szerző:
V.É.
Tetszett a cikk?

Azt, hogy mennyire szerette az életet. Ma 27 éve halt meg.

Freddie Mercury 27 éve ezen a napon, 1991. november 24-én halt meg. Az élete és a karaktere visszatekintve sokkal lenyűgözőbbnek tűnik, mint a karrierje csúcsán – a róla és a Queenről készült film ennek színes és hangos bizonyítéka.

Freddie Mercury kevés interjút adott, és nem írt memoárt, az életét és a karakterét így a fennmaradt felvételekből és az őt ismerők emlékeiből lehet összerakni. Az biztos, hogy az igazi történetét sokkal nehezebb elmesélni, mint azt sokan hiszik vagy elismerik. Például azért, mert miközben előtérbe helyezte a zenéjét és a tehetségét, legendásan óvta a magánéletét.

Úgy volt meleg, hogy soha nem állt ezzel a nyilvánosság elé, miközben minden megnyilvánulásából ordított a szexualitása.

A nézők érdeklődését alaposan megragadó Queen-film ezt a szexuálitást már-már tragédiaként mutatja be, ami magányossá, szinte nyomorulttá teszi Mercuryt, miközben épp az élete szerelmétől, Mary Austintól tudjuk, hogy a Queen frontembere kivirágzott az után, hogy önazonossá vált. (Austin egy 2006-ban készült dokumentumfilmben beszél erről.)

Freddie Mercury Zanzibáron a zoroasztriánus vallás világképébe nőtt bele, amelynek az egyik legfontosabb pillére az élet ünneplése. És ez a pillér nagyon erősen jelen volt az életében. A film azonban mintha épp erről feledkezne meg, úgy mutatja be Mercuryt, mint akit a hedonizmusa megbízhatatlanná és használhatatlanná tesz. Miközben pont ez volt a hajtóerő az életében és a munkájában is. Az élet azért van, hogy ünnepeljük – ez elég világos üzenete Freddie Mercury életművének, úgyhogy most, a halála évfordulóján mi inkább azt idéznénk fel, hogy hogyan tudott élni:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!