szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Netflixen elérhető, Jézust melegként ábrázoló film betiltásáért már kétmillióan írták alá a petíciót Brazíliában. Magyarországon is megindult az aláírásgyűjtés.

A Krisztus első megkísértése című brazil film a Netflix karácsonyi kínálatában található meg. A 46 perces produkciót a YouTube-on aktív Porta dos Fundos csoport jegyzi, a filmről messziről látszik, hogy paródia. Ez viszont nem befolyásolja azokat a hívőket, akik azt állítják, hogy a brazil alkotás megsértette a keresztényeket.

A film utalásai alapján Jézust melegként ábrázolják, egy Orlando nevű férfival van meglehetősen közeli kapcsolatban. A brazil elnök, Jair Bolsonaro fia, Eduardo Bolsonaro szemétnek nevezte a filmet, és azt mondta, a készítők nem a brazil népet képviselik. Brazíliában nagyon sok a katolikus vallású ember. Nagy volt a felháborodás a Twitteren is, és mintegy kétmillióan írták már alá azt a petíciót, amelyben követelik a Netflixtől, hogy vegyék le a műsorról a filmet.

A Porta dos Fundos közleményben azt írta, nagyra tartják a művészi szabadságot, és fontosnak tartják, hogy humorral lehessen közelíteni a legkülönbözőbb társadalmi témákhoz. Hisznek abban is, hogy a szólásszabadság az egyik legfontosabb eleme egy demokráciának.

A film ellen Magyarországon is petíció indult az ultrakonzervatív Citizengo oldalon. Itt azt írják: „Homoszexuálisnak állítja be Jézust a hetekben megjelent Krisztus első kísértése című brazil film. A botrányos alkotás Szűz Máriát házasságtörő nőként, Jézus tanítványait pedig alkoholistaként ábrázolja. (…) A Netflix karácsonyi kiadásként hirdeti a filmet, amelynek egyes további elemei olyan megbotránkoztatóak, hogy nem szeretnénk velük olvasóinkat sokkolni. A film készítői és forgalmazói keresztények millióit sértik meg.”

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!