szerző:
hvg.hu

Állami szinten lépénének fel a pazarló esküvők ellen Kínában. Sok helyen kocsit, házat és több ezer dollárt kérnek a családok a menyasszonyért cserébe.

A kínai kormány teljes mértékben meg akarja reformálni az esküvőipart az országban. Egyre elterjedtebb ugyanis Kínában az extrém drága esküvő, a kormány szerint pedig ideje véget vetni a "vulgáris esküvői gyakorlatoknak", úgy mint a drága nászajándékok és a pazarló ceremóniák. Vissza kell szorítani a menyasszonyért elkérhető ajándékokat, pénzösszeget is, amelyet a hagyomány szerint a vőlegény családja fizet a nő családjának.

Ez utóbbi esetében valóban sok család esik túlzásba, a Guardian szerint előfordult már, hogy a menyasszonyért cserébe a család aranyékszereket, egy házat, egy autót és ha ez nem lett volna még elég, további 150 ezer jüant, azaz több mint hatmillió forintot kértek. Főként vidéken drágultak meg látványosan az esküvők annak következtében, hogy Kína évtizedekig tartó szigorú népesedési politikája miatt – amelynek során sokkal több fiú született, mint lány – a hajadon nők megfogyatkoztak, és ez felnyomta az árukat (bármilyen rosszul is hangzik ez).

A kínai polgárügyi minisztérium azt akarja, hogy az eküvői kiadásokat csökkentsék vidéken, a helyi kormányzati szervek – amelyek a házasságok és temetések lebonyolításáért is felelősek – bevezessék a "fenntartható esküvők etikettjét". A kevésbé parazló esküvők ugyanis így nem a "pénz imádatáról" szólnának, és jobban reflektálnának a kommunista ideológiára.

Bizonyos tartományokban egyébként már tettek kísérletet a meggondolatlan pénszórás visszafogására, van, ahol a menyasszonyért elkérhető összeget 60 ezer jüanban (két és félmillió forintban), máshol 20 ezer jüanban korlátozták. Hupej tartomány egyik településén augusztus óta büntetik, ha a menyasszonyért a család több mint 20 ezer jüant kér el, az ugyanis már emberkereskedelemnek számítana. Honan tartomány egyik megyéjében pedig már a meghívható vendégek számát is megszabták (kétszáznál több főt nem lehet meghívni az eseményre), és megtiltották, hogy házat vagy autót lehessen adni a nő családjának ajándékba.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Jót vitázott Raskó György a fideszes aktivistával a magyar gazdaság eredményeiről

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció