Tetszett a cikk?

Van, amikor az áldozat tényleg hibás. Akár a rákos is.

Régi, gyakorlott áldozathibáztató vagyok. Már akkor is hibáztattam áldozatot, amikor az egyik csupaszív leányom, aki senkiről semmi rosszat nem tételezett föl, sok évvel ezelőtt kölcsönadta a játszótéren a biciklijét egy ismeretlen leányzónak, aki eltűnt vele. Kétségtelen, hogy szeretettel és vigasztalva hibáztattam az áldozatot, de hibáztattam. Mint egykoron engem az anyukám, amikor kiszállván a focimeccsből ott hagytam a dzsekimet kapufának, mert biztos voltam benne, hogy a meccs után utánam hozzák. A rendes szülő ilyen: együttérez, segít és áldozathibáztat: nevel az életre. Ilyenek a rendes emberek és a rendes civil szervezetek is azokkal az áldozatokkal, akik a hatókörükbe esnek, és akik rosszakat is léptek, míg eljutottak a bajig, mely érte őket. Az áldozatok nem csekély része ilyen, nem csekély része nem ilyen.

A Magyar Rákellenes Liga is egy rendes civil szervezet. 1990 óta egészségneveli eléggé egészségneveletlen népünket; szervezi és népszerűsíti szerte az országban sok helyi csoportjával, több ezer tagjával a rákszűréseket, hogy minél többen, minél nagyobb eséllyel túléljék korunk leggyilkosabb betegségét. Kurzusokat szerveznek orvosoknak, ápolóknak, képzik az önkéntes segítőket, elmennek az iskolákba, és mesélnek a gyerekeknek arról, hogy merre fut az egészség útja, szakmai, jogi és lelki segélyt nyújtanak a betegeknek, igyekeznek érvényre juttatni a betegjogokat, gyógyeszközökkel segítik a kórházak munkáját.

Most viszont kihúzták a gyufát, magukra rántották a közösségi portálokat, tiltakozó petíciót ingereltek maguk ellen azzal a videóval, amellyel az egyszázalékainkat igyekeznek a rák ellen mozgósítani. Ezen a videón egy bírónő szigorúan kimondja a helytelen életmódot folytató vádlottra az ítéletet: Rák! A vádlott megtörten segítséget kér, a bírónő pedig felteszi a kérdést a nézőknek, kapjon-e a megtört ember egy második esélyt. A narrátor arra kéri az adózó polgárokat, hogy adják meg annak a gyarló embernek azt a második esélyt.

A fölháborodás fölfűtötte a közösségi portálokat: micsoda galád áldozathibáztatás a rák áldozatait hibáztatni azért, mert rákosak!

A Rákellenes Liga általánosan harcol a rák ellen, és ehhez az általános harchoz kéri a polgárok támogatását, tehát joggal vélelmezheti bárki, hogy az érintettekre általában tartja érvényesnek azt, amivel a polgárok elé lép: tehát az önhibásságot és az önhiba döntő szerepét a megbetegedésben. Az ilyen általánosítás elleni fölháborodás nagyon is érthető és nagyon is jogos. A baj az, hogy a fölháborodás félrelő, nem az általánosítás, hanem az áldozathibáztatás lesz a fő célpont. Az áldozathibáztatás általános hibáztatása pedig maga is nagyon rossz és kártékony általánosítás. A korrektség és szolidaritás híveinek hitelét rombolja, ezek ellenségeinek hitelét és erejét növeli.

Emberek hibáznak és megszívják. Áldozattá válnak. Ez nagyon közönséges és tömeges tapasztalata a mindennapjainknak. Életünk fontos része, hogy fölmutatjuk és megpróbáljuk hasznosítani a tanulságokat, a lett és lehető áldozatok, a magunk és mások számára; emésztjük magunkat sok mindenért, amit a magunk kárára tettünk vagy a magunk kárára nem tettünk, próbálunk a más kárán tanulni, figyelmeztetjük szeretteinket: látod, hogy járt X?; te is úgy akarsz járni?; látod, hogy jártál? megint úgy akarsz járni?; nem volt elég?... Ezernyi első esély után reméljük mi is a másodikat, a többediket. Az áldozathibáztatás és áldozatönhibáztatás életünk szerves része. Akik ezt ki akarják átkozni a társadalmi kommunikációból, akik ennek tilalmát a politikai korrektség követelményének tekintik, szembekerülnek mindenki mindennapos tapasztalatával és életgyakorlatával, és az inkorrektség apostolait igazolják: lám, akik a politikai korrektséget hirdetik, valójában a hazugságot pártolják, és a leghétköznapibb, legnyilvánvalóbb igazság kimondását akarják megtiltani a józan paraszti ésszel élő népeknek. Ennél jobb lehetőséget nem is kaphatnának a politikai korrektség ellenségei arra, hogy az igazság és az őszinteség pártolásának színe alatt pártolják és szabadítsák fel minden gátlás alól a populáris inkorrektséget s a népszerűtlen igazságok alól fölmentő népszerű hazugságokat.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi mindent lehet manapság besöpörni az áldozathibáztatás kategóriájába. Volt, aki áldozathibáztatásnak minősítette pusztán azt a semmilyen értékítéletet, pláne hibáztatást nem tartalmazó megállapítást, hogy a zsidótörvények előtt Magyarországon a zsidók átlagos anyagi helyzete a lakosság egészének átlagánál jobb volt. Áldozathibáztatásként kommentálták a sajtóban azt is, hogy Trump egy választási nagygyűlésen azt állította, hazudnak azok a nők, akik zaklatással vádolják őt. Az persze könnyen lehet, hogy Trump hazudott és nem azok, akiket hazugsággal vádolt, de azt biztosan nem állította, hogy azok a nők saját hibájukból lettek az áldozatai, hiszen éppen azt tagadta, hogy áldozatok lettek volna.

Nem az áldozathibáztatással van a baj, hanem a hibásságot kiterjesztő általánosítással, az áldozatok cserben hagyásával, a velük való szolidaritás megtagadásával, a vesztesek rágalmazásával, sárba tiprásával; az áldozatok morális leminősítésével, a bűnösök morális fölmentésével, netán fölmagasztalásával. A Magyar Rákellenes Ligáról senki nem gondolhatja, hogy a segítség megtagadásának igazolására hibáztatnak áldozatot, hiszen egész tevékenységük a segítségnyújtásról szól, és az sem vélelmezhető, hogy bűnt kívánnának ily módon „relativizálni”, hiszen a rák nem ember.

Állapítsuk meg: a konstruktív áldozathibáztatás elítélése csak a destruktív áldozathibáztatás igazolására jó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést