szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legyen nőnap! címmel szervezett jótékonysági eseményt többek között a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene civil szervezet és a Patent Egyesület. A demonstráció és koncert lényege, hogy a nőnap ne az ajándékba adott bonbonokról szóljon, hanem inkább a családon belüli és a párkapcsolati erőszak visszaszorításáról. Legyen ez a nap a női egyenjogúságért folytatott harc ünnepe is. A nők elleni erőszak áldozatainak jogi képviselete céljából gyűjtést is szerveztek, az esemény fővédnöke Karácsony Gergely volt, a fellépők között szerepelt Halász Judit, Oláh Ibolya és Kollár-Klemencz László. Meglepetés volt Varga Judit igazságügyi miniszter személyes levele, amelyben a támogatásáról biztosította a szervezőket.

Három és félezren jelezték vissza, hogy részt vesznek a Hősök terére szervezett nőnapi megmozduláson, és a helyszíni tudósítónk szerint az esemény kezdetén legalább ezer ember gyűlhetett össze a helyszínen. A demonstrálókat arra kérték, hogy hozzanak magukkal sárga rózsát, a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképét. 

©

Az eseményt Péterfy-Novák Éva író és Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene civil kezdeményezés alapítója nyitották meg, majd fellépett Halász Judit. Ezt követően Karácsony Gergely főpolgármester mondott beszédet, és többek között Farkasházi Réka színész, Kollár-Klemencz László, Szabó Balázs, Lakatos Márk és Oláh Ibolya is fellépett. Az este utolsó harmadában - mintegy meglepetésként - a szervezők felolvasták Varga Judit igazságügyi miniszter támogató levelét.

Karácsony Gergely: A férfiaknak is jobb egy olyan világ, ahol jobb a nőknek

A főpolgármester az esemény fővédnökeként elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy a "főváros vezetésében két nagyon klassz nő főpolgármester-helyettesként segíti" a munkáját. Kiemelte, hogy a 6 fővárosi cégből 3-at nő vezet. "Nyilvános pályázat újtán választottuk ki őket, nem volt szempont, hogy melyik nemhez tartoznak, egyszerűen ők voltak a legjobbak" - fogalmazott.

A főpolgármester és a sárga rózsák
©

Hozzátette, hogy szerinte a férfiaknak is jobb egy olyan világ, ahol jobb a nőknek. Szeretné elérni, hogy Budapest fizikai biztonságot nyújtson a nőknek, illetve a pákapcsolati, családon belüli erőszak áldozatainak. Kiemelte, hogy a főváros támogatást ajánlott fel a nőjogi érdekvédő szervezet, a NaNE számára, és a fővárosi önkormányzat követni fogja Ferencváros példáját, amely védett lakásokat fog kijelölni a saját lakásai közül a családon belüli erőszak áldozatainak számára.

Ne haljon meg legalább hetente egy nő a kapcsolati erőszak áldozataként

A rendhagyó nőnapi esemény célja az volt, hogy az ünnep ne csak arról szóljon, hogy ilyenkor virágot kell adni a nőknek. „Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során.

Szóljon a nőnap újra a nők jogairól! Szóljon az Isztambuli Egyezmény – vagy valami még annál is jobb, hívjuk bárhogy is – ratifikálásáról. Szóljon ez a nap arról, hogy a férfiak a virág és bonbon mellé – vagy helyett – kiállást és támogatást adnak a nőknek. Nem csak március 8-án

- írjtk a szervezők a Facebook-eseménynél. A demonstráción Péterfy-Novák Éva olvasta fel a Patent Egyesültet követeléseit, miszerint az állam és intézményei látszategyüttműködés helyett valóban vonják be a női érdekvédő és jogsegély-szervezeteket egy megfelelő szakpolitika kialakításába, illetve a bántalmazásos esetek feltárása és az áldozatok valódi megsegítése érdekében.

Péterfy-Novák Éva
©

Fontos, hogy a nők és a gyerekek elleni erőszakkal érintett esetekben a jogalkalmazók kapjanak képzést az erőszak felismeréséről, hátteréről, megfelelő jogi és rendőrségi kezeléséről (többek között ez lenne a célja az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának is, amit viszont a magyar kormány eddig nem tett meg). A Patent szerint az is fontos lenne, hogy a témában kapjanak képzést a rendőrök és a szociális munkások egyaránt, valamint, hogy ne kényszerítsék a gyerekeket kapcsolattartásra a bántalmazó hozzátartozójukkal.

Varga Judit: Civilek nélkül nem megy

Bár az igazságügyi miniszer, Varga Judit nem vett részt a nőnapi rendezvényen, levelet írt a szervezőknek. Ezt a színpadon Péterfy Bori olvasta fel. A miniszter a támogatásáról biztosította a nőjogi szervezeteket, levelében hangsúlyozta, hogy a családon és párkapcsolaton belüli erőszak elleni fellépés komplex kérdés, összehangolt fellépést igénylő kihívás, amely nem sikerülhet a civil szervezetek nélkül. Közös munkára hívta a női érdekvédő szervezeteket, hangsúlyozta, hogy a NaNE és a Patent Egyesület értékes javaslatait már meg is vitatták a minisztériumban. 

"Bízzanak bennünk, legyenek a szövetségeseink, szükségünk van az önök tapasztalatára" - szólt a levél.

©

Nőket a tankönyvekbe!

Kárász Eszter színész és bohócdoktor a Nőkért Egyesület 12 pontját olvasta fel a rendezvényen. A követelések között szerepel a többi között a

  • szexuális zaklatás elleni irányelv kidolgozása minden munkahelyen,
  • a nemek közötti fizetéskülönbségek megszüntetése,
  • a nőjogi képviselet megjelenése az állami intézményrendszerben,
  • az Isztambuli Egyezmény ratifikálása,
  • a közéleti szexista beszédmód felszámolása,
  • női példaképek teremtése: nők szerepeltetése a tananyagban,
  • a nők reprodukciós jogainak tiszteletben tartása, több állami forrás a gyermek- és idősgondozásra.

Ami Amerikában a Time's Up mozgalom, az lesz nálunk a Nőjogi Persely

A demonstrációval karöltve gyűjtést is szerveztek a női érdekvédő szervezet, a Patent Egyesület Nőjogi Perselyének megindítására. A gyűjtés lényege, hogy ebből a pénzből hozzásegítsék a nők elleni erőszak áldozatait a jogaik gyakorlásához. A rendezvény végéig több mint 2 millió 300 ezer forint gyűlt össze, de a Patent további 18 napig várja az adományokat.

A koronavírus nem tehet keresztbe a nőnapnak

Bár a kormány és a pártok egymás után mondták le a március 15-i megemlékezéseket a koronavírusra hivatkozva, a Legyen nőnap! szervezői úgy döntöttek, hogy ők megtartják a tömegrendezvényt.

©

Ezt azzal indokolták, hogy amíg a színházak, mozik nem zárnak be, közlekedik a 4-6-os villamos, és nem fújják le a sokkal nagyobb tömegeket megmozgató stadionkoncerteket, addig a Hősök terére szervezett demonstráció és flashmob is meg lesz tartva. Ugyanakkor arra szólították fel az érkezőket, hogy azok, akik egy picit is rosszul érzik magukat, inkább maradjanak otthon, az egészséges emberek pedig hozzanak magukkal kézfertőtlenítőt, és bár lesz teaosztás, nem árt saját meleg italokkal is felszerelkezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!