szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két autós és egy kerékpársáv lenne jó a Nagykörúton az államtitkár szerint.

A parkolósáv helyén legyen kerékpársáv a Nagykörúton – ezt javasolta Fürjes Balázs. Az államtitkár a Twitterre feltöltött egy látványtervet is, amelyen látszik, hogy két autós és egy kerékpáros sávban gondolkozik a Nagykörúton.

Úgy tűnik, miután Budapesten ellenzékbe szorult a Fidesz, felismerték, hogy lehetséges egy változtatás előtt „előzetes, érdemi párbeszéd és szakmai hatástanulmány”, legalábbis Fürjes most azt kérte, hogy legyen ilyen. A Kossuth rádiónak pedig már arról beszélt, hogy szerinte visszavonja a főváros a sávlezárásokat, a kérdés csak az, hogy mikor.

Balogh Samu várostervező szakember, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke korábban a hvg.hu-nak azt mondta: a Nagykörút belső szakaszain azért nem gondolkoznak a parkolósáv elvételében, mert sok üzlet van ott, amelyeknek az áruszállítás lebonyolításához parkolóhelyekre van szükségük. Az is problémás, hogy a parkolósáv nem folytonos, például a villamosmegállók mellett jellemzően nincs, vagyis ha a kerékpársáv a parkolósáv helyén futna, akkor tucatszor kellene a kerékpárosoknak újra és újra besorolniuk a gépjárműsávba.

A Magyar Kerékpárosklub tanulmánya ehhez még azt tette hozzá: „bár kompromisszumos megoldásnak tűnik, nem szolgálja a Nagykörút komplex fejlődését és a város stratégiai céljait a 2x2 forgalmi sáv újbóli bevezetése”. Ha ugyanis így döntene a városvezetés, akkor az áruszállító teherautók a lakóutcákban keresnének parkolóhelyet, ami még nagyobb forgalmi terhelést, balesetveszélyt, lég- és zajszennyezést jelentene. Fürjes ezt a kérdést annyival rendezte le, hogy biztosítsák a boltok töltését és a mozgáskorlátozottak parkolását, de hogy akkor miként szüntetné meg a parkolósávot, arról már nem írt semmit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Régóta várt funkciót tesztel a YouTube, segíthet spórolni a mobilnettel

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok