Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Valószínűleg egy olyan táblás játék sem készült még, amely annyira szórakoztatóan mutatta volna be a magyar politikai élet nem mindig szórakoztató valóságát, mint a Legyél te is Nerlovag! Egy órányi tesztet terveztünk vele, végül két órán át ültünk fölötte. Majd még egy délutánt.

Az új szabályok mentén születő társasjátékokat általában szkeptikusan fogadja az ember, hiszen kevés olyan létezik, amelyik valóban újszerűnek mondható, és nem egy már sokszor látott ötletet igyekeznének újracsomagolva eladni. Különösen igaz ez akkor, ha aktuálpolitikai játékról van szó, hiszen ezek többnyire csak humorizálni próbálnak, de sokszor azt is igen erőltetett módon.

©

A szlovákiai magyarok által készített Legyél te is Nerlovag! azonban nem illik ebbe a képbe. Noha ez sem vegytisztán új ötlet alapján íródott (játék közben több alkalommal támadt olyan érzésünk, mintha az egyik nagy klasszikus, a Ki nevet a végén? egy alaposan átdolgozott verziója lenne előttünk), a tesztelésre szánt idő elteltével mégis mind ugyanazt mondtuk: a játék szórakoztató, és egy még kevésbé összeszokott társaságot is képes lekötni.

Okosabb vagy, mint Zuckerberg

Ahogy időnként a magyar politikai élet, úgy a Nerlovag sem egy kooperatív játék, sokkal inkább a többiek ellehetetlenítése a cél, hogy végül mindenki mással szemben nagyobbat taroljunk. Ugye ismerős? Erre épül az egész, a hangulatfokozót pedig nem mások, mint a magyar politikai élet legnagyobb ellenszenvet kiváltó eseményei adják – úgynevezett strómankártyák formájában.

©

Minden kártya egy-egy jól csengő történettel színesíti a játékmenetet, valamint a társasok megszokott előnyeivel is rendelkeznek (kimaradsz egy dobásból, lépj előre kettőt satöbbi), továbbá a játék elemi részének számító strómanpontok gyűjtésére is lehetőséget adnak. Személyes kedvencünk a Békemenet szervezéséért járó volt, amely a kártyán szereplő szöveg szerint mindössze 37 milliárd forintot emésztett fel. Viszont volt annyira eredményes, hogy játékostársaink legnagyobb bánatára két strómanpontot is kapjunk érte. A repertoárból nem maradt ki az örökérvényű “okosabb vagy, mint Zuckerberg”, illetve a nyugdíjasok Erzsébet-utalvánnyal lekenyerezése sem, ezek szintén extra pontokat jelentenek.

A felhúzott kártyákból természetesen hátrányunk is származhat (az egyiknek például a kormány által Armageddonként jellemzett eseményhez, a menekültek bejutásához van köze), így a könnyedén szerzett pontok akár ugyanolyan gyorsasággal el is tűnhetnek a táblánkról. A végcél a játékosonként négy, eltérő színű bábu hazajuttatása, azaz a Háznak nevezett mező elérése, illetve ezzel párhuzamosan 10 strómanpont begyűjtése. Utóbbi a figurák pályán körözgetésével teljesül, némi csavarral: a megegyező színű bábukat az ellenfél játékosai leüthetik, de ez esetben csakis hatos dobással hozhatók vissza.

©

Negatívumok

A Nerlovag egyik legfőbb hátránya, hogy a pályaként használt terep lapokból állítható össze, melyek a hangos nevetéstől egyre izgalmasabbá váló körök alatt hajlamosak szétcsúszni. Ez utóbbi persze érthető okok miatt alakult így: a társas nem nyomdai körülmények között, hanem az alkotók egyikének otthonában készül.

Zavarónak találtuk azt is, hogy a játékhoz használt bábukat egyedül színűk alapján lehet megkülönböztetni, már ha sikerül. Két játékosnál még alig, három-négynél viszont okozhat némi fejtörést, hogy a pályán álló négy zöldből vajon melyik is volt a sajátunk. Mindez könnyen elkerülhető lenne a bábuk formáján eszközölt apró beavatkozással.

A játékszabályok ismertetésére részleteiben nem térnénk ki, már csak azért sem, mert az első körökhöz szükséges tudnivalók a dobozban található dokumentáció révén jól elsajátíthatók (illetve a játék Indigegogó-oldalán a készítők további segítséget is adnak). Habár a szabályzat csak szövegből áll, az illusztráció hiánya egyáltalán nem okozott problémát.

©

A játék hazai bolti forgalmazására érthető okok miatt nincs sok esély, de a készítők saját bevallásuk alapján sem próbálkoznának meg vele. Egy, a rendelésre szolgáló Indiegogo-felület szerintük ugyanis sokkal jobb visszajelzést tud adni egy-egy ötlet várható sikeréről vagy sikertelenségéről, így a Nerlovag is kizárólag a termékek megvalósítására szolgáló oldalon marad rendelhető. Az alkotók 1000 dolláros célt fogalmaztak meg, ha ekkora tőke összejön, indulhat a gyártás. A több mint egy hónapig tartó pénzgyűjtésben már több mint 2500 dollár fölött járnak.

©

A legolcsóbb kiszerelés 25 dollárba kerül, ez nagyjából 7000 forintot jelent, az összeg pedig a szállítás díját is tartalmazza. Az árat a készítők szerint a házilagos gyártás költségei indokolják, így viszont, mondják, akkor is beleférnek a projektre szánt pénzügyi keretbe, ha mindössze 10 darabot sikerül értékesíteniük. A dobozok kiszállítására júniusban kerülhet sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ha sokáig otthon maradnak az iskolások, szegényebbek lesznek, ahogy az ország is

Ha sokáig otthon maradnak az iskolások, szegényebbek lesznek, ahogy az ország is

Újabb adóügyekben állt a magyar kormány pártjára az Európai Bíróság

Újabb adóügyekben állt a magyar kormány pártjára az Európai Bíróság

Koronavírusos volt George Floyd

Koronavírusos volt George Floyd