szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az októberi Las Vegas-i tömegmészárlás, úgy a szerdán történt floridai lövöldözés mellett sem ment el szó nélkül Jimmy Kimmel a késő esti show-műsorában. Ha lehet, akkor még dühösebben és megrendülten szólt arról, hogy Donald Trumpnak és kormányának most már komolyan cselekedniük kellene. Valamit muszáj tenni a fegyvertartás szabályozása érdekében.

Jimmy Kimmel tavaly októberben a Las Vegas-i, 59 ember életét követelő támadás után szólalt fel a fegyvertatás ellen. A józan ész nevében kérte számon, hogy mégis miként történhet meg az, hogy több mint 500 embert egy automata fegyverrel támadnak meg egy békés fesztiválon. Felvetette azoknak a politikusoknak a felelősségét is, akik nem vizsgálnák felül a fegyvertartás jelenlegi szabályozását.

Most, hogy szerdán egy floridai iskolában egy volt diák ámokfutást rendezett, és gépfegyverével 17 embert meggyilkolt, Jimmy Kimmel a műsorában ismét kénytelen volt előhozni a fegyvertartás kérdését. Kimmel dühösen, megrendülten, többször elcsukló hangon és a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy ez így most már nem mehet tovább, a politikusoknak végre cselekedniük kellene.

Felemlegette a korábbi, iskolákban történt mészárlásokat (nyolcról beszélt), "gyerekek haltak meg" – fogalmazott. Kimmel élesen bírálta Donald Trumpot és a republikánus törvényhozókat, akik csak arra képesek, hogy együttérzésüket fejezzék ki, és bár azt ígérik, hogy mindent megtesznek, amire az érintett családoknak szükségük van, valójában nem tesznek, és nem tettek eddig se semmit. "Az állítólag keresztény férfiak és nők csak a zsebüket tömik a Nemzeti Fegyverszövetség pénzével" – utalt az erős fegyverlobbira.

Az ABC esti műsorának házigazdája nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy most már muszáj lesz a fegyvertartás szabályozásával kapcsolatban cselekedni. "Minden amerikai, függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokrata, tudja, hogy ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell." Hozzátette, hogy 10-ből 8 amerikai egyetért abban, hogy egy tinédzsernek nem lehet a kezében AR-15-ös automata fegyver, ami a 19 éves floridai támadó, Nicolas Cruz kezében is volt.

Utalt arra is, hogy Donald Trump a beiktatása után azonnal visszavonta a Barack Obama által aláírt törvényt, amely eredetileg a komoly mentális betegségekkel küzdő embereknek megtiltotta a fegyvertartást. "Rosszabbat tett ezzel, mintha nem csinált volna semmit" – vádolta meg Kimmel az elnököt.

Végezetül azt kérte a közönségétől és a nézőktől, hogy ha tudják, akkor támogassanak egy a fegyvertartás ellen kampányoló NGO-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!