szerző:
hvg.hu

Imponáló lehet, ha valaki már az ismerkedési fázisban kifejezi, mennyire érdeklődik a másik iránt. Viszont ez könnyen az erőszak előjele is lehet, melyből nehéz szabadulni.

Úgy tűnik, hogy elsőre megérti a másikat, szinte már lelkitársak, pedig csak most ismerkedtek meg. Az illető gyengéd, törődő, kedves, a dolgok gyorsan haladnak, mintha szerelem lenne első látásra. Így definiálja Dale Archer, pszichiáter a love bombing jelenséget.

Minden gördülékenyen és rózsaszínen megy, amíg a partner nem mutat érdeklődést valami, a kapcsolaton kívül eső dolog iránt. Ekkor a „szerelmesebb” fél féltékeny lehet, és támadó álláspontot vesz fel, társa ellen fordulhat.

A kapcsolat eleji kedves manipuláció taktikai lépés, de lényegében az erőszak egyik formája. Hasonló az állatok kiképzéséhez: mikor a másik fél jót cselekszik, szépen viselkedik, akkor a love bomber megjutalmazza. Viszont ha nem, megvonnak minden addigi kedvességet és odafigyelést, plusz büntetnek (kiabálnak, a csendjükkel büntetnek, esetleg fizikailag torolják meg a tettet).

Nehéz kiszűrni az ilyen embereket, főleg a kapcsolat elején, mikor minden olyan új és izgalmas. Az érzelmek túltengése ilyenkor megszokott, és nem vészjelzésként értelmezendő. Ami nem normális viszont, hogy az ilyen fél a partnere minden idejét magának követeli. A közösségi média gyorsaságát is kihasználhatja egy love bomber, hisz pillanatok alatt megtudhatja, merre jár a másik.

Mire észbe kapna az „áldozat”, hogy mit tesznek vele, a kapcsolat már eléggé előrehaladott állapotban van: összeköltözés, a közös jövő tervezgetése – ahogy a love bomber elképzeli. Oka van annak, hogy miért jut el egy pár gyorsan ilyen messze egy ilyen kapcsolatban.

Az önimádó emberek vonzóak, mivel magabiztosak, ambiciózusak és önfenntartók – magyarázza Joe Pierre, pszichiáter, viselkedéskutató professzor. Deborah Ward, a Mindfullnessel túllépni az alacsony önbecsülésen című könyv szerzője szerint viszont bizonyos emberek vonzzák a nárcisztikusokat, saját alacsony önértékelésük és saját problémáik miatt.

Az emberek gyakran keresik olyanok társaságát, amilyen személyiségűekkel egyszer már kapcsolatban voltak – még akkor is, ha csalódtak bennük. Ward szerint ez azért van, mert azt hiszik, javítható a múlt azzal, ha megismétlik egy másik emberrel. Így egy toxikus kapcsolat hibái nem tűnnek fel, mert az a megszokott.

„Sokan úgy vélik, csak a gyenge emberek vonzódnak önimádókhoz. Ezzel szemben, saját tapasztalataim alapján azt mondhatom, általában az empatikus és kedves emberek lesznek a jelenség áldozatai.” – mondja Perpetua Neo, terápiás segítő.

Nehéz ebből kitörni. Az áldozatok általában próbálják visszaidézni azt a csodás embert, akibe beleszerettek – viszont ő nem létezett, az csak álca volt. Minden mondat és mozdulat ki van számolva, nincsenek őszinte ajándékok, a love bomber mindent eltervezett. „A másik félnek pedig nem marad más, csak az örökös bizonyítási vágy, hogy megmutassa, ő nem hibázik, és visszakapja szerelmét” – fűzi hozzá Neo.

(via: thisisinsider)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része