Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2672687e-63fe-40f6-bc76-63fb2b37de95","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A hasi fájdalomra panaszkodó férfit a háziorvoshoz irányították.","shortLead":"A hasi fájdalomra panaszkodó férfit a háziorvoshoz irányították.","id":"20250218_vademeles-korhaz-beteg-elkuldtek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2672687e-63fe-40f6-bc76-63fb2b37de95.jpg","index":0,"item":"5139d3aa-ddb7-4a42-ae10-9ccffa92f924","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_vademeles-korhaz-beteg-elkuldtek","timestamp":"2025. február. 18. 11:25","title":"Vádat emeltek a kórházi dolgozók ellen, akik elküldtek egy beteget, és az másnapra meghalt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a385ffb-d75f-4a27-965f-05bb63770bca","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A papíralapú BKK-bérletekhez azért nem járna ingyen bubizás, mert Vitézy Dávid szerint ösztönözni kell a digitalizációt.","shortLead":"A papíralapú BKK-bérletekhez azért nem járna ingyen bubizás, mert Vitézy Dávid szerint ösztönözni kell a digitalizációt.","id":"20250217_Vitezy-David-10-alkalmas-bubiberletet-is-adna-a-digitalisan-vasarolt-haviberlet-melle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a385ffb-d75f-4a27-965f-05bb63770bca.jpg","index":0,"item":"2bf803a5-b243-4219-95d7-606c30a87f83","keywords":null,"link":"/itthon/20250217_Vitezy-David-10-alkalmas-bubiberletet-is-adna-a-digitalisan-vasarolt-haviberlet-melle","timestamp":"2025. február. 17. 11:47","title":"Vitézy Dávid 10 alkalmas Bubi-bérletet is adna a digitálisan vásárolt havibérlet mellé","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"deb16c8a-b09f-4223-8193-d32a65155e60","c_author":"MTI","category":"kultura","description":"Adrien Brody lett például a legjobb férfi főszereplő.","shortLead":"Adrien Brody lett például a legjobb férfi főszereplő.","id":"20250217_Negy-dijat-is-besoport-a-BAFTA-galan-A-brutalista","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/deb16c8a-b09f-4223-8193-d32a65155e60.jpg","index":0,"item":"aecc2cee-7144-4763-9ae7-1d338d858d71","keywords":null,"link":"/kultura/20250217_Negy-dijat-is-besoport-a-BAFTA-galan-A-brutalista","timestamp":"2025. február. 17. 06:28","title":"Négy díjat is besöpört a BAFTA-gálán A brutalista","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2c75c8b-1362-400d-b87a-7a21544d7c1b","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Itt már nem csak a saját életét bízza a kocsira a sofőr. ","shortLead":"Itt már nem csak a saját életét bízza a kocsira a sofőr. ","id":"20250218_csalad-alszik-az-autopalyan-szaguldo-onvezeto-autoban-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2c75c8b-1362-400d-b87a-7a21544d7c1b.jpg","index":0,"item":"8e28539e-d30f-4753-8960-821e5da8f350","keywords":null,"link":"/cegauto/20250218_csalad-alszik-az-autopalyan-szaguldo-onvezeto-autoban-video","timestamp":"2025. február. 18. 15:44","title":"Mutatunk egy korántsem megnyugtató videót: az egész család alszik az autópályán száguldó önvezető autóban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a92eb49-6149-48a5-849a-bfe20d11fe05","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Korcsolyapályára emlékeztető pálya várta hétfő este az NB II. rangadóján a Kazincbarcikát és a Vasast, a mostoha körülmények között gól nélküli döntetlen született, de a vendégedző Pintér Attila szerint nem is lett volna szabad megrendezni a meccset. Összegyűjtöttünk néhány emlékezetes esetet a múltból, amikor nem a játékosok, hanem az időjárás volt az úr a pályán.","shortLead":"Korcsolyapályára emlékeztető pálya várta hétfő este az NB II. rangadóján a Kazincbarcikát és a Vasast, a mostoha...","id":"20250218_foci-sar-dagonya-vasas-fradi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a92eb49-6149-48a5-849a-bfe20d11fe05.jpg","index":0,"item":"0def49ad-9414-4045-8857-19b4c018b01d","keywords":null,"link":"/sport/20250218_foci-sar-dagonya-vasas-fradi","timestamp":"2025. február. 18. 14:26","title":"Ha a Fradival történne hasonló, két hétig cikkezne róla az Origo","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9afbf69b-b7e6-4851-972c-0e09c97c6fd7","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"A betű, az betű – gondolnánk, azaz nem lehet nagy különbség abban, hogy egy szöveget milyen hordozón látunk. Azonban kiderült, Gutenberg-galaxist egyelőre nem tudja felülmúlni még a legkorszerűbb technológia sem.","shortLead":"A betű, az betű – gondolnánk, azaz nem lehet nagy különbség abban, hogy egy szöveget milyen hordozón látunk. Azonban...","id":"20250218_tanulas-olvasas-kepernyo-papir","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9afbf69b-b7e6-4851-972c-0e09c97c6fd7.jpg","index":0,"item":"9db6d133-631b-45ae-b19d-af40e76c18b2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250218_tanulas-olvasas-kepernyo-papir","timestamp":"2025. február. 18. 10:03","title":"Tanulnia kell? Nagyon nem mindegy, hogy képernyőn vagy papíralapon olvas","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e4f77b9-7050-40c8-a092-2339066a890b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Okosabbá válhat a Google mesterséges intelligencia alkalmazása. A keresőóriás ugyanis bejelentette, hogy a Gemini mostantól kezdve emlékezni fog a korábbi csevegésekre, és ezeknek megfelelően alakíthatja majd ki aktuális válaszait.","shortLead":"Okosabbá válhat a Google mesterséges intelligencia alkalmazása. A keresőóriás ugyanis bejelentette, hogy a Gemini...","id":"20250218_google-gemini-mesterseges-intelligencia-chatbot-memoria-emlekezo-funkcio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2e4f77b9-7050-40c8-a092-2339066a890b.jpg","index":0,"item":"52835c97-ce8c-461b-a3f1-5c5f4bbfb639","keywords":null,"link":"/tudomany/20250218_google-gemini-mesterseges-intelligencia-chatbot-memoria-emlekezo-funkcio","timestamp":"2025. február. 18. 14:03","title":"Emlékezni fog a Google Geminije","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b7ef0992-19a5-4f38-8359-29c03bad6cdb","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Raiffeisen Bank lehet a régió nagy nyertese, az orosz leány ugyanis a csoport nyereségének 43 százalékát adta, de jelenleg nem tudják hazavinni. Hasonló helyzetben van a legnagyobb magyar gyógyszergyártó is.","shortLead":"A Raiffeisen Bank lehet a régió nagy nyertese, az orosz leány ugyanis a csoport nyereségének 43 százalékát adta, de...","id":"20250218_A-Richter-es-az-OTP-jol-jarhat-a-Mol-viszont-rafazhat-az-orosz-szankciok-feloldasara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7ef0992-19a5-4f38-8359-29c03bad6cdb.jpg","index":0,"item":"bcd7512d-0e1f-4f3b-b10a-b2985aff92e2","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250218_A-Richter-es-az-OTP-jol-jarhat-a-Mol-viszont-rafazhat-az-orosz-szankciok-feloldasara","timestamp":"2025. február. 18. 08:48","title":"A Richter és az OTP jól járhat, a Mol viszont ráfázhat az orosz szankciók feloldására","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Először fordul elő az 1987-ben alapított Bocuse d'Or történetében, hogy nemzeti alapanyagaink kerülnek a versenytányérokra. Már csak két nap, és május 10-11-én Európa legjobb séfjei a magyar kecsegét és gímszarvas borjút tálalják a budapesti kontinentális döntőn.
Az elmúlt hetekben nemcsak itthon, de Izlandtól Törökországig Európa 19 országában a magyar hallal és vaddal keltek s feküdtek a kontinentális döntőbe bejutott séfek. S ez kivételesen nem "költői" túlzás, hiszen a felkészülési időszakban a hét napból hatot a gyakorlókonyhákon töltenek segítőikkel, trénereikkel, újra és újra elkészítve a megálmodott fogásokat ugyanabból az alapanyagból. Miközben legádázabb ellenfelük a stopperóra, hiszen percre pontosan kell kiszámolniuk és beosztaniuk minden mozdulatot, minden fázist, hogy a verseny napján a megadott időre előkészítéssel, sütéssel-főzéssel, tálalással végezzenek.
Gímszarvas borjú
A Magyarországon őshonos vad ideális életkörülményeket talál az összefüggő ártéri erdőkben és a középhegységi erdőkben. Mivel a gímszarvas a természetes ökológiai rendszer részeként, azzal összhangban él - a háziállat fajták tenyésztett állományaival ellentétben - a húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban a gyári tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől. Húsa kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír. A magyarországi lőtt vad éves mennyiségének mintegy 40%-át az Öreglaki Vadfeldolgozó és a VADEX Zrt. soponyai Vadfeldolgozó Üzeme dolgozza fel konyhakész alapanyagokká. A vad elejtésétől a szállításon keresztül a feldolgozásig a teljes vertikumot átölelve, szigorú minőség-ellenőrzési rendszer szabályai szerint. A legmagasabb szintű konyhai felhasználhatóság érdekében a gímszarvas borjú 10-14 hónapos korban kerül elejtésre. A gímszarvas borjú a kilövés után 1 órán belül zsigerelésre, majd 72 órán belül feldolgozásra kerül.
A séfek úgy nevezett szarvas pisztolyt kapnak, ami a borjú hátsó lábszára és a nyaka közötti rész, tehát a legnemesebb húsrészt, a bélszínt, a combot, a gerincet ugyanúgy tartalmazza, mint a pörköltnek való lábszárat..
Kecsege
A kecsege (Acipenser ruthenus) a tokhal-félék legkisebbike, mely kizárólag édesvízben él. A dunai populáció jelentősen megcsappant az ezredforduló környékére a kárókatona elszaporodása, az élőhelyek pusztulása, és különböző szennyezések következtében. A Természetvédelmi Világszövetség a kecsegét sebezhető státuszba sorolta be. A Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet 2009-ben, hosszú előkészítés és tervezés után indította el a vágótok (acipenser gueldenstaedtii), a kecsege (acipenser ruthenus) és a szibériai tok (acipenser baerii) intenzív körülmények közötti tartását hús-, és kaviártermelés céljából. Küldetésüknek tekintik a veszélyeztetett faj dunai állományának erősítését, fenntarthatóságának biztosítását. Az ivarérett, kihalászott egyedeket mesterséges körülmények között szaporítják. Az ivadékokat olyan megfigyelés alatt tartott környezetben nevelik, amely a legkedvezőbbek számukra, növekedésükkel párhuzamosan bővítik az élőhelyeket. A halhúst és a kaviárt a saját halfeldolgozójukban készítik elő fogyasztásra.
A kecsege kitűnő ízű, szálkamentes húsa különlegességnek számít, de nem könnyű vele boldogulni. A séfek úgy tartják, a bontás és a feldolgozás igazi kihívás. A versenyen a hal kaviárját is felhasználják.
Izgatottan várjuk, milyen bámulatos átváltozásra képes a kecsege és a gímszarvas borjú az európai döntőben hazánkat képviselő Széll Tamás (Onyx) séf keze alatt.
A februári hazai döntő legszebb haltálja
bocusedorhungary
S most lássuk, milyen is lehet egy versenytányér, például a halból, aminek már országos döntőben is állni kellett a próbát. A fenti fotón: Eringi gombába és bébi spenótba tekert kecsege, kaviárja uborkával és créme fraiche-el „rántva”, zeller karalébé terrine-el, rák cannellonival, gombákkal, barna vaj sabayonnal és zöldalma mártással. Ezzel a fogással érdemelte ki a hazai Bocuse d'Or döntő finisébe jutott öt versenyző közül a 2. helyezett Pohner Ádám (Olimpia) a legszebb haltálért járó díjat.
Most pedig kaptunk tőle egy másik halas receptet. Ime a kecsege egy újabb változatban - haladóknak...
Ördögszekérgombába töltött póréhagymahamus kecsege
1. A hal:
A halat lefilézzük, alaposan lebőrözzük, az alsó zsíros részt levágjuk. A filéket hosszában, az oldalvonaluknál kettévágjuk, a gerincrészeket egyforma hosszúra formázzuk, a leeső halrészeket összevágva a fagyasztóba, a gerincrészeket pedig 8 %-os sóoldatba tesszük 20 percre.
Ördögszekérgombákat megvágjuk úgy, hogy a kalapja alatt kb 2 cm tönk legyen, egy oldalát levágjuk. Mandolinon vékonyan leszeleteljük, és a szeleteket egy sütőpapírra tesszük úgy, hogy félig fedjék egymást, sót szórunk rá, majd egy másik sütőpapírral lefedjük, levákuumozzuk, és 5 percig forrásban lévő vízben főzzük, majd lehűtjük. Kibontjuk leitatjuk alaposan a vizet, kihúzott fóliára helyezzük.
Farce-ot készítünk, a fagyos halat, először ledaráljuk húsdarálón, majd thermomixben tejszínnel simára turmixoljuk, átpasszírozzuk, reszelt citrom héját, sót és póréhagymahamut teszünk hozzá. Összeállítjuk a halat, a leitatott gombaszőnyeget vékonyan lekenünk farce-al, rátesszük az egyik gerincet, átkenjük farce-al, majd ráhelyezzük a másik gerincrészt. Szorosan feltekerjük, megkötjük a végüket. 60C-on 20 percet készítjük, majd legalább 10 percig pihentetni hagyjuk.
Póréhagymahamu:
Póréhagymának levágjuk az esetlegesen fakuló zöld színét, hosszában kettévágjuk és szálaira szedjük. Sütőben feketére sütjük, amíg minden része egyenletesen fekete lesz. Turmixban porítjuk.
2. Köretek:
Osztriga vinaigrette
120 ml osztrigaszósz
150 g barna cukor (demerara)
150 g lime lé
Kis darab gyömbér, chili
A cukrot a lime-al felforraljuk, hogy egyet rottyanjon, és forrón hozzáadjuk az osztigaszószt, beletesszük a durvára vágott gyömbért és egy kis darab chilit és lefóliázva hagyjuk kihűlni.
Sült padlizsános panna cotta
2 kg padlizsán
1 liter tej
1 „húzásnyi” lime héj
1 durva darab gyömbér
zselatinlap
A padlizsánt 180 fokon 45 percig sütjük egészben. Majd kettévágjuk és tejben a lime héjjal és gyömbérrel feltesszük szépen lassan főni 1 órára. Leszűrjük és a tejet kiáztatott zselatinlappal befogatjuk 1 dl/1 zselatinlap arányban. Adott formába öntjük és hűtőbe tesszük kidermedni.
Sült kápia paprikás lencseragu
200 g lencse
0,5 L alaplé (csirke, hal, zöldség stb..)
3 db kápia paprika
Friss petrezselyem, snidling
Sós citrom
Magos mustár
Kapribogyó
Osztriga vinaigrette
A lencsét az alaplében megfőzzük. A kápia paprikát 180 fokon sütjük 45 percig, amíg kis színt nem kap, lefóliázva hagyjuk kihűlni. Húzzuk le a héját, magozzuk ki és vágjuk durva kockára. Vágjunk finomra petrezselymet, snidlinget és sós citrom héját ( 1 húzásnyit), valamint kapribogyót összevágva és mind adjuk a főtt lencséhez 1 ek magos mustárral.
Tálaljuk tányérra és öntsük le még az osztriga vinaigrette-el és tálaljuk rá a padlizsános panna cottát.
Izgatottan várjuk, milyen bámulatos átváltozásra képes a kecsege és a gímszarvas borjú az európai döntőben hazánkat képviselő Széll Tamás (Onyx) séf keze alatt.
Miért volt nagy dolog, hogy a fiatal Csehov paródiát írt róla, és hogyan segíthet a fake news felismerésében – erről beszélgettünk Szilágyi Márton irodalomtörténésszel.