Bisnode Magyarország Kft.

Hogyan működik a strómanrendszer?

A „stróman” szinte mindennapos kifejezéssé vált Magyarországon, egyre gyakrabban találkozunk ezzel a fogalommal. De mit is jelent tulajdonképpen? Hogyan működik a rendszer? Veszélyes, ha az üzletfelünk csak egy stróman a cégben? Fontos, hogy tudjuk ki a tényleges tulajdonos? Ezekre a kérdésekre adunk választ a cikkben.

hvg.hu Itthon

Bayer: az amerikai titkosszolgálat rendelhette meg a 444.hu cikkét Pharaonról

A Magyar Hírlap publicistája állítja, hogy az Orbán-kormánnyal összefüggésbe hozott Ghaith Pharaonról a 444.hu leleplezőnek beállított, de valójában kármentésként megírt cikket közölt múlt héten, „minden valószínűség szerint az amerikai titkosszolgálat” megrendelésére. Bayer ugyanakkor az abban elhangzottak alapján kritizálja az Egyesült Államokat, amiért „osztja az észt korrupció ügyében” Magyarországnak.

Juhász Gábor Itthon

A magyar strómanvilág rejtett trükkjei

Sok mindent elárul a magyar rendszerváltás kisiklásairól, hogy a politizáló értelmiség vagy a vállalkozásba fogók helyett a vagyonálcázó szalmabábemberek napjaink sztárjai.

Nagy Gábor Itthon

HVG: Jónevű senkik

Milyen a stróman, ha magyar? És milyen az, amikor ráadásul ezt az intézményt már állami szintre emelik? El tudja képzelni, mennyire nyomasztó lehet Rogán Antal szomszédja lenni? Ok, talán feledteti ezt 12,5 milliárd állami megbízás, de akkor is. Csetényi Csaba például azt modja, ő majdnem elköltözött. Ilyen ügyek feltárásával jelentkezett e héten a HVG. Nagy Gábor szubjektív lapajánlója.

hvg.hu Itthon

Milyen a magyar stróman?

Ismeretlen tulajdonosi szálak, meglepően sikeres, pár hónapja bejegyzett, korábban névtelen cégek, külföldi háttér. Mind olyan tényezők, amik a strómanság indikátorai. A HVG e heti számában azzal foglalkozik, ki tekinthető történelmi távlatokban is strómannak, és ki az, akinek csak odasodort pár jelentősebb méretű céget a szél.

HVG Itthon

Ki lehet a tényleges tulajdonos?

Kiterjedt bírói gyakorlata még nincs a tényleges tulajdonos felkutatásának, de a Kúria már hozott irányadó döntést.

1 2

A címlapról ajánljuk