szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A műanyaghulladékok csökkentése, főzés maradékokból és szezonális helyi fogások, vegyszermentes takarítás és természetes szépségápolás: fenntarthatóbban élni jól hangzik, ahhoz azonban, hogy a gyakorlatba is átültessük, elkél némi segítség. Olyan magyar influenszerek és szakértők oldalait gyűjtöttük össze, akik a zöldebb életmódhoz adnak remek tippeket.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Antal Éva – @vaszonzsakoslany

Hogyan komposztálhatunk a 3. emeleten? Készülhet pitypangból méz? Miből és hogyan készíthetünk magunknak dezodort, vagy ajakbalzsamot? Antal Évi egy befőttesüveg-kísérlettel robbant be a köztudatba: 8 hónapon keresztül ennyi szemetet termeltek összesen, ketten a párjával. A magát nem is zéró, hanem low waste bloggernek valló Évi őszintén osztja meg követőivel a fenntarthatóbb, zöldebb életmód felé tartó útját, a különböző termékekkel kapcsolatos tapasztalatait és az életmódváltással kapcsolatos nehézségeket, felmerülő kérdéseket és dilemmákat.

Mengyán Eszter – @holyduckblog

A fenntartható divat egyik hazai nagykövete Mengyán Eszter, aki az olcsó divat áráról szóló dokumentumfilm, a True Cost után döntött úgy, hogy felhívja a figyelmet a divatipar fenntarthatatlanságára. Kihívásként pedig teljesítette, hogy egy éven keresztül egyáltalán nem vásárolt új ruhát. Idén indult oldalán, a fenntarthatodivat.hu-n keresztül bemutatja a fenntarthatóan működő hazai divattervezőket és márkákat, de hasznos tanácsokat ad ahhoz is, hogyan „vásároljunk” a saját szekrényünkből, valamint hogyan építsük fel tudatosan a ruhatárunkat.

Mohácsi Nusi – @shamobags

Billenj át – ez a mottója Mohácsi Nusi ökotudatos élettel kapcsolatos oldalának. A zero waste kiegészítőket kínáló Shamobags mellett az alapító közösséget is épít, a központban természetesen a környezetbarát életmód és a természethez való újrakapcsolódás van. A tanácsok és kreatív, gyakorlatias tippek mellett olyan témákat is érint, mint a klímaszorongás, vagy hogy mihez kezdjünk a lejárt gyógyszerekkel, illetve kozmetikumokkal. Emellett – saját, első kézből szerzett – tapasztalatain keresztül tartósítással, befőzéssel, illetve komposztálással kapcsolatban is szerezhetünk inspirációt tőle.

Munkácsi Brigitta – NemPazar

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk, egyáltalán nem kell vegyszerekhez nyúlnunk. Egyre nagyobb teret kap a kemikáliák száműzése a háztartásból, különösen azoknál, akiknek gyerekük születik. Munkácsi Brigitta 4 évvel ezelőtt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan tarthatjuk tisztán a lakást anélkül, hogy műanyagflakonok garmadáját hagynánk magunk után: így kezdett el a vegyszermentesség irányába indulni. Tapasztalatait és receptjeit tavaly megjelent, Levendula és ecet című könyvében is összegzi.

Szabó Adrienn – @diet_etikus

Gondolta volna, hogy jobban jár a hazai lenmaggal, mint a trendinek kikiáltott chia maggal? Szabó Adrienn dietetikus a 2020-ben megjelent Magyar superfood c. könyvében bemutatja: itthon is megterem minden szuperélelmiszer. Amellett, hogy folyamatosan bemutat egyszerre izgalmas és egészséges receptötleteket, és hogy milyen élettani hatása van az egyes élelmiszereknek, szem előtt tartja azt is, milyen élelmiszer éppen szezonális, a fenntartható életmóddal kapcsolatban is tanácsot ad – saját példáján keresztül.

Vida Kata – @babramegy

Nappal pszichológus, éjszaka food blogger: Vida Kata oldala nagyon inspiráló és hasznos, ha érdekel valakit az egészséges, szezonális, fenntartható táplálkozás. A Babramegyről többek között arra is találunk tippeket, hogyan készítsünk, már kissé ízetlen, fonnyadó almákból házi almaecetet, milyen fogásokat készíthetünk, ha „kisöpörnénk a kamrát”. A HVG Könyvek gondozásában nemrég megjelent, Idei, hazai, zöld című könyvében pedig szezonális zöldségkrémek készítéséhez nyújt recepteket, amikkel bebizonyítja: ami vegetáriánus, még távolról sem jelent unalmasat.

Jaksa Petra – @peonilla

A tiszta, természetes és irritáló összetevőktől mentes és holisztikus szépségápolás egyik hazai szószólója Jaksa Petra. Többek között megtudhatjuk tőle, hogyan készíthetünk zabpehelyből arctisztítót, valamint zöld teából gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó arctisztítót is. A holisztikus szemlélet abban nyilvánul meg, hogy minden mindennel összefügg: így a lélekállapotunk, vagy hogy mit eszünk, kihat a bőrünkre is. Az oldalán mindent megtudhatunk az egyes összetevőkről, vagy hogy egyes bőrhibák mire utalhatnak.

Dobos Emese Zhvg

Ecettel és szódabikarbónával szinte az egész lakást kitakaríthatjuk

Számos termékből a fenntarthatóbb drágább és így dilemmázhatunk, hogy a Föld vagy a pénztárcánk. A vegyszermentes takarítás azonban nem ilyen. Külföldön és itthon is egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik a bolti tisztítószereket és ők maguk keverik ki ezeket. Munkácsi Brigittával, a Levendula és ecet című könyv szerzőjével beszélgettünk.

Dobos Emese Zhvg

Nálunk is terem a szuperélelmiszer, ne vegyen avokádót és chiamagot

Szabó Adrienn dietetikus most megjelent könyvében azt mutatja be, hogy minden külföldi szuperélelmiszernek megvan a hazai megfelelője. Arról beszélgettünk a szakemberrel, hogy a fenntartható, egészséges és környezetbarát étkezés nem mindig fedik egymást, hogy miért vette fel a harcot a bloggerekkel és influencerekkel, és hogy miért evett – kis túlzással – egy hétig jégcsapretket.