szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár éven belül kifutnak a jelenleg használatos rendszámok, és még ha némi tartalék van a jelenlegi metódusban is, előbb-utóbb új rendszernek kell felváltania a mostanit.

Rekordidőn belül, bevezetése után mindössze 16 hónappal elfogytak az R betűvel kezdődő rendszámok tavaly, és már az év végén az új, S betűjelű sorozat jelent meg. A folyamat egyfelől az újautó-piac lendületének, valamint a használtautó-importnak köszönhető - írta a Híradó.hu.

A jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, már 2025-ben szükség lehet újfajta rendszámokra, amelynek nyomán több megoldás is szóba került.

Egyrészt kiút lehet a személyhez kötött rendszám, vagyis, ha egy jármű adásvételét követően az új tulajdonos a korábbi autójának az azonosítóját kapná meg - mondta a Híradónak Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb a forgalomból véglegesen kivont rendszámok újbóli kiadása lenne. Ugyanakkor ez sem tekinthető véglegesnek, de jelentős tartalék van a lehetőségben.

©

Mindezeken túl egy új rendszer bevezetése elkerülhetetlen előbb-utóbb. Erre a legjobb minta a már itthon is sokat emlegetett és többször felvetett területi alapú rendszámozás lenne. Ez azonban egy általános rendszámcserével járna, és a teljes állomány leváltása több évbe is telhet, valamint jelentős költségeket emésztene fel a szakértő szerint.

A területi alapú rendszám Nyugat-Európában már egy bevált rendszer. Előnye például, hogy bármilyen közlekedés szituációban, balesetben egyből beazonosítható, hogy hova tartozik a közlekedő. Ugyanakkor adásvételkor cserélni kellene, hiszen például egy Debrecenből a fővárosba kerülő autóra ebben az esetben szükséges új azonosító igénylése – tette hozzá Gyulainé Tóth Zsuzsanna.

Jelenleg, tudomása szerint nem is szerepel a téma a Belügyminisztérium elsődleges, kidolgozandó kérdései között, de amikor időszerű lesz, egy alapos elemzés kell a megoldáshoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!