Új kedvencünk: a fügelekvár – recept
Fügét mutatunk – még hozzá az érett, édes, pompás gyümölcsöt, ami egyre inkább létjogosultságot szerez a piaci standokon, zöldséges pultokon, éttermi konyhákon. S amit szeretnénk télire is eltenni.
Fügét mutatunk – még hozzá az érett, édes, pompás gyümölcsöt, ami egyre inkább létjogosultságot szerez a piaci standokon, zöldséges pultokon, éttermi konyhákon. S amit szeretnénk télire is eltenni.
S ez nem vicc. Igenis van rá receptünk, mert attól, hogy adódik víz, cukor meg citrom, még nem lesz tökéletes a limonádé. Pedig most, hogy visszakozik hétvégére a kánikula, jól jöhet egy kancsónyi. Ez a limonádé nem elsősorban az összetevőiben új, hanem az elkészítés módjában. Citrom például kell hozzá, de citromfacsaró nem, sőt tilos.
Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami olasz kikötőváros, azúrvízbe leszakadó sziklafalakra felkapaszkodó házakkal, mint Sorrento vagy Amafli. De nem, Portobello csak egy utca Londonban, illetve egy méretesre nemesített csiperke-féle, amely tökéletesen alkalmas töltésre és grillezésre. Sejthető, hogy most a szép kerek gombakalap felhasználásáról lesz szó.
A Szeretünk Raymond és A semmi közepén vígjátéksorozatokból ismert Patricia Heaton új oldaláról mutatkozott be a magyar közönségnek. Főzős sorozatát júliusban láthatták a tévénézők.
Trendi a fekete. Nem a kifutón, hanem a konyhában. A két Michelin-csillagos spanyol séf, Dani García is meglepte a vendégeit. Ennél sötétebb már aligha lehetne a tányérja. Megnéztük, mit főzött ki.
Ahogy kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, úgy megy el a kedvünk a főzéstől. Ha mégis bevetjük magunkat a konyhába, akkor valami hűsítő étel kell.
Hagyma, kakukkfű, sáfrány, csirke és disznóhús – gondolná, hogy ezek egy torta hozzávalói? Legalábbis egy 600 éves recept alapján. A XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idei programsorozatának keretében két napra megnyitják a visegrádi királyi palota reneszánsz konyháját, ahol a fesztivál idején korabeli ételleírások alapján főznek.
Annyi film, annyi szerep után a kilencedik évtizedben is tudott újat alakítani: Bud Spencernek, azaz Carlo Pedersolinak nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi kötete után 85 évesen jelentette meg szakácskönyvét, Eszem, tehát vagyok címmel. Fura módon semmilyen babrecept nem került bele. Pedig a Piedone-filmekben alapállásból a gazfickókat pofozta a babfickó. Nem baj, mi ajánlunk egyet az emlékére.
Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és ötmillió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a gyógyszertárat működtető cégre, mert súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat. Több mint 23 ezer doboz vényköteles gyógyszert adtak ki recept nélkül, köztük nyugtatókat, valamint efedrint tartalmazú készítményeket.
Az első kora nyári zöldborsóból készült fogás kisebb ünnep a konyhában, hiszen az üde, zöld, édes, friss szemek íze nem hasonlítható a mélyhűtött, pláne a konzerv zöldorsóéhoz. S bár sokáig kínálkozik még a piacokon, pár hétig élvezhetjük csak igazán, így nyugodtan görgessük a szezon idején mind többször a tányérokra.
Mit csináljunk, ha leves mániásak vagyunk, de a hőmérő higanyszála kúszik felfelé? Klasszis tartalmas kanalaznivaló már nemigen jöhet szóba, az igazi nyári hűsítő-frissítő pedig még nem. Változatosságban nem lehet hiány, hiszen friss alapanyagokban éppen ilyenkor tobzódhatunk igazán.
Valószínűleg nagy lehetett a vendégjárás ilyen tájt a mai Gorsium környékén. Közeli palotájában köszönthette vendégeivel a római tavaszünnepet, a Floráliát a még mindig tisztázatlan rangú, ám ugyancsak elhíresült előkelőség, Seuso is. S az esemény alkalmából rendezett lakomát minden bizonnyal a szintén sok titkot rejtő díszes ezüstkészlettel terítettek. De mi is kerülhetett a tálakra?
Receptek között keresgélve az internetes oldalakon, vagy étlapokat böngészve is gyakran találkozhatunk pár olyan kifejezéssel, aminek jelentése nem teljesen világos. Az egyik ilyen a gratin, vagy au gratin, ami nem más, mint csőben sült étel.