Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d7beeb89-1f67-4823-899a-a8afe521aee5","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"Szorít az idő, de az illetékes szervezetek szerint megoldható, hogy ősszel voksolni tudjanak az emberek. ","shortLead":"Szorít az idő, de az illetékes szervezetek szerint megoldható, hogy ősszel voksolni tudjanak az emberek. ","id":"20250606_Hollandiaban-oktober-vegen-tartjak-az-uj-parlamenti-valasztasokat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d7beeb89-1f67-4823-899a-a8afe521aee5.jpg","index":0,"item":"27ff35d4-c384-48bd-9080-292a82f8a3be","keywords":null,"link":"/vilag/20250606_Hollandiaban-oktober-vegen-tartjak-az-uj-parlamenti-valasztasokat","timestamp":"2025. június. 06. 16:22","title":"Hollandiában október végén tartják az új parlamenti választásokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"010d8748-aa33-49d7-bbf9-2cabba2e2590","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az Európai Bizottság már felszólította a Sheint, hogy feleljen meg az uniós jogszabályoknak.","shortLead":"Az Európai Bizottság már felszólította a Sheint, hogy feleljen meg az uniós jogszabályoknak.","id":"20250605_Sotet-trukkjei-miatt-fogyasztovedelmi-szervezetek-bepanaszoltak-a-Sheint","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/010d8748-aa33-49d7-bbf9-2cabba2e2590.jpg","index":0,"item":"ddbcdd8b-1588-46b5-adc3-6c4c89a2cd9f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250605_Sotet-trukkjei-miatt-fogyasztovedelmi-szervezetek-bepanaszoltak-a-Sheint","timestamp":"2025. június. 05. 13:21","title":"Sötét trükköket alkalmaz a Shein a vásárlókkal szemben – mondják fogyasztóvédelmi szervezetek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4711ad29-e236-4183-8c93-942477f8e11f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Ismét közreadta az iOS és iPadOS 18 használati adatait az Apple, és a jelek szerint a felhasználók zöme már a cég legfrissebb rendszereit használja. Van azonban valami, amiről gyanúsan hallgatnak Cupertinóban.","shortLead":"Ismét közreadta az iOS és iPadOS 18 használati adatait az Apple, és a jelek szerint a felhasználók zöme már a cég...","id":"20250606_apple-iphone-ios18-hasznalati-adatok-statisztika","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4711ad29-e236-4183-8c93-942477f8e11f.jpg","index":0,"item":"091a1199-ee9d-4207-9bdd-0cc18bca63d7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250606_apple-iphone-ios18-hasznalati-adatok-statisztika","timestamp":"2025. június. 06. 15:03","title":"Kitárta lapjait az Apple: ennyien mondtak igent a cég újításaira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"095d9123-1986-4e82-a052-170eb2ff51b0","c_author":"Wáberer Medical Center","category":"brandcontent","description":"Nem igaz, hogy a magyarok ne törődnének az egészségükkel, de a napi hajtásban vagy a korábbi negatív kórházi élmények miatt nem mindig jutnak el időben az orvoshoz. Erről beszélt dr. Köves Béla, a Wáberer Medical Center urológiai központjának vezetője.","shortLead":"Nem igaz, hogy a magyarok ne törődnének az egészségükkel, de a napi hajtásban vagy a korábbi negatív kórházi élmények...","id":"20250603_Robottechnologia-pacienskozpontusag-moder-urologiai-kozpont-waberer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/095d9123-1986-4e82-a052-170eb2ff51b0.jpg","index":0,"item":"4a413804-3969-4722-a8c2-fe5f5214e122","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250603_Robottechnologia-pacienskozpontusag-moder-urologiai-kozpont-waberer","timestamp":"2025. június. 05. 07:30","title":"Robottechnológiával ötvözött páciensközpontúság – ezt tudja hazánk legmodernebb urológiai központja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4cccd5ca-b13b-49a4-9ff5-8ef3ab022ee7","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az idei futamra szinte teljesen megújult a pálya központi része. ","shortLead":"Az idei futamra szinte teljesen megújult a pálya központi része. ","id":"20250606_Uj-tukorsima-aszfaltot-kapott-a-Hungaroring-celegyenese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4cccd5ca-b13b-49a4-9ff5-8ef3ab022ee7.jpg","index":0,"item":"8b26d5c2-12cd-4e2c-8f2e-37a4a1974682","keywords":null,"link":"/cegauto/20250606_Uj-tukorsima-aszfaltot-kapott-a-Hungaroring-celegyenese","timestamp":"2025. június. 06. 07:18","title":"Új, tükörsima aszfaltot kapott a Hungaroring célegyenese","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c016fc6-e8b4-40ee-b95d-c9b2bac756e3","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A Berlinből Milánóba tartó repülő pilótája kényszerleszállást hajtott végre.","shortLead":"A Berlinből Milánóba tartó repülő pilótája kényszerleszállást hajtott végre.","id":"20250605_ryanair-repulo-vihar-turbulencia-kenyszerleszallas-serultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c016fc6-e8b4-40ee-b95d-c9b2bac756e3.jpg","index":0,"item":"35692dc3-9635-4120-83b8-357b226e1fbf","keywords":null,"link":"/vilag/20250605_ryanair-repulo-vihar-turbulencia-kenyszerleszallas-serultek","timestamp":"2025. június. 05. 11:42","title":"Kilencen sérültek meg turbulencia miatt a Ryanair egyik járatán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi az amerikai kormányzat műholdját, az USA 338-at.","shortLead":"A Cosmos 2588 műholdat még májusban állította Föld körüli pályára Oroszország, azóta pedig folyamatosan követi...","id":"20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/552e73c9-d4b3-40b4-a1b0-e09264bd1a8e.jpg","index":0,"item":"b5fad1c3-01bf-464b-8d71-6afc089f8e68","keywords":null,"link":"/tudomany/20250605_orosz-muhold-cosmos-2588-usa-338-kemmuhold-fegyver","timestamp":"2025. június. 05. 11:03","title":"Rátapadt egy orosz műhold az amerikaira, fegyver is lehet a fedélzetén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1295f768-6cc0-478a-bcb5-df8968584d9c","c_author":"HVG","category":"360","description":"Egy európai felhasználók körében végzett felmérés eredményei modellektől függetlenül rámutatnak, hogy általában milyen problémák vannak a mobilos portréképekkel.","shortLead":"Egy európai felhasználók körében végzett felmérés eredményei modellektől függetlenül rámutatnak, hogy általában milyen...","id":"20250606_hvg-okostelefonos-portre-mod-problemak-fenyviszonyok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1295f768-6cc0-478a-bcb5-df8968584d9c.jpg","index":0,"item":"c25d613e-3835-46a1-b9db-d8796dfc1403","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-okostelefonos-portre-mod-problemak-fenyviszonyok","timestamp":"2025. június. 06. 16:15","title":"Három gond is van az okostelefonnal lőtt portrékkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Először fordul elő az 1987-ben alapított Bocuse d'Or történetében, hogy nemzeti alapanyagaink kerülnek a versenytányérokra. Már csak két nap, és május 10-11-én Európa legjobb séfjei a magyar kecsegét és gímszarvas borjút tálalják a budapesti kontinentális döntőn.
Az elmúlt hetekben nemcsak itthon, de Izlandtól Törökországig Európa 19 országában a magyar hallal és vaddal keltek s feküdtek a kontinentális döntőbe bejutott séfek. S ez kivételesen nem "költői" túlzás, hiszen a felkészülési időszakban a hét napból hatot a gyakorlókonyhákon töltenek segítőikkel, trénereikkel, újra és újra elkészítve a megálmodott fogásokat ugyanabból az alapanyagból. Miközben legádázabb ellenfelük a stopperóra, hiszen percre pontosan kell kiszámolniuk és beosztaniuk minden mozdulatot, minden fázist, hogy a verseny napján a megadott időre előkészítéssel, sütéssel-főzéssel, tálalással végezzenek.
Gímszarvas borjú
A Magyarországon őshonos vad ideális életkörülményeket talál az összefüggő ártéri erdőkben és a középhegységi erdőkben. Mivel a gímszarvas a természetes ökológiai rendszer részeként, azzal összhangban él - a háziállat fajták tenyésztett állományaival ellentétben - a húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban a gyári tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől. Húsa kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír. A magyarországi lőtt vad éves mennyiségének mintegy 40%-át az Öreglaki Vadfeldolgozó és a VADEX Zrt. soponyai Vadfeldolgozó Üzeme dolgozza fel konyhakész alapanyagokká. A vad elejtésétől a szállításon keresztül a feldolgozásig a teljes vertikumot átölelve, szigorú minőség-ellenőrzési rendszer szabályai szerint. A legmagasabb szintű konyhai felhasználhatóság érdekében a gímszarvas borjú 10-14 hónapos korban kerül elejtésre. A gímszarvas borjú a kilövés után 1 órán belül zsigerelésre, majd 72 órán belül feldolgozásra kerül.
A séfek úgy nevezett szarvas pisztolyt kapnak, ami a borjú hátsó lábszára és a nyaka közötti rész, tehát a legnemesebb húsrészt, a bélszínt, a combot, a gerincet ugyanúgy tartalmazza, mint a pörköltnek való lábszárat..
Kecsege
A kecsege (Acipenser ruthenus) a tokhal-félék legkisebbike, mely kizárólag édesvízben él. A dunai populáció jelentősen megcsappant az ezredforduló környékére a kárókatona elszaporodása, az élőhelyek pusztulása, és különböző szennyezések következtében. A Természetvédelmi Világszövetség a kecsegét sebezhető státuszba sorolta be. A Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet 2009-ben, hosszú előkészítés és tervezés után indította el a vágótok (acipenser gueldenstaedtii), a kecsege (acipenser ruthenus) és a szibériai tok (acipenser baerii) intenzív körülmények közötti tartását hús-, és kaviártermelés céljából. Küldetésüknek tekintik a veszélyeztetett faj dunai állományának erősítését, fenntarthatóságának biztosítását. Az ivarérett, kihalászott egyedeket mesterséges körülmények között szaporítják. Az ivadékokat olyan megfigyelés alatt tartott környezetben nevelik, amely a legkedvezőbbek számukra, növekedésükkel párhuzamosan bővítik az élőhelyeket. A halhúst és a kaviárt a saját halfeldolgozójukban készítik elő fogyasztásra.
A kecsege kitűnő ízű, szálkamentes húsa különlegességnek számít, de nem könnyű vele boldogulni. A séfek úgy tartják, a bontás és a feldolgozás igazi kihívás. A versenyen a hal kaviárját is felhasználják.
Izgatottan várjuk, milyen bámulatos átváltozásra képes a kecsege és a gímszarvas borjú az európai döntőben hazánkat képviselő Széll Tamás (Onyx) séf keze alatt.
A februári hazai döntő legszebb haltálja
bocusedorhungary
S most lássuk, milyen is lehet egy versenytányér, például a halból, aminek már országos döntőben is állni kellett a próbát. A fenti fotón: Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el „rántva”, zeller karalébé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással. Ezzel a fogással érdemelte ki a hazai Bocuse d'Or döntő finisébe jutott öt versenyző közül a 2. helyezett Pohner Ádám (Olimpia) a legszebb haltálért járó díjat.
Most pedig kaptunk tőle egy másik halas receptet. Ime a kecsege egy újabb változatban - haladóknak...
Ördögszekérgombába töltött póréhagymahamus kecsege
1. A hal:
A halat lefilézzük, alaposan lebőrözzük, az alsó zsíros részt levágjuk. A filéket hosszában, az oldalvonaluknál kettévágjuk, a gerincrészeket egyforma hosszúra formázzuk, a leeső halrészeket összevágva a fagyasztóba, a gerincrészeket pedig 8 %-os sóoldatba tesszük 20 percre.
Ördögszekérgombákat megvágjuk úgy, hogy a kalapja alatt kb 2 cm tönk legyen, egy oldalát levágjuk. Mandolinon vékonyan leszeleteljük, és a szeleteket egy sütőpapírra tesszük úgy, hogy félig fedjék egymást, sót szórunk rá, majd egy másik sütőpapírral lefedjük, levákuumozzuk, és 5 percig forrásban lévő vízben főzzük, majd lehűtjük. Kibontjuk leitatjuk alaposan a vizet, kihúzott fóliára helyezzük.
Farce-ot készítünk, a fagyos halat, először ledaráljuk húsdarálón, majd thermomixben tejszínnel simára turmixoljuk, átpasszírozzuk, reszelt citrom héját, sót és póréhagymahamut teszünk hozzá. Összeállítjuk a halat, a leitatott gombaszőnyeget vékonyan lekenünk farce-al, rátesszük az egyik gerincet, átkenjük farce-al, majd ráhelyezzük a másik gerincrészt. Szorosan feltekerjük, megkötjük a végüket. 60C-on 20 percet készítjük, majd legalább 10 percig pihentetni hagyjuk.
Póréhagymahamu:
Póréhagymának levágjuk az esetlegesen fakuló zöld színét, hosszában kettévágjuk és szálaira szedjük. Sütőben feketére sütjük, amíg minden része egyenletesen fekete lesz. Turmixban porítjuk.
2. Köretek:
Osztriga vinaigrette
120 ml osztrigaszósz
150 g barna cukor (demerara)
150 g lime lé
Kis darab gyömbér, chili
A cukrot a lime-al felforraljuk, hogy egyet rottyanjon, és forrón hozzáadjuk az osztigaszószt, beletesszük a durvára vágott gyömbért és egy kis darab chilit és lefóliázva hagyjuk kihűlni.
Sült padlizsános panna cotta
2 kg padlizsán
1 liter tej
1 „húzásnyi” lime héj
1 durva darab gyömbér
zselatinlap
A padlizsánt 180 fokon 45 percig sütjük egészben. Majd kettévágjuk és tejben a lime héjjal és gyömbérrel feltesszük szépen lassan főni 1 órára. Leszűrjük és a tejet kiáztatott zselatinlappal befogatjuk 1 dl/1 zselatinlap arányban. Adott formába öntjük és hűtőbe tesszük kidermedni.
Sült kápia paprikás lencseragu
200 g lencse
0,5 L alaplé (csirke, hal, zöldség stb..)
3 db kápia paprika
Friss petrezselyem, snidling
Sós citrom
Magos mustár
Kapribogyó
Osztriga vinaigrette
A lencsét az alaplében megfőzzük. A kápia paprikát 180 fokon sütjük 45 percig, amíg kis színt nem kap, lefóliázva hagyjuk kihűlni. Húzzuk le a héját, magozzuk ki és vágjuk durva kockára. Vágjunk finomra petrezselymet, snidlinget és sós citrom héját ( 1 húzásnyit), valamint kapribogyót összevágva és mind adjuk a főtt lencséhez 1 ek magos mustárral.
Tálaljuk tányérra és öntsük le még az osztriga vinaigrette-el és tálaljuk rá a padlizsános panna cottát.
Izgatottan várjuk, milyen bámulatos átváltozásra képes a kecsege és a gímszarvas borjú az európai döntőben hazánkat képviselő Széll Tamás (Onyx) séf keze alatt.