szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint a tankönyvek inkább egy „megszépített múltat” szeretnének ábrázolni.

Az új általános iskolai történelemkönyvből nem ismerhetik meg az alsós diákok az őskort vagy Hammurapi törvénykönyvét, ezek ugyanis kimaradtak a néhány hónap alatt, az új Nemzeti alaptantervnek (NAT) megfelelő történelemkönyvekből. Helyette magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok.

„Egyes kérdések esetében – ilyen például a honfoglalás, a magyar őstörténet – nem a tudományos konszenzus által elfogadott véleményből indul ki a tankönyv, hanem mintha egy megszépített múltat szeretnének ábrázolni. A magyarok ősei nem menekülhettek, az dehonesztáló lenne e szerint a gondolkodás szerint. Én azt mondom, jó lenne a tényeket figyelembe venni” – mondta az ATV Híradónak a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

Az elnök arra is kitért, hogy

a tananyag módszertanilag helyenként több évtizedes visszalépést jelent, a minőségükön pedig meglátszik, milyen rövid idő volt az elkészítésükre.

A történelem tankönyvekkel kapcsolatos kérdésekre a Köznevelésért Felelős Államtitkárság azt válaszolta az ATV-nek, hogy

az említett szervezetek sajnos ezúttal is részesei a szokásos politikai támadásoknak.

A politikai támadások hátterében pedig az áll, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv vállaltan hazafias, ezért a baloldal kezdettől támadja azt, ahogy most a tankönyveket is.

Az államtitkárság emlékeztetett, hogy az új tankönyveket az Oktatási Hivatal által felkért 130 szakember, szaktanár fejlesztette ki a kerettantervnek megfelelően.

Avítt, lapos, történelmet hamisít --Kiakadtak a magyar- és történelemtanárok az új NAT-hoz készült tankönyveken

Nemcsak a sokat bírált, három év alatt hazafiasított alaptantervben, hanem a hozzá készült tankönyvekben is sok helyen tetten érhető, ahogy a kormány politikai szempontjai felülírták a szakmai elveket, sőt, néhol a tényeket. Bár a Horthy-kedvelő Takaró Mihály részvétele miatt sokan az irodalomkönyvektől tartottak, ezek "csak" zsúfoltak és unalmasak, a történelemkönyvek viszont az általunk megkérdezett tanárok szerint konkrétan is hamisítanak, csúsztatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!