#antibiotikum

MTI Gazdaság

Visszafogták az antibiotikumok felírását a kínai orvosok

Radikálisan csökkentették az antibiotikumok felhasználását a nagyobb kínai kórházakban. Az országos monitoring hálózat szerint 2012-höz képest körülbelül 40 százalékkal kevesebbet írnak fel az orvosok – írta a China Daily című angol nyelvű napilap egy szakértőre hivatkozva.

hvg.hu Plázs

Tudta, hogy mitől fázik fel valójában? – Leleplezték a betegséget okozó baktériumot

Élete során legalább egyszer minden második nő megtapasztalja a húgyhólyagfertőzés, vagy hétköznapi nevén a felfázás kellemetlen tüneteit. A vizelés közben tapasztalható égető fájdalmat és állandó vizelési ingert okozó betegség 80%-át az E. coli baktérium okozza. Svájci egyetemi kutatók végre magyarázatot találtak arra, hogy a baktérium pontosan hogyan működik, és miként okoz károkat a szervezetben.

hvg.hu Plázs

Kritikusan alacsony a magyarok hozzáférése a globális gyógyszerkincshez

Kiválóan használható és mindenki számára elérhető a magyar gyógyszerkönyv, a magyar orvosok pedig egyre felelősségteljesebben írják föl az antibiotikumokat, és ezzel párhuzamosan mérséklődik a túlfogyasztás is. Ugyanakkor a betegek mindössze harminc százaléka van tisztában az antibiotikumok rendeltetésszerű használatával. A cukorbetegségek korai felismerésében és kezelésében is viszonylag jól teljesít a magyar egészségügy, azonban rengeteg gyógyszer hiányzik a magyar piacról.

Hercsel Adél Itthon

Ész nélkül tömjük magunkba az antibiotikumot

A hatásos antibiotikumok hiánya 2050-re vezető halálok lesz a világon, figyelmeztet szakértők egy része, a Science magazin azonban úgy gondolja, egy magyarországi kutatócsapat lehet az, amelyik áttörést érhet el ebben a harcban. De tulajdonképpen mi is a gond az antibiotikum-használattal?

MTI Instant tudomány

Túl sok antibiotikumot írnak fel a szomszédban

Négyből három ember azonban nincs tisztában azzal, hogy ezek a gyógyszerek teljesen hatástalanok a vírusokkal szemben. A legtöbbször a felső légúti fertőzések ellen szedik azokat, miközben az ilyen betegségek nagy részét vírusok idézik elő.

MTI Shake

Kórházba került Miley Cyrus

Egy koncertet is le kellett mondania az énekesnőnek, mert egy antibiotikum súlyos allergiás reakciót váltott ki nála.

MTI Plázs

Baj van a tajvani tejtermékekkel

A Tajvanon árusított összes tejtermék akár 70 százaléka is tartalmazhat gyógyszerszármazékokat, amelyek a tejet adó állatok szervezetéből kerültek a termékekbe – írja legújabb számában a Business Weekly című kínai magazin.

MTI Plázs

Tengeri mikroorganizmusból vontak ki új antibiotikumot

Tökéletesen új és szokatlan antibiotikum-vegyületet vontak ki egy tengeri mikroorganizmusból, amelyet a Kaliforniához közeli óceáni üledékben találtak. Az új anyag hatásos lehet a lépfene és az antibiotikumoknak ellenálló MRSA szuperbaktérium ellen.

MTI Plázs

Ész nélkül szedik Kínában az antibiotikumokat

Tovább szigorítják Kínában az antibiotikumok használatára vonatkozó szabályokat, mert a gyógyszerek túlszedése komoly problémákat okoz a kelet-ázsiai országban. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság új előírásai elsősorban az állami tulajdonban lévő kórházakra vonatkoznak, mivel az ott fekvő betegek jobban ki vannak téve az indokolatlan antibiotikum-használat veszélyeinek.

MTI Világ

KFC-botrány: Kína a legszigorúbb büntetéssel fenyeget

Antibiotikumot nem, ám a megengedettnél nagyobb mennyiségű vegyi anyagokat találtak a sanghaji hatóságok a KFC gyorsétkeztető étteremlánc egyes csirkehúsmintáiban - jelentette a helyi élelmiszer-biztonsági bizottság. Ha további szabálytalanságokra derül fény, az érintett vállalatok a létező legszigorúbb büntetésre számíthatnak.

MTI Plázs

Köhögés: jobb átgondolni az antibiotikum szedését

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy az emberek gondolják - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt és valós időtartama közötti eltérés könnyen arra sarkallhatja a betegeket, hogy antibiotikumot szedjenek, amely azonban nem gyorsítja a felépülés folyamatát.

MTI Plázs

Bocsánatot kért a KFC az antibiotikumos kínai csirke miatt

Bocsánatot kért a Kentucky Fried Chicken (KFC) a kínai fogyasztóktól, miután az elmúlt hetekben komoly visszaélésekre derült fény a vállalat ételeinek minőségével kapcsolatban. A gyorsétterem sokáig antibiotikummal kezelt csirkék húsát is felhasználta ételeihez.

MTI Plázs

Óriási bajt is okozhatnak az antibiotikumok

Európában évente mintegy négyszázezer ember megbetegedését és évente huszonötezer ember halálát okozzák azok a fertőzések, amelynek egyik fő okozója az antibiotikumok helytelen szedése - hívta fel a figyelmet az egészségügyi államtitkári kabinetfőnök kedden az Európai Antibiotikum Napon Budapesten.

1 2 3 4 5 6
30 éves a Thelma és Louise – csókkal ünnepelt a két főszereplő

30 éves a Thelma és Louise – csókkal ünnepelt a két főszereplő

Kína túl van az egymilliárd oltáson

Kína túl van az egymilliárd oltáson

Kilenc beteg hunyt el a hétvégén, 202 új fertőzöttet azonosítottak

Kilenc beteg hunyt el a hétvégén, 202 új fertőzöttet azonosítottak

Ezek a pillanatok vésődtek be az Eb második csoportköréből

Ezek a pillanatok vésődtek be az Eb második csoportköréből

Exit poll: a Köztársaságiak végeztek az élen Franciaországban

Exit poll: a Köztársaságiak végeztek az élen Franciaországban

Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

Balázs Zoltán: A magyar színház pszichéjét régóta rettegésben tartják a saját mítoszai

Nyilasokat ábrázoló képpel emlékezett meg a szovjetek kivonulásáról egy fideszes képviselő

Nyilasokat ábrázoló képpel emlékezett meg a szovjetek kivonulásáról egy fideszes képviselő

Íme, a világ legjobb számai – szerintünk

Íme, a világ legjobb számai – szerintünk

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával