szerző:
Kovács Gábor

Lehet, hogy merész húzás éppen télen előhuzakodni gyümölcsös sörökkel. De az is meglehet, pont annak örülnek az ilyesmire gerjedő sörisszák, hogy ilyen tájt is számíthatnak újdonságra. A napokban debütált új csatosokat akár a Mikulás is hozhatta volna nekik.

Mielőtt "beleinnánk" az új sörökbe, egy kis előtörténet. Mert hogy születési helyük Fót, és Gyenge Zsolt jegyzi, aki mindenképpen megkerülhetetlen figurája a legújabbkori magyar sörfőzésnek. A szakmát annak idején a Drehernél tanulta, de az első hazai sörboom idején elszegődött főzdeépítőnek. Nevéhez fűződik az OSTERBRÄU Söripari Vállalkozás mely a világ számos országában mintegy kétszáz üzemet szerelt össze. Amikor a hazai sörfőzdék a kilencvenes évek végén sorban mentek tönkre, egy ilyen leszerelt sörfőzdét telepített Fótra, és nekiállt maga is sört főzni. A fóti sörök szép sikert arattak, az akkoriban még szerény választékot kínáló hazai sörpiacon.

Nem véletlen, hogy 2010-ben őt keresték meg a Főzdefeszt megálmodói és arra biztatták, hogy főzzön a kisüzemi sörfesztiválra egy sörkülönlegességet. Ez lett a híres Keserű Méz, mely a Kővári Gergely-féle Grabanc – az első „hivatalos” magyar IPA – mellett az első Főzdefeszt legizgalmasabb söre. A Keserű Méz egy különleges sör, ugyanis a hagyományos alsóerjesztésű eljárással készül, de nem a lágereknél megszokott komlókkal, hanem újabb típusuakkal, még hozzá igen bőségesen. El is nevezték hoplágernek, amit 2011-óta a fóti sörfőzdében főztek és töltöttek a jellegzetes csatos üvegbe.

Nem valószínű, hogy ez sokáig így lesz, hiszen a nevet kitaláló Bart Dániel nemrégiben maga is megfőzette és dobozba töltette a saját receptje szerint megálmodott Keserű Méz-et. Mint kiderült ő már anno levédette a nevet, és mint annak birtokosa szólította fel a fótiakat, hogy ezen a néven és ezzel a címkével fejezzék be ennek a sörnek a forgalmazását.

Megjött persze Gyenge Zsolt válasza is. A világ azonban megy tovább és a bírósági ítélet kimondásáig most kétféle Keserű Méz van forgalomban – az új dobozos és a régi csatos üveges. Ebben a helyzetben jött ki a napokban a Fóti Sörfőzde az új Fruit Garden sörcsaláddal.

©

Mint nevéből mindenki kitalálhatja ezek gyümölcssörök, melyek a kézműves sörök között igen népszerűek. Fóton egyelőre háromféle gyümölcsös és egy virágos sör terem, de a Fruit Garden sikere esetén a repertoár tovább bővülhet majd.

A málnás búza, a meggysör a megszokott gyümölcssörös ízeket hozzák, a műfaj kedvelőit nem fogja csalódás érni. Az áfonyás porter már bátrabb kísérletnek nevezhető, bár e sorok írójának véleménye szerint kicsit kevesebb áfonya szerencsésebb lenne. Ennek ellenére bátran nevezhetjük figyelemreméltó sörnek.

A fantáziadús Flower viszont egészen magával ragadó sör, itt nem hiányolunk kicsit több komlót, mert elsősorban a levendula, kisebb részben a rózsa egészen remekül helyettesíti a sör visszafogottan adagolt fűszerét és közepes alkoholtartalma ellenére igen gazdag testet mondhat magáénak.

Bár a Fruit Garden sörei nyilván egy rétegközönségnek szólnak, helyük van a modernkori, újhullámos sörök között.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás