szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vegyszerhasználat és az intenzív mezőgazdasági művelés tett be a kék virágnak.

Míg korábban szinte mindenhol nőtt, mára alig maradt búzavirág a Dél-Tiszántúlon – közölte a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mint írják, néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen közönséges növény volt a búzavirág, de

az intenzív mezőgazdasági termelés és vegyszerhasználat következtében ez a közönséges növény mára sokkal ritkábbá vált, mint jó néhány védett növény. Az állománya a töredékére csökkent.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén már csupán három élőhelye ismert: egy a Csanádi puszták közelében (nem védett területen), egy Nagylak mellett, egy pedig Hódmezővásárhelynél.

A búzavirág állományának növelése érdekében a nemzeti park a Csanádi pusztákon három éve egy szaporítási programba kezdett, ennek helyszínéül elsősorban a teljesen vegyszermentes szántóföldi parcellák mellett elhelyezkedő, művelésből kivont ugarsávok szolgálnak, ide néhány hektáron magokat szórnak, amely után semmilyen mesterséges tevékenységet nem végeznek.

Mint írják, az eredmények már mutatkoznak, ugyanis tavaly és idén is több helyen találtak termő búzavirágokat. Néhány további helyen is tervezik a szaporítást annak érdekében, hogy legalább hírmondónak megmaradjon a búzavirág a Dél-Tiszántúlon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!