szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig még nem készült ennyire nagy teljesítményű szívómotoros Lamborghini sportkocsi.

A Lamborghini 2011-ben leplezte le Aventador nevezetű csúcskategóriás sportkocsiját, melynek mozgatásáról egy 6,5 literes V12-es szívó benzinmotor gondoskodik. A kiváló orgánumú erőforrás leggyengébb kivitele is 700 lóerős, az SVJ-ben szolgálatot teljesítő kihegyezett változata pedig nem kevesebb, mint 770 lóerőt szabadít rá az aszfaltra.

Ha azt gondoltuk, hogy ennél nincs feljebb, akkor bizony tévedtünk. A Lamborghini ugyanis most bemutatta az Aventadorra épülő Essenza SCV12-t, melyben ott lapul a gyártó valaha készített legerősebb szívó V12-es motorja.

©

A versenypályás használatra szánt limitált szériás Lamborghini Essenza SCV12 nem kevesebb, mint 830 lóerős teljesítményű, ráadásul ez az erő a hatfokozatú szekvenciális váltón keresztül csak a hátsó kerekekre érkezik meg.

©

A karbonszálas anyagok széles körben történő alkalmazásával az Essenza SCV12 olyan könnyű lett, hogy minden egyes lóerőre alig 1,66 kilogramm jut.

©

Az egyelőre ismeretlen árú újdonság nyomórudas futóművet kapott, aerodinamikai csomagja pedig nagyobb leszorítóerőt állít elő, mint egy GT3-as versenyautó szárnyai: 250 km/h tempónál konkrétan 1,2 tonnás leszorítóerővel lehet számolni.

©

A Lamborghini Essenza SCV12-ből mindössze 40 példány fog készülni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Egy speciális szemüvegről kiderült, hogy levétele után is javítja a színlátást

Egy speciális szemüvegről kiderült, hogy levétele után is javítja a színlátást

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba