szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem járult hozzá, lezártnak tekinti az ügyet.

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2006-ban ismeretlenek súlyosan bántalmaztak egy fiatal nőt, az akkor 23 éves Malina Hedviget a szlovákiai Nyitra egyik utcáján, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. A szlovák hatóságok végül nem az elkövetők, hanem Malina Hedvig ellen indítottak eljárást, azzal vádolva, hogy a történteket csak kitalálta. Malina Hedviget végül a strabourgi bíróság tisztázta, ennek ellenére évekig politikai támadás célpontja volt.

A kassai Thália Színház most darabot állít színpadra a történetéből, ez azonban a jelek szerint nem egészen nyerte el a főhős tetszését. Ez derül ki a Magyar Nemzetnek a színház igazgatójával, Czajlik Józseffel készült interjújából. A darab eredeti címe Malina Hedvig projekt lett volna, ő azonban nem járult hozzá, hogy a neve a címben szerepeljen, sőt ahhoz sem, hogy a darabban egyáltalán elhangozzon. „Erre a kérésre – tapintatból – csak igent tudtam mondani, noha arról nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy bárkinek meg lehetne tiltani azt, hogy történelmi tényekre hivatkozzon, és az ezekkel kapcsolatos igazságtalanságokat továbbgondolásra a nyilvánosság elé tárja” – mondta az interjúban Czajlik József.

A darab végül Ma már nem mész sehova címmel kerül színpadra, két felvonásból, és négy tételből áll, és alapvetően zenére épül. Mint Czajlik József elmondta, az első része az opera nyelvén szólal meg, a második operett, a harmadik oratórium, a befejező rész pedig egy, a nézőkkel közös, mintegy félórás fórum lesz. A darabot december 12-én mutatják be Kassán.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszűnt a nyomozás Zsák Malina Hedvig ügyében

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség bizonyítékok hiányában döntött a nyomozás és ezzel a büntetőeljárás megszüntetéséről abban az ügyben, amelyet a szlovák hatóságok indítottak hamis tanúzás és más bűncselekmények miatt.

MTI Itthon

Végre lezárulhat Malina Hedvig ügye – Magyarországon

Hivatalosan is átvette Magyarország a 2006-ban megvert, majd hamis tanúzással megvádolt volt diáklány, az időközben magyar állampolgárrá lett Zsák Malina Hedvig ügyét Szlovákiától – írta a szlovák igazságügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva a pozsonyi Sme.

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Népszava: Több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban