#táplálkozás


Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!
 

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány a világon. Mivel vasat a szervezetünk nem tud előállítani, állati és növényi eredetű táplálékainkkal vesszük magunkhoz. A vashiány a „kereslet-kínálat” egyensúlyának megbillenéséből fakad, és számos oka lehet: a nem megfelelő táplálkozás, a menstruáció, a terhesség, az emésztőrendszert érintő bajok vagy daganatos betegségek, sőt az intenzív sport vagy fogyókúra is előidézheti a kialakulását.

Maltofer Maltofer





Ha már unja a lekvárt: tippek zöldségek, gyümölcsök tartósításához
 

Ha már unja a lekvárt: tippek zöldségek, gyümölcsök tartósításához

Nyakunkon a nyár: finomabbnál finomabb szezonális gyümölcsök és zöldségek érnek be ilyenkor. Így az is felmerül, hogyan őrizhetnénk meg az ízeket, de célszerű arra is figyelni, hogy ezt a lehető legkevesebb tápérték és vitamin elveszítésével érjük el. Cikkünkben arra is keressük a választ, hogyan tehetjük el későbbre minél egészségesebben a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket.

Dobos Emese Dobos Emese

Mégis mi köze a D-vitaminnak a kalciumhoz? Így őrizzük meg csontjaink egészségét!
 

Mégis mi köze a D-vitaminnak a kalciumhoz? Így őrizzük meg csontjaink egészségét!

A D-vitaminról – főleg a járványhelyzetben – és annak fontosságáról rengeteget hallhattunk az elmúlt években, de az már kevésbé ismert tény, hogy milyen fontos része a csontképződésnek ez a hormon: a kalcium mellett a csontritkulás (oszteoporózis) bázisterápiájának tekinthető. Nyáron a napfény segít abban, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk, de ezek a raktárak – megfelelő pótlás nélkül – rendszerint télen kiürülnek. Hogyan őrizhetjük meg csontjaink fiatalságát? Miért elengedhetetlen a D-vitamin a kalcium mellé? Segítünk eligazodni.

Calcium-Sandoz Calcium-Sandoz



Őket kövesse ötletekért és tippekért, ha zöldebben szeretne élni
 

Őket kövesse ötletekért és tippekért, ha zöldebben szeretne élni

A műanyaghulladékok csökkentése, főzés maradékokból és szezonális helyi fogások, vegyszermentes takarítás és természetes szépségápolás: fenntarthatóbban élni jól hangzik, ahhoz azonban, hogy a gyakorlatba is átültessük, elkél némi segítség. Olyan magyar influenszerek és szakértők oldalait gyűjtöttük össze, akik a zöldebb életmódhoz adnak remek tippeket.

Dobos Emese Dobos Emese




A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk, 5. rész: Drónon jön a nyomtatható ebéd
 

A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk, 5. rész: Drónon jön a nyomtatható ebéd

Hogyan formálják át mindennapi életünket az egymásra ható új technológiák? Mi lesz a forradalmi fejlesztések hatása? Hogyan alakul majd a közlekedés, a vásárlás, az oktatás vagy a szórakozás jövője? Hogyan fest majd egyebek közt az egészségügy, az élettartam a nem is olyan távoli jövőben? Egyáltalán: mikor jön el az, amit jövőnek nevezünk? Ezeket a kérdéseket tárgyalja a HVG Könyvek által gondozott A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című könyv, melynek több részletét bemutatjuk a következő hetekben.

hvg360 hvg360



Kőbe van vésve, hogy a menza csak egészségtelen lehet?
 

Kőbe van vésve, hogy a menza csak egészségtelen lehet?

A hazai közétkeztetés igen kevés pénzből gazdálkodik, ám a szakértők szerint ennek nem kellene megakadályoznia azt, hogy egészségesebb, akár bioélelmiszereket használjanak fel az ételek elkészítésénél. Ehhez elsősorban a beszerzési módokon kellene változtatni, de jó lenne átalakítani a fogyasztók ízlését is.

Dobos Emese Dobos Emese