szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsét hozna a csapatnak a Dunaszerdahely új kabalája, egy mangalica. Kérdés, hogy szurkolók akarják-e.

Nemrég arról írtunk, hogy mindössze egy napot élt a Dunaszerdahely kabalája, Mangalaci, a mangalica. Csütörtöki bemutatkozása után ugyanis akkora volt a drukkerek felháborodása – két szurkolói klub bojkottal fenyegette meg a DAC-ot –, hogy pénteken eltüntették a csapat összes hivatalos felületéről, és a webshopjukból is levették a mangalicafejjel díszített ajándéktárgyakat.

Úgy tűnik azonban, hogy a klub nem akar megválni az egyébként pályázaton kiválasztott szerencsemalactól. Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa néhány nappal Mangalaci eltűnése után videóüzenetet küldött a szurkolóknak, amelyben elmagyarázta, miért éppen egy mangalicát választottak kabalának. "Mangalaci egy maszkot, aminek az a feladata, hogy szerencsét hozzon, nem több és nem kevesebb. Egy bohókás figura, aki néha fel kellene, hogy vidítson bennünket, de semmiképpen sem az, akivel azonosulni kellene sem a szurkolóknak, sem a csapatnak" – magyarázta Világi, aki arról is beszélt, hogy azért esett épp a mangalicára a választásuk, mert őshonos a Kárpát-medencében, és kifejezi a klub értékeit: harcias, szívós és ellenálló.

Reagált a tulajdonos a drukkereknek arra a felvetésére is, hogy egy focicsapatnak sertést választani kabalául iszonyú magas labda, amit a riválisok szurkolói nyilván újra és újra le fognak csapni. "Az elmúlt hetekben gyakran felmerült az a nézet, hogy nekünk arra kell figyelnünk, mit fognak róla mondani az ellenfelek. Ha mi arra figyeltünk volna, amit az ellenfelek mondanak vagy gondolnak rólunk, akkor nem itt tartanánk" – jelentette ki Világi, hozzátéve: a következő hetekben bemutatják majd Mangalaci történetét, aztán megszavaztatják a drukkereket, a voksolás eredményét pedig el fogják fogadni. Akkor is, ha Mangalacinak mennie kell.

Világi ígéretéhez híven a DAC YouTube-csatornáján már három kisfilm is megjelent a malacról. Az elsőben Mangalaci vonattal érkezik meg Dunaszerdahelyre, és ismerkedik a helybeliekkel.

A másodikban kivesz egy szállodai szobát a városban, ahová természetesen magával viszi a DAC-os ereklyéit is: egy kispárnát és a csapat zászlaját.

A harmadikban pedig tollat ragad, és szívhez szóló levelet ír élettörténetéről a szurkolóknak, akiket azzal próbál meggyőzni, hogy szerencsét hozó családból származik. "Az engem és a családomat kísérő szerencséből szeretnék a csapatnak is átadni valamit, ezért örülnék, ha megismerhetnélek benneteket közelebbről is."

Egyelőre úgy tűnik, a cukiskodás nem hatja meg a szurkolókat, a kommentekből az derül ki, hogy Mangalacit még mindig sokkal többen utasítják el, mint ahányan a szívükbe zárták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!