Fényárban fog úszni esténként a pécsi tévétorony, itt a látványvideó

Fényárban fog úszni esténként a pécsi tévétorony, itt a látványvideó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly mérnöki munka volt megtervezni a 196 méteres torony díszkivilágítását, amelyet nem lehetett volna csak alulról érkező fényekkel megoldani.

Megszerezte a bama.hu a pécsi tévétorony díszkivilágításának látványtervét. A lap szerint akár fél évet is várni kell még arra, hogy elkészüljön az új fényvezérlés.

A 196 méter magas torony több helyi vállalkozás és világcég összefogásának köszönhetően kap új díszkivilágítást. A rendszer megtervezése azért sem volt egyszerű, mert alulról nem lehet minden elemet fénnyel ellátni a kiálló részek, így az étterem- és kilátószint miatt.

A díszvilágítás két részből áll majd. A torony törzsét 6 méter magas oszlopra szerelt reflektorok világítják majd meg, ezek nagyjából 72 méteres magasságig, a kiálló szintekig biztosítanak fényt. Az étterem- és kilátószintek felett ugyanilyen fényvetőkkel szintén körülbelül 70 méteres szakaszt boríthat be fény.

A korszerű, energiatakarékos és változtatható színű LED-es világítórendszert a torony központi részére, a 26 méter átmérőjű étterem-kilátószintre, illetve a távközlési feladatokat ellátó szintre építik ki.

Az ígéretek szerint a fények nem zavarják majd a Misinától északra fekvő természetvédelmi terület élővilágát. A fényszennyezés minimalizáslása érdekében pontosan irányított fényekkel dolgoznak és a torony északi negyedén egyáltalán nem lesz díszkivilágítás.