szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még ha időnként drágálljuk is a húst, messze nem ellentételezzük azt, amit az ilyen termékek előállítása a környezettel tesz. És sajnos mindegy, hogy hagyományos vagy úgynevezett organikus (bio-) húsról beszélünk.

Azt hihetnénk, hogy az organikus körülmények között tenyésztett állatok húsa környezetbarátabbnak mondható a hagyományosan előállított hústermékeknél, azonban ez sajnos nem igaz – állítják német kutatók, akik a Nature Communications folyóiratban foglalták össze észrevételeiket.

Az Augsburgi Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és a Greifswaldi Egyetem szakemberei az élelmiszer-előállításból származó üvegházhatású gázkibocsátást vizsgálták, a földhasználattól kezdve egészen a szállításig. A húskészítményekre, a tejtermékekre és a növényi eredetű élelmiszerekre fókuszáltak, és minden esetben összehasonlították az organikus és a hagyományos termelést.

A tej- és a növényi termékek esetében az eredmények megegyeztek a vártakkal: az organikus módszerek, amelyeknél nem használnak például nitrogénalapú műtrágyát, kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak. A húsok esetében azonban más volt a helyzet. Kiderült, hogy amikor az organikus szempontokat is figyelembe vették, akkor az állatállománynak jóval több földre volt szüksége a jóléti normák teljesítéséhez, ráadásul az ilyen módszer kevésbé hatékony, mint a hagyományos. Másképp fogalmazva: az organikus módszerekkel tenyésztett állatokból többet kell tartani, hosszabb ideig kell etetni őket.

A marha- és bárányhús esetében az ökológiai és a hagyományos termelés hasonló éghajlati költségeket eredményezett – állapította meg a tanulmány. A bio csirke valamivel rosszabb volt az éghajlat szempontjából, és a bio sertéshús valamivel jobb, mint a hagyományos társaik.

„Arra számítottunk, hogy az organikus gazdálkodás jobb eredménnyel jár az állati eredetű termékek esetében, de meg kellett állapítanunk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából valójában nincs sok különbség – mondta el Maximilian Pieper vezető kutató a The Guardiannek, hozzátéve, hogy ezzel együtt bizonyos szempontokból az organikus módszer minden bizonnyal jobb, mint a hagyományos gazdálkodás.

©

A kutatók egyébként „környezeti árcédulákat” is tettek a különböző termékekre. Megbecsülték a különféle élelmiszerekből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és kiszámították, hogy az árainak mennyivel kellene emelkedniük ahhoz, hogy fedezni lehessen az éghajlati veszélyhelyzet előidézésével okozott károkat. Számításaik szerint, ha bekalkulálnák (és kifizettetnék) a környezetnek okozott károkat, akkor a húsoknak jóval drágábbnak kellene lenniük, mint a növényi eredetű élelmiszereknek. Az olcsó hús nem ösztönöz jobb ételválasztásra és környezetvédelmi döntések meghozatalára. Azonban ha a „szennyező fizet” elvet alkalmaznák, az ösztönözhetné a növényekben gazdagabb étrendre való áttérést.

Mindez jól hangzik, azonban a gyakorlati megvalósítás messze nem ilyen egyszerű – mutat rá a ZME Science. Az alapvető élelmiszerek, amelyek sok ember számra tartalmaznak húst és tejtermékeket, megfizethetetlenné válnának. Ennek megakadályozása érdekében a kutatók az állami támogatások és a szociális kompenzációs intézkedések alkalmazását javasolják egy extra környezetvédelmi adó alternatívájaként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői