szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal szemben lehetne majd bevetni az úgynevezett antivitaminokat, amelyek csak egy-egy atomban térnek el a baktériumok számára is fontos vitaminoktól.

Míg korábban sokféle betegségre megnyugtató megoldást jelentettek az antibiotikumok, addig mára eljutottunk oda, hogy – a nyakló nélküli gyógyszerfogyasztás miatt – számos kórokozó oly mértékben ellenállóvá vált, hogy az antibiotikumok egyre több esetben hatástalanok velük szemben. Ezeket az antimikrobiális szereknek ellenálló baktériumokat nevezik multirezisztens baktériumoknak vagy szuperbaktériumoknak.

Hogy mennyire komoly dologról van szó, azt jól bizonyítja, hogy évente mintegy 700 ezer ember hal meg a szuperbaktériumoknak tulajdonított betegségekben. Nemrégiben viszont érdekes ötlettel álltak elő a Göttengeni Egyetem kutatói: úgynevezett antivitaminokat használnának az antibiotikumok helyett.

A vitaminok létfontosságúak minden élőlény számára, és a baktériumoknak is szükségük van rá. Az antivitaminok trükkös vegyületek, a megtévesztésig olyanok, mint az igazi vitaminok, egy-egy atomban különböznek csak azoktól. Képesek becsapni a biológiai rendszereket, s hibás helyettesítőként mérgezővé válnak a baktériumok számára. Számítógépes szimulációk segítségével a kutatók azt is bizonyították, hogy az emberi test fehérjéit viszont nem mérgezik meg ezek az álvitaminok.

Az antivitaminok tehát elméletben hatásosnak tűnnek, azt viszont egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy mikor és milyen mechanizmusok révén képesek ellenállást kifejleszteni a baktériumok az antivitaminokkal szemben. És ez csupán egyetlen felvetés azon szempontok közül, amelyeket még meg kell vizsgálni, hogy egyértelműen kijelenthessék, megvan az antibiotikumok megnyugtató helyettesítője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat

Egy agydaganatműtét különös következménye – kiosztották a Capa-nagydíjat