szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A juhtenyésztők nem boldogok: a medvék elpusztításával fenyegetőznek.

A Keleti- és a Középső-Pireneusokban, a hegység francia oldalán több mint 40 barnamedve él, az Atlanti-, más néven Nyugati-Pireneusokban azonban egy vadász 2004-ben kilőtte az ott élő utolsó medvét, Cannelle-t. Két hím barnamedvét már korábban betelepítettek a térségbe, Béarn vidékére, ezekhez hoztak most nőstényeket Szlovéniából.

A betelepítés terve felbőszítette a Béarn vidéki (az Atlanti-Pireneusokban) juhtenyésztőket, akik az első nőstény állat kihelyezésének napjára sokfelé

úttorlaszt emeltek és átvizsgálták azokat a gépjárműveket, amelyeket alkalmasnak véltek medve szállítására.

Az állatot azonban nem sikerült elkapniuk csütörtökön, mert a hatóságok helikopterrel szállították a vadonba, meg nem nevezett helyre. Az újabb lázongások megelőzésére a második nőstény szabadon engedésének napját már nem is közölték.

A másfél mázsás, hét-, illetve nyolcéves nőstény medvék a Claverina és a Sorita nevet kapták, amely a béarni tájnyelven örökösnőt és/vagy a kulcsok őrzőjét, illetve húgocskát jelent.

A második medve helikopterrel történt sikeres kihelyezését Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter jelentette be pénteken, hangsúlyozva, hogy ez "egy különleges nap a Pireneusok, a természetvédelem és az élővilág sokszínűsége szempontjából".

Szakértők szerint a Keleti- és Középső-Pireneusokban élő, két ütemben, 1996-ban és 2006-ban megalapozott medvepopuláció még nem eléggé életképes, szükség van a mennyiségi, de még inkább a minőségi (genetikai) megerősítésükre. A Pireneusokban ma élő összes medve Szlovéniából származik, vagy onnét betelepített állat leszármazottja.

(Fenti képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!