szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Autómentes lehet Budapest egyik legszebb zöldterülete, a Városliget. A megvalósítás pontos ideje és módja egyelőre nincs kitalálva, ami biztos: a jelenlegi állapot valóban elkeserítő.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid a Facebook-oldalán kirakott bejegyzéséből derült ki múlt héten, hogy a Városligetet teljes egészében átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. A terv önmagában nem újdonság, mert a Liget Budapest projekt eleve ezzel számolt. Mindenesetre, ha minden megvalósul a most közzétett tervekből, akkor autómentes lesz a Kós Károly sétány és csúcsidőn kívül az Állatkerti körút, valamint teljesen autómentessé válik a Hősök tere is.

A Városliget mint közlekedési útvonal és parkolási terület régóta krónikus pontja a fővárosnak, miután a 70-es években úgy döntöttek, hogy az M3-as lehajtóját lényegében rávezetik a parkra. Egy 2018-as adat szerint

napi szinten 15 000 autó halad keresztül ezen a területen.

Ezt a forgalmat egyébként a tervezet egy új közúti és villamosfelüljáróval vinné el a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalába, ami egyben összekötné Zuglót Angyalfölddel.

©

A járműforgalom korlátozására elég a szabályozás, ám parkolóhelyekre, ha lehet, még nagyobb szükség lesz hamarosan, ha már 250 milliárdot elköltenek a Liget Budapest szuperprojektre. A parkolóhelyhiányra a Dózsa György úti mélygarázs lenne a megoldás, ami négyszintes lesz, összesen 30 000 négyzetméterrel. Ezen kívül az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára épülhet egy 1500 férőhelyes új P+R parkoló a Hungária gyűrű–Mexikói út csomópontjában. Az új parkolók tervezését még 2020 nyarán megkezdik, amire 4 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

Jelen pillanatban, mint az interaktív térképen látni, 350 forint óránként a parkolási díj a Városliget útjain és a környező parkolókban. A városligeti parkolók útminősége egészen siralmas állapotban van: a Vajdahunyad vára mögötti területen lévő parkoló, amely a Konrad Adenauer úton található és elnyúlik egészen a volt Közlekedési Múzeumig, rettenetes minőségű, akárcsak a Széchenyi fürdő mellett sorakozó néhány útszakasz.

A terület egyfelől egy forgalmas sztráda, másfelől, hasonlóan az Állatkerti körúthoz, kényszerű P+R parkoló sokak számára. A parkolóhelyeket használók száma eléggé hullámzó, legalábbis a tó környékén – mint egy éppen arra dolgozó parkolási ellenőrtől megtudtuk. A parkolók kihasználtsága leginkább azon múlik, milyen az idő: ha jó az idő, sokan vannak, ha nem jó, kevesebben. Ők nem sokat hallottak arról, mi várható itt a jövőben, egyelőre leginkább azt feltételezik, hogy a hétvégi parkolási díjat hozzák vissza itt, ahol most csak hétköznap kell fizetni 8-tól 18 óráig.

Az is megeshet, hogy egyáltalán nem lesz autómentes a Városliget. Egy civil szervezet szerint ugyanis a különböző múzeumok, vendéglátóhelyek közötti gépjárműforgalmat nem tiltaná a kormány. A Budapesti Városvédők Egyesület elnökségi tagja szerint éppen a felhatalmazási törvény egyik passzusában lehetővé tette a kormány, hogy a Városliget sétányait használják gépkocsiforgalomra, ami azt jelentheti, hogy a Kós Károly úton megszűnik a forgalom, viszont a Zichy Mihály úton – a Liget belsejében – megjelennek az autók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal