Nem lesz okosabb a gyerek a szoptatástól

Ötéves kor után már nem mérhető a hatás.

  • hvg.hu hvg.hu
Nem lesz okosabb a gyerek a szoptatástól

Bizonyított tény, hogy az újszülöttek immunrendszerének és erősödésének jót tesz az anyatej, most viszont kiderült egy kutatásból, hogy hosszú távon nem jár jelentős előnyökkel.

A CNN ismerteti az amerikai Pediatrics folyóiratban közölt felmérés eredményét, amely szerint a kognitív fejlődésben jelentkező különbség ötéves korig kiegyenlítődik a hosszú ideig anyatejjel táplált, illetve a másképp etetett gyermekeknél.

A kutatásban 7478 ír gyermeket vizsgáltak, kilenc hónapos koruktól. Először három, majd ötéves korukban mérték fel intellektuális fejlődésüket; ebben viselkedésüket és problémamegoldó képességüket tesztelték a szülők, illetve ötéves korban a nevelők bevonásával.

Az eredmény az lett, hogy a legalább hat hónapig szoptatott gyerekek hároméves korukban kevésbé mutatták hiperaktivitás jeleit, továbbá a problémamegoldásban is jobbak voltak. Ugyanakkor ez a különbség az ötéves korban végzett felmérésben már elhanyagolható volt.

Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a korai különbségeket végképp kiegyenlíti, illetve megváltoztatja az, amikor már gazdasági és szociális tényezők is szerepet kapnak a gyerekek fejlődésében. További kérdés, hogy milyen összefüggés van a hosszabb szoptatás és az illető nők társadalmi helyzete között. Abban ugyanis a legtöbb kutató egyetért, hogy az anyatej előnyeinél sokkal fontosabb a stabil anya-gyermek kapcsolat kialakítása, aminek viszont nem a szoptatás az egyetlen módja.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.