szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

35 évesen meghalt a Napfénynek is becézett Charity Tillemann-Dick. A holokauszttúlélő Tom Lantos unokája Budapesten tanult énekelni, és világhírű operaénekes lett, miközben egy ritka és halálos betegséggel küzdött.

Szerdán a világ ismét elvesztett egy hétköznapi hőst. Charity Tillemann-Dick inspiráló példát mutatott, hogyan tartsunk ki a legnehezebb körülmények között is, hogyan őrizzük meg a reményt, hogy valósítsuk meg minden nehézség ellenére az álmainkat. Az élete története hollywoodi filmért kiált, de mielőtt cinikus megjegyzéseket tennénk a cukormázas amerikai sztorikra, érdemes egy pillanatra elidőzni Charity Tillemann-Dick mellett. Mert tényleg elképesztő, amit végigcsinált.

Charity Tillemann-Dick-et 2004-ben pulmonáris hipertenzióval diagnosztizáltak – ez azt jelenti, hogy kórosan magas volt a vérnyomás a tüdőereiben. Akkor egy sürgősségi tüdőátültetés mentette meg az életét.

Betegsége ellenére nemzetközi karriert épített mint elismert szoprán. Fellépett az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában – többek között a budapesti Művészetek Palotájában is.

Első felvonás: A remény

Charity Tillmann-Dick a cooradói Denverben nőtt fel egy mormon-zsidó családban tíz testvérével. Bár már gyerekként elbűvölte az opera, eleinte más tervei voltak.

Holokauszttúlélő, magyar származású nagyapja, az amerikai demokrata képviselő Tom Lantos nyomdokaiba lépve Charity Tillemann-Dick eredetileg politikusi pályára készült, majd ahogy telt-múlt az idő, végül mégis inkább a zene felé fordult. A BBC-nek korábban úgy fogalmazott, hogy sosem bocsátotta volna meg magának, ha nem próbálja ki magát a zenében.

Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte.

20 évesen diagnosztizálták a ritka betegséggel, amely miatt a szíve a három és félszeresére duzzadt. Akkor az orvosok mindössze öt évet jósoltak neki, illetve azt javasolták, hogy fejezze be az éneklést.

Tillemann-Dicket viszont nem lehetett eltántorítani. Mivel félt a transzplantációtól, előbb egy gyógyszeres kezelést próbált ki, amelynek során a folyadékot egy csövön keresztül közvetlenül a szívébe pumpálták. A pumpa, illetve az egész szerkezet összesen kétkilós volt, és mivel Tillemann-Dick nem akarta, hogy a fellépései során az egészségi állapotával foglalkozzanak, a combjára erősítve hordta.

Csakhogy a gyógyszerezés mégsem volt elég.

Az első tüdőátültetésre 2009-ben került sor, ezután Tilleman-Dick egy hónapig kómában volt, és két hónapig képtelen volt magától lélegezni. Újra kellett tanulnia egyedül enni, járni, beszélni, és csak ezután próbált meg ismét énekelni.

Mindezek után először Nat King Cole Smile (Mosolyogj!) című számát adta elő.

Bár a tüdőátültetés után a betegek átlag öt évig jól vannak, Tillemann-Dick szervezete pár hónappal az operáció után elkezdte kilökni az új szervet. Míg az új donorra vártak, az orvosok figyelmeztették a családját, hogy nem biztos, hogy túléli.

Tillemann-Dick pedig tovább énekelt.

2011-ben – még mindig rendesen működő tüdő nélkül – fellépett a Lincoln Center's Rose Theaterben. Az oxigénpalack és a tolószék a takarásban várta.

Alig kaptam levegőt, de képes voltam énekelni. Ez egy csoda volt

mondta a BBC-nek.

2012 januárjában átesett a második kétoldali tüdőtranszplantációján. A donor egy középkorú hondurasi nő volt, akinek a lányával Tillemann-Dick közeli barátságot kötött.

Második felvonás: A rendíthetetlen

Első saját albuma 2014-ben jelent meg, és azonnal listavezető lett a Billboard klasszikus zenei slágerlistáján. Emellett a Pulmonáris Hipertenzió Társaság nemzeti szóvivője lett, és TED-előadásokat tartott.

2015-ben viszont újabb váratlan problémával szembesült. Egy szintén ritka és agresszív bőrrákot találtak nála. A betegség a gyógyszerek miatt alakult ki, amiket azért szedett, hogy a szervezete ne lökje ki az átültetett tüdőt. Kemoterápiával kezelték, sugárkezelést kapott, és meg is műtötték. Az operáció során elvágtak egy ideget az arcában, ami miatt jobb oldalon már nem tudta ugyanúgy mozgatni az arcizmait.

Az élet tele van halállal. A zene tele fájdalommal. A nagy művészek mindig felerősítették mindkettőt

– írta 2017-ben a The Encore: A Memoir in Three Acts (A ráadás: Egy memoár három felvonásban) című könyvében.

Charity Tillemann-Dick szerdán hunyt el családja körében. Halálának hírét a családja szerdán jelentette be a Facebook-oldalán. Egyelőre nem tudjuk, pontosan mi okozta a halálát.

Tillemann-Dick a marylandi Baltimore-ban élt az Egyesült Államokban férjével, Yonatan Doronnal.

(BBC)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Reuters: Orbán Viktor belebukhat a járványba

Spiró György, Pintér Béla és több mint 100 európai drámaíró áll ki az SZFE autonómiája mellett

Spiró György, Pintér Béla és több mint 100 európai drámaíró áll ki az SZFE autonómiája mellett

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?