szerző:
Fercsik Marianna
Tetszett a cikk?

A következő hetek nem lesznek könnyűek, egyelőre nem tudni, miként zajlik majd az élet, az emberek hogyan tudnak munkába járni, hogyan lehet folytatni a gyártást, kereskedelmet ilyen körülmények között. És ami a legfontosabb, vajon sikerül-e megfékezni a vírus rohamos terjedését - írta a Padovában élő Fercsik Marianna, tolmács.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Már tegnap is mindenki a tévét nézte éjfélig, sőt, az érintett régiókban sokan hajnalig is, hiszen először késő éjjel kezdtek beszélni a hírekben arról a kormányrendelet-tervezetről, amely vesztegzár alá vonta Lombardia tartományt és más tartományokban további 15 várost, köztük Padovát. Éjfél után már kapta is az SMS-t a fiam: egy Erasmusszal itt tanuló kérdezte, kivinné-e a velencei reptérre, ha már buszok sem lennének, az első géppel visszatérne hazájába.

A rendeletet hajnalban már ki is hirdették, amit maga Giuseppe Conte miniszterelnök tudatott az olaszokkal. A rendkívüli intézkedéssel sújtott területekre se bemenni, se onnan kimenni nem szabad egészen április 3-ig. (Noha az intézkedést már kihirdették, fizikailag vasárnap estig még nem zárták le a tartományt és a városokat, és nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ezt pontosan hogyan és mikor teszik meg. A nap végére már egyre több magyarázatot hallani a korlátozott mozgás mikéntjéről. Padova prefektusa azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy akinek munka miatt kell autóba ülnie, az természetesen elhagyhatja a lezárt területet, csak igazolnia kell az esetleges ellenőrzéskor.)

Lombardiában már van útzár
©

Egyre rosszabb a helyzet
Olaszországban csak vasárnap 113 ember vesztette életét a koronavírus miatt, a fertőzöttek száma is drámaian nő. A korlátozással érintett területen nagyjából 16 millió ember él. Sokan pánikszerűen menekültek délre, a kormányzók azt kérik, forduljanak vissza.

A tilalmat megszegőket 206 eurós pénzbüntetéssel sújtják, de három hónapra börtönbe is zárhatják. Ezzel próbálják megfékezni a koronavírus terjedését, a betegek és halálos áldozatok számának növekedését.A bejelentés után elszabadult a pokol: sok, Dél-Olaszországból idetelepedett, Lombardiában munkát vállaló ember rohamozta meg a vonatokat, hogy kimeneküljenek a lezárandó területről. Sokan jegyet is inkább a kalauztól vettek, csak hogy elérjék a legközelebbi vonatot.

Luca Zaia, Veneto kormányzója tiltakozott amiatt, hogy Padova, Velence és Treviso körzete vörös zóna lett, valószínűleg azért, mert itt voltak az első halálesetek a koronavírus miatt.

A rendelet alapján április 3-ig az összes oktatási, kulturális intézménynek, a sport és szórakozóhelyeknek zárva kell tartaniuk, a beváráslóközpontok nem nyithatnak ki hétvégén. Az éttermek és bárok este 6 és reggel hat között nem lehetnek nyitva, és napközben is be kell tartani az egy méteres biztonsági távolságot az emberek között. Az ezt megszegők a működési engedélyüket veszélyeztetik. Reggel az egyik bárba érkezvén elszomorító volt látni, ahogy a tulajdonos kordonnal húzta fel a biztonsági sávot.

Jelen pillanatban a számok nem emelkedtek olyan mértékben, mint például Lombardiában, vagy Emilia Romagnaban, hisz ez utóbbi már egy hete “megelőzte” Venetot, így kerülve a második helyre a Codogno-Lodi körzet mögé. A fertőzöttek száma 670, a halottaké 18. Padovában halt meg az első koronavírusos beteg, egy vói férfi. A Schiavonia kórházat egyébként, ahol a beteg elhunyt, vasárnap nyitották meg ismét. A kórházban az új járvány betegeit akarják majd ellátni így mentesítve más intézményt. Az eddig karanténban lévő települést pedig “felszabadítják” a zárlat alól, kiszélesítve lakosaik mozgáslehetőségét Padován belül.

Természetesen a kormányrendelet arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki csak munkavégzés miatt hagyja el otthonát, akinek pedig legalább 37,5 fokos hőemelkedése van, semmiképp ne lépjen utcára. Az embereket nem csak az egyre több halálos áldozat nyomasztja, hanem az olyan kérdések is, hogy a lezárás után mi legyen a hegyekbe vagy más területekre menekített családtagokkal. Vagy nem látják egymást csaknem egy hónapig, vagy tölthetik a következő heteket a négy fal között. A következő hetek nem lesznek könnyűek, egyelőre nem tudni, miként zajlik majd az élet, az emberek hogyan tudnak munkába járni, hogyan lehet folytatni a gyártást, kereskedelmet ilyen körülmények között. És ami a legfontosabb, vajon sikerül-e megfékezni a vírus rohamos terjedését.

(kapcsolt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon