Pálmai Erika
Pálmai Erika

Többféle kagyló és csontos karaj – ebből kell nagyot alkotniuk a 2019-es Bocuse d'Or világdöntőjén részt vevő séfeknek. Pohner Ádám és magyar csapat kedden, másodikként kezd főzni.

Egy gimis házibulin főzött paprikás krumpli után dőlt el, hogy szakács lesz – mondta a kezdetekről egy korábbi interjúban Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje, akinek segédje (szakszóval commis) Csillag Richárd lesz majd a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or világdöntőjén. A kedden kezdődő kétnapos versenyen – ami hangulatát illetően inkább hasonlít egy sportmeccsre – 24 ország csapata verseng, Pohnerék az első versenynapon másodikként főznek majd.

Csillag Richárd és Pohner Ádám
©

Ahogy minden évben, a csapatoknak idén is két ételt kell majd elkészíteniük, amelyekkel a tavaly elhunyt szakácslegendák, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket. A tányértéma egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Ehhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló áll a versenyzők rendelkezésére.

A hústál kötelező alapanyaga a borjúkaraj, ami annyiban jelent új kihívást, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt együtt is kell főzni vele. Ilyen pedig még nem volt a 32 éve elindított Bocuse d’Or versenyek történetében.

„Itt az alkalom, hogy egy klasszikusból igazi mestermű szülessen” – érzékeltette az elvárásokat a hivatalos lyoni Bocuse d'Or sajtótájékoztatón Regis Macron korábbi győztes, a francia Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki azt is kérte a versenyzőktől, hogy

okozzanak meglepetést.

A hústálat úgy kell elkészíteni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni. Az is tudható, hogy az ételhez minimum egy másik borjúrészt is fel kell majd használni. A szabályzat szerint ez: láb, vese, mirigy, máj vagy pacal lehet. Az is idei újdonság, hogy a hústálon csak kisméretű nem ehető dekoráció vagy eszköz lehet, a kitálalt tányéron azonban már nem lehet egyetlen ilyen elem sem.

A világdöntőbe az európai selejtező nyolcadik helyezettjeként bejutó Pohner Ádámot és a magyar csapat felkészülését ezúttal Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold is segítette. Johannessen 2009-ben commis-ként vett részt először a versenyen, amit meg is nyertek Geir Skeie-vel, majd 2012-ben megnyerte a brüsszeli európai döntőt, végül 2015-ben a Bocuse d'Or világdöntőjét Lyonban. Odd Ivar Solvold 1997-ben versenyzőként a bronzszobrot vihette haza Lyonból, később pedig ő volt a 2009-es és a 2015-ös lyoni világdöntő győztes norvég csapatának a coach-a.

Pohner amúgy a mezőny egyik legfiatalabb versenyzője, de mégsem kezdő: a Bocuse d’Oron. Négy éve már ott volt commis-ként Molnár Gábor oldalán Lyonban, és a következő évben második helyen végzett a magyar döntőn Széll Tamás mögött. 

A magyar csapat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tankonyhájában készült, a Hungexpón. A felkészüléshez az akadémia biztosította a szakmai hátteret, és számos szakácstanuló és kezdő szakács segített. Az előzetes ígéretek szerint a Kistücsök séfjének versenyételben megjelenik majd a derelye, a tokaji ecet, a bikavér és a savanyításnak is jelentős szerep jut majd.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke (b2), valamint Segal Viktor coach (b), Pohner Ádám séf (j2) és Csillag Richárd commis (segítő)
©

Szigorú szabályok szorításában

A legendás francia szakácsóriásról, Paul Bocuse-ről elnevezett verseny a séfek nem hivatalos olimpiája, amelyet először 1987-ben rendeztek meg. Azóta kétévente 24 élvonalbeli szakács versenyez a nagyvilágból egy 18 négyzetméteres, teljesen felszerelt konyhában, hatalmas közönség előtt az arany Bocuse-szobrocskáért. A feladat, hogy öt és fél óra alatt tökéletesen elkészítsenek és tálaljanak egy hús- és egy halételt, három-három körettel. Erre hónapokig készülnek a csapatok, s edzés címén számtalanszor megfőzik azt, amit a megméretéskor.

A szabályok szigorúak: mindennek frissen kell készülnie (csupán alaplevet vihetnek magukkal a séfek), ellenőrök figyelik, hogy ne legyenek előre felvágva a zöldségek, még a sót is megszurkálják, hátha rejtegetnek benne valamit. A 24 neves séfből álló zsűri a pontszám kétharmadát a felszolgált ételek íze és állaga alapján adja (ez 40 pont lehet), egyharmadát a tálalásért kaphatják a versenyzők, és további 20 ráadáspont szerezhető a konyhai munkáért, a higiéniáért és a takarékos alapanyag-felhasználásért.

Magyar versenyző 2013-ban került először a döntőbe: Széll Tamás (akkor Onyx étterem) személyében, és a Rubik-kocka ihlette, ír marhára, valamint európai homárra és rombuszhalra komponált menüsorával – a túlmelegített köretek dacára – rögtön a tizedik lett. Nagy meglepetésre ezzel például a spanyol, az olasz, a svájci és a német versenyzőt is maga mögé utasította.

A legelső magyar részvevő egyébként 2007-ben Bicsár Attila (akkor Alabárdos Étterem), mint a hazai Hagyomány és evolúció verseny győztese lehetett volna, ám az ő indítását  elutasították a lyoni szervezők. Ezek után idehaza régimódi látványszakácsok és újhullámos séfek háborúja következett.

Azóta viszont sokat változott a világ. 2010-ben ugyan már volt itthon előválogató, és indulhatott magyar versenyző az európai mezőnyben, de nem járt említésre méltó sikerrel. Az áttörést a magyar résztvevők felkészítésére  2009-ben megalakult Magyar Bocuse d'Or Akadémia érte el a következő Bocuse verseny évadban. A magyar versenyzőként először a 2013-as lyoni döntőbe jutó, majd rögtön tizedikként végzett Széll sikere nyomán pedig a politika is felfigyelt a versenyre, ami forintban kifejezhető támogatásban is megnyilvánult. A magyar Bocuse d’Or Akadémia 2018-ban 200, idén pedig további 50 millió forint támogatást kapott a felkészüléshez a kormánytól.

„Soha ilyen jó helyzetben nem volt még a magyar csapat" – értékelt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke egy január 14-i sajtótájékoztatón, hozzátéve, most van ott az eszközpark, a versenybox, és van annyi segítő, hogy elmondható, minden körülmény adott a koncentrált felkészüléshez.

Elégedett a felkészüléssel Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, az akadémia alelnöke, aki szerint „a felkészülésből kihoztak a fiúk, amit lehetett”. Igaz, elmondása szerint annak azért még nagyon örült volna, ha a fiúk nem az elsők között, a legnagyobb riválisaik előtt főznének. A tavalyi győztes USA, valamint Franciaország, Japán és Norvégia, Dánia, Svédország is Pohnerék után következik.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén