szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai fogyasztóvédelmi magazin azért mutatta meg a módszert, mert történt egy halálos baleset egy Teslával, amikor senki nem ült a vezető ülésben.

Nagy figyelmet kapott egy múlt vasárnap, Houstonban történt baleset, amelyben két ember vesztette életét; az első feltételezések szerint egy Tesla önvezető rendszerét próbálták ki. A balesetet követően ugyanis kiderült, hogy a tragédia bekövetkeztekor senki sem ült a volánnál.

Elon Musk a Tesla vezérigazgatója a balesetet követően azt közölte, hogy tudomásuk szerint a kocsihoz nem vették meg a teljes önvezető módot, amellyel olyan kis utcában is lehet Autopilot módban autózni, mint amiben a baleset történt.

A baleset mindenesetre újra felszínre hozta azokat a kérdéseket, hogy a Tesla önvezető rendszerei kellően biztonságosak-e. A Consumer Report (CR), az egyik legnagyobb amerikai fogyasztóvédelmi oldal szerint a válasz az alábbi teszt alapján egyértelmű: nem. 

A tesztelők egy Model Y-ba ültek be, és meglehetősen egyszerű eszközökkel játszották ki a rendszer biztonsági funkcióit. Az oldal munkatársa bekapcsolta az Autopilot rendszert, majd nullára állította a tempomatot, amitől a kocsi megállt. Ezt követően nehezékként két tekercs szigetelőszalagot akasztott a kormányküllőre, a kezek súlyát szimulálandó, majd átmászott az utasoldali ülésbe. Nem nyitotta ki az ajtót, ha megtette volna, azAutopilot kikapcsol. Ebből a pozícióból átnyúlva aztán gyorsítani és lassítani is tudta az autót.

A teszt igazolta, hogy a rendszer egyetlen alkalommal sem jelezte, hogy senki sem ül a vezetőülésben. Az oldal szerint a Tesla rendszere úgy tűnik csak azt figyeli, az öv be van-e kapcsolva, az ajtók zárva vannak-e, és hogy a kormányon valamilyen nyomás érzékelhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!