szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanyarban veszélyes kikerülésre kényszerítő úthiba miatt a szeptemberi iskolakezdést követően jelentős dugók alakulhatnak ki.

Solymáron két héttel ezelőtt jelentős károkat okozott a viharos időjárás, többek közt megsérült a településen átvezető főút egyik csatornafedele is. A nehezen belátható útkanyarulatban található balesetveszélyes helyszínt körbekerítették, a főváros irányába tartó autósok azóta fokozott óvatossággal, a szembe sávba áttérve tudják kikerülni a problémás szakaszt.

Az úthiba miatt eddig sem voltak ritkák a torlódások, és ha nem orvosolják a problémát, a szeptemberi iskolakezdést követően jelentős dugók alakulhatnak ki. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ki és mikor tesz majd valamit az útszakasz helyreállítása érdekében? A válasz nem egyszerű.

©

A kérdéses útszakasz nem az önkormányzat területe, álláspontjuk szerint az ő munkatársaik nem tudnak szabályosan dolgozni rajta.

"Az önkormányzatnak sem eszköze, sem joga nincs az országos, állami közúton lévő úthiba kijavítására. Az országos főút, a Magyar Állam tulajdona, a Magyar Közút kezeli. Leegyszerűsítve, ha az önkormányzat dolgozna rajta, olyan, mintha a szomszéd házának tetejét hoznánk helyre, vagy a szomszéd megsüllyedt behajtóját magunk csinálnánk meg. Amit tehetünk, hogy folyamatosan jelezzük az úthibákat és folyamatosan tájékoztatjuk erről a lakosságot is. - nyilatkozta kérdésünkre Beregszászi Márk, Solymár jegyzője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóságának illetékes munkatársai a helyszíni szemlét követően azt állapították meg, hogy a szennyvízcsatorna tisztítóaknájának javítását a solymári csatornahálózat üzemeltetőjének, a DAKÖV Kft.-nek kell elvégeznie.

A DAKÖV Kft. helyi igazgatósága szerint viszont a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata a csatornaszem körüli szintbe emelés, ők közúton engedély nélkül nem végezhetnek munkát, a társaság nem rendelkezik kompetenciával az útburkolat kijavításában. A DAKÖV kérte a Magyar Közúttól, hogy az ideiglenes jelzéseket szabványos, éjjel is jól látható jelzésekre cseréljék. Erre ígéretet kaptak, de előrelépés azóta nem történt az ügyben.

©

Vasárnap délutáni ottjártunkkor pár perc leforgása alatt több balesetveszélyes közlekedési szituációval is találkoztunk. Az úthibát egyetlen kihelyezett közlekedési tábla sem jelzi az autósok számára.

©

A néhány műanyag oszloppal és a rájuk dobott jól láthatósági mellénnyel megjelölt veszélyes csatornafedelet egyes autósok a járda felőli irányból kerülik ki, ezáltal veszélyeztetik a gyalogos forgalmat, és megrongálják az útpadkát, illetve a közeli kapubeállót.

©

Frissítés 2020.08.31, 11:06: "A jogszabályok egyértelműen meghatározzák, hogy az ehhez hasonló csatornafedlap hibák javítása az érintett közműszolgáltató feladatkörébe tartozik. Társaságunk a mai napig nem kapott a DAKÖV Kft.-től kérelmet a hiba javításához kapcsolódóan. A csatornafedlap hibára figyelmeztető sávos terelőtáblák, továbbá a veszélyt jelző táblák kihelyezéséről intézkedtünk. A további beavatkozások a fentiek alapján továbbra is a DAKÖV Kft. hatáskörébe tartoznak." - kaptuk meg a Magyar Közút legfrissebb álláspontját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eláll a szél

Eláll a szél

Béres Cseppet adnak a pedagógusoknak a járvány miatt

Béres Cseppet adnak a pedagógusoknak a járvány miatt

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon