szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ízérzékelés vagy a szaglás csökkenése esetén érdemes különböző állagú és hőmérsékletű ételekkel kísérletezni az MDOSZ szerint.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírusból felgyógyultaknál csökkenhet az étvágy, illetve hosszú távon megmaradhat az ízérzékelés és/vagy a szaglás hiánya. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért összeállított egy ajánlást a betegség utáni regenerációhoz.

A dietetikusok azt ajánlják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását. Azt írják, hogy érdemes gyakran és keveset enni, úgy, hogy a főétkezések közé beiktatunk 2-3 kisebb étkezést. Inkább részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát, és fogyasszunk bőségesen folyadékot.

Az MDOSZ külön ajánlásokat fogalmaz meg az ízérzékelés és szaglás csökkenésének esetére. Azt írják, hogy nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket, az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek. Az ajánlás szerint a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni. Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel.

Az ajánlás szerint fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket, szájszárazság esetén pedig gyakrabban öblítsünk szájat, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása – írják.

Fáradtság vagy légszomj esetén a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztását ajánlják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Hogyan ússzuk meg a felszaladó kilókat? - Ünnepi menü a dietetikus szemével

Miből áll az egészséges karácsonyi menü? – Leginkább halból, köretnek zöldséget, desszertnek gyümölcsös vagy teljes kiőrlésű gabonából készült édességet válasszunk – állítja a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki szerint az ünnepi édességek közül bátran válasszuk a diós és a mákos bejglit, mert a mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvező, ám az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni.

hvg.hu Vállalkozás

Norbi nekimegy a brit dietetikusoknak

A Norbi Update Lowcarb fenntartja, miszerint partnerként vesz részt a brit dietetikusok „Eating Well, Living Well” programjában, és erre vonatkozóan megállapodást kötött, annak ellenére, hogy a szövetség ezt tagadja. Norbi jogi lépések lehetőségét is kilátásba helyezi.