szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely a szuperbaktériumok legyőzéséhez keres ellenszert.

Az emberiségre jelenleg nemcsak a globális felmelegedés vagy a túlnépesedés jelent komoly veszélyt, hanem azok a baktériumok is, amelyekre már nem fejtenek ki hatást a legerősebb antibiotikumok sem. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen ezek ellen vetették be a mélytanuló algoritmust, ami úgy tűnik, sikerrel járt: a szoftver olyan antibiotikumot fejlesztett, ami képes elbánni 35 veszélyes baktériumtípussal.

Az újfajta gyógyszerrel, a Halicinnal leküzdött kórokozók között ott van az Acinetobacter baumannii néven ismert szuperbaktérium is, ami az Irakból hazatérő amerikai katonák ezreit fertőzte meg. Az Egészségügyi Világszervezet még 2017-ben adta ki azt a listát, amin a világ legveszélyesebb szuperbaktériumai szerepelnek. A lista élén a fentebb említett kórokozó áll.

[15 percenként ölnek a szuperbaktériumok]

A Financial Times beszámolója szerint az újfajta orvosság a tuberkulózist okozó baktériummal, valamint a beleket megfertőző és hasmenést eredményező Clostridium difficilével is fel tudja venni a harcot.

Az MIT tudósai arra képezték ki a Halicint kifejlesztő algoritmust, hogy elemezze 2500 molekula szerkezetét, ezzel mérve fel az antibakteriális tulajdonságaikat. Ezután ráeresztették egy 100 millió molekulát tartalmazó adatbázisra, hogy kiszámítsa, milyen eséllyel küzdenének meg a veszélyes kórokozókkal.

A kutatók a Cell című tudományos folyóiratban publikálták a munkájuk eredményét. A Halicin egyike volt annak a kilenc molekulának, amire ezzel a módszerrel figyeltek fel a tudósok.

[Ismeri a szuperbaktériumokat? 33 000 ember hal meg minden évben csak Európában a fertőzésben]

Hogy mikor lesz kész gyógyszer a mostani felfedezésből, egyelőre nem tudni. Ahogy egyébként azt sem, mennyi időbe telhet, mire a baktériumok a Halicint is megtanulják legyőzni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Génmódosított vírusokkal mentették meg egy nagyon beteg kislány életét

Először használtak genetikailag módosított bakteriofágokat, vagyis baktériumokat fertőzni képes vírusokat egy szuperbaktériummal fertőzött páciens kezelésében. A cisztás fibrózissal született Isabelle Carnell-Holdaway szervezetét a tuberkulózis kórokozójával egy nemzetségbe tartozó Mycobacterium abscessus fertőzte meg.