szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A malária ellen is használt hidroxiklorokin hatóanyaggal többek szerint a koronavírusos betegek is kezelhetők, de erre egyelőre kevés bizonyíték van. Amerikában mégis beadták 1100 embernek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát szerek alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 kór kezelésére. Donald Trump amerikai elnök a vasárnap azt közölte, hogy a szert kísérleti jelleggel

már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban.

A szerrel francia kutatók is kísérleteznek, ők azonban az azitromicin nevű antibiotikum-hatóanyaggal együtt alkalmazták. Úgy pedig sikerült jó eredményeket elérniük. Kínai tudósok ennek ellenére úgy találták, hogy a hidroxiklorokin a koronavírusos betegek gyógyítására nem igazán jó, önmagában legalábbis nem. (Egyébként ugyanennek a szernek tiltotta meg az országból való kivitelét korábban a magyar kormány.)

Az FDA sürgősségi rendelettel tette lehetővé a hozzáférést a gyógyszerhez. Ennek érdekében felszabadította az országos stratégiai készletet, és amennyiben nem kivitelezhető vagy nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják ezt a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

Az emberi erőforrásokért és egészségügyért felelős szövetségi minisztérium közlemény szerint a németországi székhelyű Sandoz gyógyszergyár, amelynek anyavállalata a svájci Novartis, harmincmillió adag, a német Bayer pedig egymillió adag hidroxiklorokint szándékozik átadni az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek. Az amerikai minisztérium ezen kívül finanszírozza még két további, már forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a Covid-19 esetleges kezelésére.

Az FDA döntése és az egészségügyért is felelős tárca lépései a Fehér Ház teljes támogatását élvezik. A vitatott, de egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Trump elnök még vasárnap úgy fogalmazott, "nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem".

Ennél valamivel jobb reményekkel kecsegtet a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG-oltás, ami a fertőzés ellen nem véd ugyan, de a betegség tüneteit lehet, hogy enyhíteni tudja. A szert több ezer egészségügyi dolgozónak adják be ezekben a napokban.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!