szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vita alakult ki a diplomaszerzés időpontja miatt, a szülők pedig berágtak az intézményre.

Megszakította tanulmányait a hollandiai Eindhoven egyetemén egy 9 éves belga-holland fiú, aki egészen addig jó úton haladt afelé, hogy a világ legfiatalabb diplomása legyen, mígnem szülei és az intézmény vitába keveredtek a diplomaszerzése dátumáról.

Laurent Simons novemberben került világszerte a címoldalakra, amikor még úgy volt, hogy év vége előtt megszerzi a villamosmérnöki alapdiplomát az Eindhoveni Műszaki Egyetemen és ezzel elnyeri a világ legfiatalabban diplomássá lett embere címet.

Az intézmény azonban hétfőn közölte Laurent-nal és a szüleivel, hogy ez a terv mégsem kivitelezhető, figyelembe véve, hogy a fiúnak még milyen sok vizsgát kellene teljesítenie a december 26-i születésnapja előtt.

"Laurent kivételes tehetséggel megáldott fiú, aki példa nélküli ütemben sajátítja el a tananyagot" – írta közleményében az egyetem. Az intézmény szerint amikor az eredeti tervről kiderült, hogy kivitelezhetetlen, felajánlottak egy "még mindig elképesztően gyors ütemű menetrendet, amely révén a fiú már 2020 közepére befejezhetné a tanulmányait".

A fiú szülei azonban nem fogadták el az ajánlatot és azonnali hatállyal megszakították Laurent tanulmányait Eindhovenben.

"Egészen a múlt hétig minden rendben volt, most meg hirtelen hat hónapos csúszásról beszélnek" – mondta Alexander Simons, Laurent apja. A férfi szerint a fiú diplomázásának dátuma soha nem volt elsődleges kérdés a családban, de azzá vált, miután úgy érezték, hogy az egyetem nem nézi jó szemmel a fiú külföldön való továbbtanulásának tervét.

"Nagyon érdekes, hogy mindez pont akkor történik, amikor épp véglegesítjük Laurent PhD-képzésének terveit egy másik egyetemmel" – tette hozzá az apa. Megjegyezte: "Laurent iránt hatalmas az érdeklődés az olyan egyetemek részéről, amelyeknek boldogan lenne a diákja. Sokan akarják Laurent-t, ő egy egyedülálló projekt, amelynek mindenki szeretne a részese lenni".

A szerb-amerikai fizikus és feltaláló, Nikola Tesla munkássága által inspirált Laurent a mesterséges szervek kutatásával akar foglalkozni és célja, hogy egy egész mesterséges szervezetet létrehozzon saját laboratóriumában.

A Guinness Világrekordok szerint a világ legfiatalabban diplomássá lett embere jelenleg az amerikai Michael Kearney, aki 1994 júniusában, 10 éves és 4 hónapos korára végezte el az egyetemet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jelezni fog az Edge böngésző, ha ellopták a jelszavát

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát