy mezőőri járművét, az öreg, migránsválság idején jó pár skalpot begyűjtő Lada Nivában állításuk szerint csak 35 ezer km van, de ez nem igaz. Most ódát írtak hozzá, 2015-ben még szégyenfoltként hívták az autót. Update: időközben javították a számot, egy 1-est lehagytak az elejéről.

"Olyan mint a magyar ember;/Kit Isten botja mindig megver./S támadhat rá viharfelhők sora;/Csak megy előre s nem adja fel soha" írta rendhagyó, verses hirdetésében az ásotthalmi önkormányzat az általa eladásra kínált Lada Níváról, amit a 24.hu vett észre.

Az óda annyiban mindenképpen igaz, hogy a magyar rafkót sem nélkülözi a hirdetés: csak 35 ezer kilométert futott állítása szerint a 16 éves "öreg batár".

A 24.hu megnézte, és sikerült is megtudni az igazságot: az országos járműnyilvántartó adatai szerint 2015-ben az öreg batár Lada Niva kilométerórája 116 731 km-et mutatott. Ergo nem lehet benne csak 35 ezer km. A lap arra következtet, hogy visszatekerték a kilométeróráját – ha ez igaz, azért akár egy év szabadságvesztés is kiszabható. Update: időközben javították a hirdetést, kiderült, a 35 ezer elejéről lemaradt egy egyes. A helyes szám tehát 135 ezer km.

A vásárlókat ez talán visszariasztja, de hát "Ember, ha erre a gépre nézel,/Szívvel is láss ne csak ésszel./Becsüld ezt az öreg batárt,/Hisz megvédte az országhatárt", ahogy a Toroczkai László-féle önkormányzati óda írja.

Mellesleg a Jobbik egyik 2015-ös cikke kissé más tónusban ír a vén harcosról: "Végleg ki kell vonnunk a forgalomból az ásotthalmi mezőőrség öreg Lada Niváját, amelynek a fenntartása az állandó javítások és a nagy fogyasztás miatt túl nagy költségeket ró a kifejezetten szegény önkormányzatunkra. Mellesleg rombolja Magyarország tekintélyét az, hogy naponta lerobban a régi orosz terepjáró, miközben az illegális migrációról forgató külföldi stábokat kísérjük a határszélen" – idézi az írás Toroczkait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását