szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oktatási Hivatal közleményéből derült ki, hogy újra átneveznek egy csomó iskolát, azúttal a Szakképzés 4.0 stratégia miatt. Úgy tűnik, az eddigi, névmágiára alapozott „reform” nem vált be, de továbbra is a névváltozás jelzi a dübörgő reformot.

2016-ban a szakiskolákból szakközépiskolák lettek. 2020-ban a szakközépiskolákból szakképző iskolák lesznek. 2016-ban a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lettek, 2020-ban technikummá válnak.

Így az összes szakképzést folytató iskola 2020-ban elmondhatja magáról, hogy az utóbbi öt évben minimum három neve volt.

A technikumokban a képzés ötéves lesz, a végén a diákok érettségit és technikusi szintű szakképesítést kapnak. A szakképző iskolákban az oktatás három évig tart majd, és szakképesítés megszerzésével zárul. Emellett iskolai rendszerű felnőttoktatásban lehet majd szakképesítést szerezni az új, átalakított Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerint.

Ha igazi szakszöveget akarnak olvasni, idézünk a közleményből is, ez volna az átalakítás indoka:

"Az átjárhatóság lehetőségének növelése, valamint a közös szakmai tartalmak egyértelmű azonosítása érdekében közös ágazati tartalmak és ezekhez kapcsolódóan új ágazati struktúra kerülnek meghatározásra. A közös ágazati tartalmak oktatására a leendő 3 éves szakképző iskolai képzésben a 9. évfolyamon, a technikumban a 9-10. évfolyamokon kerül sor. A szakképesítések a kapcsolódó gazdasági terület jellegétől, tagoltságától, összetettségétől függően szakmairányokat is tartalmazhatnak, amelyek speciális szakmai tartalmak elsajátítását biztosítják.”

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!