szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magyar nő egy olyan szenzoros ruhadarabot fejlesztene, amely hőképzésre és mikrorezgések kibocsátására képes, ezáltal csökkentve a menstruációs fájdalmakat.

Mivel a menstruációs görcsök minimum a nők felét érintik, extrém súlyos menstruációs fájdalmakkal pedig a Semmelweis Egyetem reprezentatív kutatása szerint a 18-55 év közötti nők 16,3 százaléka küzd, minden innováció számít, amely arra hivatott, hogy enyhébb lefolyásúvá tegye a havi vérzés időszakát. Egy, a Qubiton megjelent cikk szerint Magyarországon 90 ezer doboz Algoflex M menstruációs fájdalmat csökkentő tablettát vesznek a nők negyedévente, de egyes tanulmányok alapján elmondható, hogy a fájdalomcsillapítók szedése mellett sem képesek ilyenkor a nők a teljes munkavégzésre. A menstruáció tehát befolyásolja az érintetteket a mindennapi tevékenységeik elvégzésében.

Egy magyar startup, az Alpha Project két alapítója, Kormos Zsófi divattervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem PhD-hallgatója és Pelczer Dóra művészeti menedzser egy új találmánnyal kívánja megoldani ezt a problémát, vagy legalábbis elviselhetőbbé tenni a görcsöket. Az Alpha Project egy olyan okostextilt, egy body-szerű ruhadarabot takar, amelyben beépített szenzorok vannak.

Mint ahogy arról a Qubitnak nyilatkoztak, az elképzelésük szerint a ruhadarab textiljébe integrált hőképzésre képes és mikrorezgéseket adó felületet építenek be, amelyhez egy lecsatolható szabályozó eszköz kapcsolódik. "Ezen keresztül lehet majd szabályozni a fájdalomcsökkentés mértékét, hosszú távon pedig a ruha akár információkat is gyűjthet a menstruációról. Ha ezt adatelemző algoritmussal társítják, akkor ez még különféle nőgyógyászati betegségek diagnosztikáját is segítheti."

A tervük most nyerte el a hazai startupokat támogató Hiventures 15 millió forintos befektetését, és ebből a támogatásból kezdhetik meg februárban a fejlesztést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!